Prihlásiť sa Registrujte sa Pre ubytovateľov
Môj výber

Botanické záhrady na Slovensku, ktoré vás očaria !

19. 3. 2021 | Botanické záhrady


Medzi nami sa určite nájde mnoho ľudí, ktorí veľmi radi trávia čas v prírode a zaujímajú sa o okolitú flóru - kvety, stromy, rastliny. Pre uspokojenie záujmov všetkých týchto ľudí máme na Slovensku niekoľko arborét a botanických záhrad. V tomto článku vám ich postupne všetky predstavíme.

Zoznam botanických záhrad: 

  • Arborétum Borová hora
  • Arborétum Liptovský Hrádok
  • Arborétum Mlyňany
  • Arborétum Kysihýbel
  • Botanická záhrada Bratislava
  • Botanická záhrada Košice
  • Botanická záhrada Nitra
  • Botanická záhrad Banská Štiavnica 
  • Expozícia Tatranskej prírody -  botanická záhrada Tatranská Lomnica 
  • Muzeálna botanická záhrada SNM v Martine
  • Botanická záhrada Trnava

Botanická záhrada Bratislava

Botanická záhrada Univerzity Komenského je veľmi rozsiahla a turisticky veľmi atraktívna kolekcia rastlín veľmi širokého spektra. Nájdeme tu až 3000 najrôznejších domácich i cudzokrajných rastlín. Okrem externých expozícií, početných skaliek a rozárii ponúka botanická záhrada aj skleníkové expozície. 6 skleníkov je domovom rôznych druhov rastlín, najmä paliem, kaktusov a okrasných kvetín. Vstup je možný len v letných mesiacoch od apríla do októbra.

pohlad do botanickej zahrady


Aroboréta

Môžeme povedať, že arborétum je botanická záhrada, ktorá je vsadená voľne do okolitej prírody. Ide v podstate o zbierku drevín a rastlín v parku, alebo na inom území. Na Slovensku nájdeme arborétum na 4 lokalitách. To prvé je na Borovej hore pri Zvolene. Zamerané je hlavne na rastliny zo Slovenska, no nájdeme tu exempláre aj z Mexika, či Severnej Ameriky. Otvorené je od polovice marca do konca októbra. V Liptovskom Hrádku nájdeme arborétum s rozlohou vyše 7 hektárov. Funguje primárne pre potreby strednej lesníckej školy, no je prístupná aj verejnosti a nájdeme tu rôzne stromy od slovenských ihličnanov až po exotické východoázijské dreviny. V Mlyňanoch môžeme nájsť najväčšiu zbierku cudzokrajných rastlín na Slovensku. Na rozlohe až 67ha môžeme vidieť približne 2000 rôznych druhov drevín rozdelených do častí podľa pôvodu. Posledné arborétum nájdeme v Kysihýbeli pri Banskej Štiavnici a slúži potrebám vedy a výskumu už viac, ako 100 rokov. Jeho zameranie je hlavne na miestne rastliny z mierneho pásma a na takmer ôsmich hektároch môžeme vidieť 260 druhov drevín.


Botanická záhrada Nitra

Je samozrejmosťou, že aj Slovenská poľnohospodárska univerzita sídliaca v Nitre má svoju vlastnú botanickú záhradu. Viac, ako 21ha je domovom pre obrovký počet rastlín a právom sa pýši titulom najväčšej botanickej záhrady u nás. Okrem exotických rastlín tropického a subtropického pásma tu nájdeme aj tradičné domáce rastliny. Navštevníkom je botanická záhrada prístupná celoročne.

© vypadni.sk

Botanická záhrada Košice

Botanická záhrada Univerzity P.J. Šafárika sa nachádza v metropole východného Slovenska a slúži predovšetkým na pedagogické a výskumné účely. Pre návštevníkov je veľmi zaujímavá skleníková časť, ktorá je s rozlohou 3500 m2 najväčšou na Slovensku. Tu sú pestované najrôznejšie exotické rastliny, ktoré by vo vonkajšej expozícii okrasných rastlín s rozlohou 4ha určite neprežili. Záhrada je otvorená celoročne, od pondelka do nedele v čase 9:00 - 18:00 hod. 

© vypadni.sk 

Botanická záhrada Banská Štiavnica

V meste uprostred Štiavnických vrchov nájdeme menšiu botanickú záhradu, ktorá bola pôvodne určená pre účely výučby prvej vysokej školy technického zamerania na svete. Exteriérova záhrada kombinuje domáce dreviny spolu s exotickými tak, aby pripravila čo najlepší zážitok pre návštevníkov. Prehliadka, počas ktorej uvidíme sekvojovce mamutie aj céder, trvá približne 40 minút a záhradu je možné navštíviť celoročne.

© banskastiavnica.travel

Expozícia Tatranskej prírody -  botanická záhrada Tatranská Lomnica 

Expozícia Tatranskej prírody sa nachádza na severovýchode Tatranskej Lomnice, pri hoteli Sorea Titris. Jej prvotným cieľom je spoznávať tatranskú flóru a samozrejme zachovať jej vzácne a ohrozené druhy. Obdivovať môžete až 270 rôznych druhov tatranských rastlín, niektoré z nich si môžete dokonca zakúpiť v podobe
semienok alebo sadeníc. Návštevu vám určite spríjemnia jazierka, pri ktorých si môžete oddýchnuť. Expozícia je v prevádzke sezónne, od mája do augusta a potom od 1. do 19. septembra. 

Tatranská Lomnica

©tatry.sk

Muzeálna botanická záhrada SNM v Martine 

Tretia najstaršia botanická záhrada na Slovensku, ktorá sa zmenila na park. Nájdeme ju pri Slovenskom národnom múzeu v Martine. Je národnou kultúrnou pamiatkou, prístupnou pre verejnosť. Vstup je možný len v sezóne, a to od 1.apríla do 31.októbra. V súčasnosti má parkový charakter a nájdeme v nej zachovalé dreviny, 
ale aj rôzne vzácne byliny. 

botanická záhrada Martin

naspark.sk

Zdroj: tuzvo.sk, slslhr.sk, arboretum.sav.sk, nlcsk.sk, banskastiavnica.travel, uniba.sk, bz.uniag.sk, upjs.sk, tatry.sk, naspark.sk

 

Vyberte si z našej ponuky ubytovania

Zdieľajte článok


Vyberte si z našej ponuky ubytovania
Kategórie





e-mail Napíšte nám!×