Prihlásiť sa Registrujte sa Pre ubytovateľov
Môj výber

Rafting a splavovanie na Slovensku

12. 11. 2021 | Adrenalínové športy


Rafting na Slovensku vždy bol a pravdepodobne aj bude veľmi obľúbenou adrenalínovou zábavou pre mnohých z nás. Zvýšenú hladinu adrenalínu, ktorú spôsobujú veľké vlny, skoky a búrlivé rieky nás neprestanú nikdy baviť.
Keďže máme na našom území bohatú riečnu sieť s vysokou hladinou vody, nie je problémom splaviť takmer každú rieku. Nižšie vám predstavujeme najčastejšie rieky využívané pre splavovanie na Slovensku.

© tignes.net

Hornád

Rieka pretekajúca východnou časťou Slovenska zo Slovenského raja má svoje čaro. Pre splavovanie riek na Slovensku sú zväčša vhodné tie úseky, na ktorých je rieka najkľudnejšia a sú vhodné aj pre rodiny s deťmi, ako aj pre začiatočníkov.
Najčastejšie sa splavujú úseky v okolí Košíc, ale je možné si vybrať prakticky ktorýkoľvek úsek až po maďarské hranice podľa vlastných skúseností. Možnosti prenajať si kajak, či kanoe ponúka viacero firiem a nie je si tak probém zabezpečiť vhodné plavidlo podľa preferencií.

© nahuby.sk

Poprad a Dunajec

Jediné dve rieky ústiace do Baltického mora sú splaviteľné najmä v jarných mesiacoch, keď je zvýšená hladina v korytách spôsobená topením sa snehu v Tatrách a celej okolitej oblasti. Najznámejšou časťou je splav Dunajca, rieky pretekajúcej cez Pieniny, odkiaľ sa dá ísť až pomerne hlboko na územie Poľska. Tento úsek je zároveň splaviteľný aj na pltiach. Pre splavovanie Dunajca alebo rafting v Červenom kláštore je najlepšie splaviteľná rieka Poprad, v úsekoch okolo Starej Ľubovne. Medzi najobľúbenejšie na Slovensku patrí rozhodne rafting v Červenom Kláštore. Tento rafting v Pieninách je najlepšou voľbou pre tých, ktorí majú v obľube adrenalínové športy. 
Najvyhľadávanejšou požičovňou v okolí je Rafting Dunajec. Rafting na Dunajci vás naozaj osloví, dostanete tu služby na vysokej úrovni s dlhoročnými skúsenosťami pltníkov a samozrejme v neposlednom rade zažijete množstvo zábavy. 

© tatryspispieniny.sk

Malý Dunaj 

Splavovanie Malého Dunaja patrí tiež k neopísateľným zážitkom. Je to asi najpopulárnejšie vodácke miesto na Slovensku, obľúbené najmä pre svoju dostupnosť. Najzaujímavejšími úsekmi sú Zálesie- po Tomášikovský mlyn a Jahodnú. Splavovanie je možné už od Bratislavy, poldenné alebo aj dvojdenné s možnosťou táborenia práve v Jelke alebo Tomášikove. Tento splav je vhodný ako pre rodiny s deťmi, tak aj pre partie kamarátov, jednoducho pre všetkých milovníkov tohto "športu". 

Hron

Rieka Hron ponúka splav v nádhernom prostredí, splavovanie naozaj rôznych úsekov. Asi najpopulárnejši je ten medzi Nemeckou a Šálkovou. Tento úsek rieky je veľmi pokojný a je vhodný pre výhliadkový splav so zameraním na krásy okolitej krajiny. Pre rafting Hron, kvôli značnej dĺžke (15km) , si je potrebné určiť minimálne pol dňa.
Splavovanie Hrona je možné si rozložiť na viacero dní a z Brezna sa tak môžete vydať napríklad až do Sliača, v prípade priaznivých podmienok je možné ísť až do Zvolena.

© panoramio.com

Orava

Rieka v rovnomennom regióne nie je žiadnou neznámou na vodáckej mape. Rafting na Orave sa väčšinou organizuje na spodnom toku rieky Orava, pretože práve tu sú najlepšie podmienky pre splavovnanie po rieke, čo sa týka dravosti vody a výšky vodnej hladiny. Úsek dlhý približne 40km ponúka rozmanitosť, vďaka ktorej bude spokojný aj skúsený vodák, ale aj úplný začiatočník. Aj takýto rafting Slovensko prináša. 

© milujemcestovanie.sk

Belá

Rieka Belá ponúka výborné možnosti pre raftový splav na Slovensku, plný adrenalínu v prekrásnom prostredí pod Vysokými Tatrami. Táto rieka je mimoriadne populárna a je najčastejšie splavovanou riekou na Slovensku.
Začiatok pre rafting Belá je zväčša v okolí Podbanského a pokračuje až do miesta, kde sa Belá zlieva s Váhom v Liptovskom Hrádku. Veľmi náročný dvojhodinový zjazd, ktorý nie je vhodný pre začiatočníkov, preverí vaše raftovacie schopnosti a zaručene vám dvihne hladinu adrenalínu.
Práve tento rafting patrí medzi najakčnejšie raftovanie na Slovensku

©  mutton.sk

Morava

Pohraničná rieka na západe Slovenska ponúka obrovské množstvo splavových kilometrov. Všetko sa začína už na území Česka, odkiaľ môžete začať splavovať pomalú a kľudnú rieku Morava až ku Devínu. Tam splav končí, avšak komu sa veľmi zapáči, môže pokračovať na rôznych častiach Dunaja, do ktorého sa pri Devíne vlieva Morava. Možností je naozaj veľa a nie je problém stráviť viac dní splavovaním pohraničných a pomalých riek, ktoré sú vhodné najmä pre splavových začiatočníkov.

© zlavomat.sk

Rafting Čunovo a Liptovský Mikuláš

Tí, ktorí si už prešli splavmi na kľudnejších riekach, zaručene nepohrdnú možnosťou splavu v umelých kanáloch v bratislavskom Čunove a raftingu v  Liptovskom Mikuláši. Na trati, ktorá dá zabrať aj našim úspešným olympionikom, si vyskúšate, aké je to jazdiť na naozaj dravej vode. Náročnosťou sa dá prirovnať k rieke Belá.
Je to výborné miesto, kde možno nadobudnúť skúsenosti pre ďalšie, náročnejšie splavy pod dohľadom skúseného inštruktura. 
Najlepším raftingom na dolnom Liptove je rafting Ružomberok. Splavovanie Váhu v raftovom člne so skúseným inštruktorom, čarovné prostredie s nádhernými výhľadmi, ktoré vás určite chytia za srdce. Využite možnosť spojiť splavovanie s nenáročnou cyklotúrou späť do Ružomberka. 


© visitliptov.sk

Zdroj: moravasplav.sk, splavujeme.sk, kajakar.sk, mutton.sk, rafting.sk, splav-hrona.sk

 

Vyberte si z našej ponuky ubytovania

Zdieľajte článok

Ďalšie články z kategórie Adrenalínové športy

Beh, maratón, preteky

Beh, maratón, preteky

27. 3. 2020

Beh, maratón, preteky “V základe sa odlišujeme od ostatných ľudí. Ak chcete niečo vyhrať, bežte 100 metrov. Ak chcete niečo zažiť, bežte maratón...

Celý článok
Adrenalínové športy na Slovensku

Adrenalínové športy na Slovensku

7. 6. 2017

Adrenalínové športy sú veľmi obľúbeným spôsobom trávenia dovoleniek a poskytujú spestrenie ku klasickým dovolenkovým činnostiam. O raftingu, lanových...

Celý článok


Vyberte si z našej ponuky ubytovania
Kategórie





e-mail Napíšte nám!×