Prihlásiť sa Registrujte sa Pre ubytovateľov
Môj výber

Slovenské hrady a zámky

8. 10. 2018 | Hrady a zámky


Slovensko je úžasné tým, že napriek svojej malej rozlohe je bohaté na množstvo prírodných, kultúrnych či historických skvostov. Je úžasné, čo naša malá – veľká krajina ukrýva. Tento článok venujeme našim krásnym hradom a zámkom, ktoré na Slovensku máme a verte, nie je ich málo! Priblížime Vám aspoň tie najznámejšie a taktiež Vám ponúkneme možnosti využitia okolia a možnosti ubytovania. Dovolenka na Slovensku, či už s rodinou, priateľmi, vo dvojici, v prírode, po historických pamiatkach, k vode, na túru... Možností využitia voľného času je nespočetné množstvo. Návštevu našich úchvatných hradov či zámkov však vrelo odporúčame každému z Vás.

Podrobný zoznam hradov a kaštieľov Vám určite uľahčí výber Vašej lokality, kde sa rozhodnete stráviť svoju dovolenku. Gastronomické služby a ubytovanie v chatáchpenziónoch či privátochhoteloch alebo kúpeľoch v okolí sú samozrejmosťou. My sa v tomto článku bližšie pozrieme len na zopár slovenských hradov a zámkov. Na ostatné sa budete musieť ísť pozrieť naživo.

Bratislavský hrad

Prvé náznaky, ktoré dokazujú osídlenie, siahajú až do mladšej doby kamennej. Dokonca je zachovaná písomná zbierka o tomto hrade a to z roku 907.V roku 1241 odolal nájazdu Tatárov. V rokoch 1635 – 39 došlo k prestavbe a palác zvýšili o jedno poschodie. K pôvodným dvom vežiam boli pristavené ďalšie dve a tým získal svoju typickú štvorvežovú podobu. Históriu má teda tento hrad veľmi zaujímavú a určite zaujme nejedného nadšenca.V  súčasnosti sú na hrade expozície Slovenského národného múzea a taktiež je využívaný na reprezentačné priestory prezidenta a parlamentu Slovenskej republiky. Bratislava je hlavným mestom Slovenska a teda snaží sa o čo najlepšiu reprezentáciu krajín. To sa odzrkadľuje aj na množstve gastronomických či ubytovacích zariadeníktoré si držia svoju úroveň, no na svoje si tu prídu aj rodiny s deťmi, ktoré majú chuť stráviť dovolenku pri vode, napríklad na známych Zlatých pieskoch.Bratislava disponuje množstvom kultúrnych aj historických pamiatok. Ak sa rozhodnete pre pobyt v hlavnom meste, určite sa choďte pozrieť do bratislavskej ZOO , botanickej záhrady či navštívte niektoré prírodné alebo letné kúpalisko.

Kežmarský hrad

Kežmarský hrad je jediným úplne zachovaným hradom na Spiši. Prvá písomná zmienka o ňom je z roku 1463. Staviteľmi a prvými majiteľmi hradu boli bratia Imrich a Štefan Zápoľský. Hrad vznikol na mieste kláštora. V roku 1878 hrad vyhorel, jeho obnova sa konala v 20. storočí. Kežmarok bol kráľovským mestom a to sa odráža aj na jeho architektúre. Je bohatý na historické a kultúrne skvosty, známa je radnica, Drevený artikulárny kostol či kostol pripomínajúci mešitu. Poloha Kežmarku je výhodná aj z hľadiska, že je v tesnej blízkosti aquaparkov v PopradeVrbove či vo Vyšných Ružbachoch. V blízkosti sa nachádzajú aj Vysoké a Belianske Tatry. Vo všetkých týchto lokalitách sa nachádzajú príjemné chatyprivátypenzióny či hotely, ktoré určite uspokoja Vaše potreby a postarajú sa o ničím nerušenú dovolenku. Spojte teda návštevu týchto kultúrnych skvostov s návštevou napríklad Aquaparku AQUACITY v Poprade a prežite krásne chvíle.

Červený Kameň

Hrad je prístupný verejnosti. Je v ňom umiestnená pobočka Slovenského národného múzea zameraná na feudálne bývanie.Bohatá expozícia vyvoláva v návštevníkovi dojem pôvodného zariadenia hradu. V hlavnej sezóne je pripravených mnoho sprievodných podujatí: nočné prehliadky, remeselné trhy, historický šerm, poľovnícke dni... V okolí hradu vedú aj náučné chodníky. Určite Vás osloví aj svojou bohatou históriou , kedy sa dozviete, že prvý hrad dala postaviť kráľovná Konštantína. Ak sa rozhodnete navštíviť túto lokalitu, určite si pozrite aj sokoliarsky dvor v Častej či prežite chvíle na ranči a nabite sa pozitívnou energiou.Bratislavský kraj, v ktorom je hrad Červený Kameň situovaný, ponúka svojim návštevníkom množstvo možností ubytovacích zariadení, či už pri vode, pri historických alebo kultúrnych pamiatkach.




Čachtický hrad

Určite každý z nás pozná povesť o Alžbete Báthoryovej, ktorá bola manželkou Františka Nadášdyho. Vydávala sa za neho len ako 15-ročná. Preslávila sa svojimi krvavými kúpeľmi, o ktorých bola presvedčená, že omladzujú pleť. Povesť o tejto čachtickej pani pozná celé Slovensko, zaujímavá je aj jeho história. Čachtický hrad sa nachádza neďaleko dvoch vodných nádrží – pri Dubníku a na Zelenej Vode. Obe tieto vodné nádrže sú obľúbenými lokalitami najmä v lete, kedy sa hojne využívajú na všetky vodné športy.Ubytovanie v okolí taktiež poskytuje všetko potrebné na prežite príjemnej a ničím nerušenej dovolenky. K zrúcanine tohto hradu sa pohodlne dostane po turistickom značení. V Čachticiach môžete taktiež navštíviť múzeum, známy park miniatúr, alebo stráviť príjemné chvíle na Zelenej Vode.



Holíčsky zámok

Holíčsky hrad je vodným hradom a pochádza z polovice 11. storočia. Na jeho území sa viedli boje Turkov, Kurucov či cisárskych vojsk. Vystriedal množstvo majiteľov a v 15. storočí bol obsadený aj husitmi. K zámku priliehajú pozemky niekdajšieho parku, bažantnice a rybníka, ohradené kamenným barokovým múrom.Zámok je v rekonštrukcii. Momentálne je v rekonštruovanej časti umiestnené múzeum keramiky a časť priestorov sa využíva na kultúrne a spoločenské účely obce. V okolí je určite veľkým lákadlom kúpalisko v Skalici, Senici či vodná nádrž nachádzajúca sa taktiež v Senici. V Zlatníckej doline sa nachádzajú ubytovacie aj stravovacie zariadenia, ktoré Váš pobyt pri vode určite spríjemnia. Pre milovníkov kúpeľov sú v blízkosti známe kúpele Smrdáky.



Kláštorisko

Počas tatárskych vpádov prežívalo Uhorsko, ale aj susedné zeme (Poľsko, Morava) pohotovosť, v rámci ktorej vybudovali spišský Nemci niekedy okolo polovice 13. storočia na opevnenie. Pomenovali ho biblickým názvom „Skala útočišťa“ . V roku 1543 kláštor prepadol muránsky hradný kapitán – lúpežný rytier Matej Bašo, ktorý ho vydrancoval a objekt začal premieňať pre svoje vojenské zámery. V zmysle rozhodnutia predstaviteľov miest a šľachty Spiša a Šariša, a s cirkevným schváleným na Spišskej Kapitule, 20. júla 1543, kláštor zámerne zbúrali. Mnísi sa odsťahovali do svojho filiálneho kláštora pri Dunajci, kam zobrali dobytok, no hlavne knihy a najpotrebnejšie predmety. Kláštor po ich odchode začal postupne chátrať.Zostalo po ňom iba novoveké pomenovanie Kláštorisko. Kláštorisko je aj križovatkou množstva turistických chodníkov. Dá sa sem dostať z Čingova cez Tomášovský výhľad, z Podleska tiesňavami Suchá Belá, Kyseľ, Prielom Hornádu, ale prakticky aj z každej časti Slovenského raja.Ak máte radi turistiku, či cykloturistiku, ubytovanie v Slovenskom raji bude pre Vás určite lákavou ponukou.

Krásna Hôrka

Hrad vznikol na ochranu stredovekej cesty, ktorá viedla cez banícke oblasti. V marci 2012 popoludní na hrade vypukol požiar. Zhoreli šindľové strechy, expozícia v hornom gotickom paláci a zvonica. Hasiči zachránili 90 percent exponátov, vnútorné časti hradného areálu však zostali zadymené. V súčasnosti je však zahájená rekonštrukcia hradu. Okolie, Krásnohorské Podhradie, historická Rožňava či samotný Slovenský kras sú zaujímavou voľbou pre výlet, či už z hľadiska turistiky alebo po kultúrno – historickej stránke.




Levický hrad

Tento hrad vznikol približne v 2. ½ 13. Jeho hlavnou úlohou bolo chrániť cestu, ktorá viedla k stredoslovenským banským mestám a taktiež aj cestu, ktorá viedla ku kláštornej pevnosti.Prvá písomná správa je z roku 1318. Je to listina Matúša Trenčianskeho, ktorý spomína a chváli v nej vernosť svojho kastelána Levického hradu, comesa Julia z Topoľčianok, ktorý hájil hrad Levice a to aj po Matúšovej smrti a len 6. júla 1321, po urputnom obliehaní, ho vydal panovníkovi Karlovi Róbertovi. Bohužiaľ, tento hrad bol neustále napádaný, čo sa odrazilo na jeho stave. Posledný majiteľ Bottyán sa rozhodol, že už hrad nebude opravovať, ale dá ho zbúrať.Z hradu teda zostali iba ruiny. Ubytujte sa v okolí Levíc a navštívte aj atrakcie, ktoré sa nachádzajú v blízkosti tohto mesta. Neďaleko sa nachádza obľúbená Podhájska, ktorá je známa svojimi kúpaliskami či známe stredisko Santovka.




Liptovský Hrádok

Čiastočne zakonzervované zrúcaniny hradu v areáli zrekonštruovaného kaštieľa, ktorý slúži ako reštaurácia a penzión. Hrad aj kaštieľ je od augusta 2012 sprístupnený verejnosti v podobe prehliadok. Pre návštevníkov je pripravená prehliadka nádvorím a interiérom kaštieľa s výkladom a audiovizuálna prezentácia histórie, rekonštrukcie aj priestorov v súčasnej podobe. Prehliadky sa konajú denne každú hodinu od 10. do 16. hodiny (vrátane).Liptovský Hrádok je svojou polohou ideálnym miestom prežitia dovolenky na Liptove. Okolité termálne parky, atrakcie pre deti aj dospelých, možnosť turistiky a cykloturistiky – to všetko ponúka tento malebný liptovský región.Určite neoľutujete, ak sa rozhodnete stráviť dovolenku na Liptove a vyberiete si z množstva ubytovacích zariadení, ktoré sa tu nachádzajú.





Oravský hrad

Oravský hrad je jedným z najkrajších hradov na Slovensku. Bol vybudovaný ako „orlie hniezdo“ na skale nad riekou Orava.Po vymretí Thurzovcov mal viacerých majiteľov, ktorí sa oň veľmi nestarali. Najväčšia katastrofa však hrad postihla v roku 1800, keď vyhorel a pre svojich správcov sa stal nepotrebným. K rozsiahlejším rekonštrukčným prácam na záchranu hradu sa pristúpilo až po druhej svetovej vojne. priestoroch hradu sídli múzeum, taktiež je tu inštalovaná archeologická expozícia. Na dolných poschodiach je umiestnená prírodovedná expozícia. V poslednom období sú čoraz populárnejšie nočné prehliadky hradu v hlavnej turistickej sezóne spestrené o rôzne divadelné predstavenia a strašidelné výjavy. Okolie je obľúbené najmä bohatou ponukou využitia voľného času, ako sú kúpaliská, turistika, cykloturistika, múzeum oravskej dediny, či návšteva iných atrakcií. Príjemné ubytovanie, ktoré sa v okolí nachádza, určite posilní dobrý dojem z prežitej dovolenky a k dosiahnutiu stopercetnnej spokojnosti.




Pezinský zámok

Už pred rokom 1271 stál v Pezinku hrad, ktorý sa podobne ako okolité hrady (PlaveckýStupavský) stal terčom útokov českého kráľa Přemysla Otakara II. Avšak najstaršie časti dnešného hradu pochádzajú až zo začiatku 14. storočia. Počas 17. storočia hrad pustol, až v roku 1718 ho dal barokovo upraviť nový majiteľ Ján Pálffy. Táto prestavba zmenila hrad na kruhovo uzavretý zámok (kaštieľ), ktorý stratil svoj pevnostný charakter. Pezinok je preslávený svojim vínom, no taktiež je v okolí množstvo atrakcií, ktoré stoja za zhliadnutie. Napríklad Zámocký park v Pezinku, Margitin dvor v Častej či turistické atrakcie. Pobyt v tomto prostredí určite neoľutujete.




Smolenický zámok

Tento zámok vznikol v 14. storočí. Bol posledným zo strážnych hradov, ktoré sa nachádzali pri malokarpatských priesmykoch. Patril pezinským, ale aj svätojurským grófom a neskôr bol majetkom rodiny Orzágovcov. Má za sebou požiar, ktoré ho totálne zruinovali. Začiatkom 20. storočia však jeho poslední majitelia Pálfiovci začali stavať na hradných ruinách stavbu terajšieho Smolenického zámku. Bol dobudovaný až po roku 1945.Momentálne je majetkom Slovenskej akadémie vied a pre verejnosť je sprístupnená iba časť. Organizujú sa tu svadby, ale aj medzinárodné konferencie. Od brány po vežu pri jeho návštev prekonáte vyše 160 schodov. Ak si vyberiete Smolenice za svoje miesto dovolenky, určite oceníte ponuku jeho okolia. Neďaleko sa nachádza vodná nádrž Buková , krásny kláštor Dolná Krupá či jaskyňa Driny



Spišský hrad

Tento hrad je zrúcaninou, ktorá sa nachádza na vrchole travertínovej kopy Spišský hradný vrch. So svojou rozlohou, ktorá je viac ako 40 hektárov sa radí medzi jeden z najväčších hradných komplexov na Slovensku. Hrad bol zapísaný do Zoznamu Svetového dedičstva UNESCO. Taktiež je národnou kultúrnou pamiatkou. Dokonca od roku 1990 je hradné bralo spolu s hradným komplexom chránené ako chránený prírodný výtvor, od roku 1996 ako národná pamiatka Spišský hradný vrch. Hlavná časť zachovaných budov sa nachádza na hornom hrade, kde zaujme predovšetkým renesančná arkádová chodba pochádzajúca z prelomu 16. a 17. storočia. Mala funkciu spojovacieho článku medzi západnými gotickými palácmi, obrannými časťami a kaplnkou. Dnes slúži ako expozičná miestnosť s výstavou obranných zbraní a archeologických nálezov. Súčasťou expozičných priestorov sú i ukážky dobových interiérov – mučiarne, stredovekej kuchyne, spálne, kúpeľne ako aj zbrojnice. Tieto všetky interiéry sú turistom prístupné. V okolí môžete navštíviť letné kúpalisko v Spišskej Novej Vsizoologickú záhradu či ranč v ŽehreUbytovanie v okrese Spišská Nová Ves ponúka veľké množstvo možností, dokonca aj ubytovanie v Slovenskom raji, ak by ste mali záujem o turistiku či cykloturistiku. Dovolenka na Spiši má určite svoje čaro.





Hrad Strečno

Strečiansky hrad je zrúcaninou stredovekého hradu. Nachádza sa neďaleko mesta Žilina, na vysokom brale nad riekou Váh. Spolu s hradom Starhrad vytvárajú krajinnú dominantu vstupu do Strečianskeho priesmyku. Je zapísaný v zozname národných kultúrnych pamiatok Slovenska.V priestoroch Strečianskeho hradu sa nachádzajú expozície Považského múzea v Žiline. Pre zaujímavosť, rekonštrukcia hradu po všetkých útokoch a vpádoch trvala 21 rokov a to od roku 1974 až do roku 1995.Rekonštrukcia však nebola veľmi dobre premyslená, pretože výber zlého materiálu mal za následok celkovú zmenu charakteru hradu. Pri návšteve hradu môžete využiť aj plavbu na pltiach po Váhu z Vrútok do Strečna. Taktiež je v blízkosti vodné dielo Žilina, množstvo turistických trás či cyklotrás. Ubytovanie v tomto okolí ponúka určite kvalitné a komplexné služby, s ktorými budete spokojní. 



Trenčiansky hrad

Trenčiansky hrad je hradom, ktorý vznikol na mieste staršieho osídlenia, ktoré tu bolo od doby bronzovej. Je jednoznačne najvýraznejším prvkom mesta Trenčín a celého Považie. Spolu so Spišským hradom a hradom Devín je jedným z najrozsiahlejších v Európe. V 11. storočí došlo k rozvoju mesta a Trenčiansky hrad sa stal kráľovským hradom. Jeho najznámejším majiteľom bol Matúš Čák Trenčiansky, ktorý bol majiteľom viacerých slovenských hradov. V roku 1790 zasiahol hrad požiar, kedy došlo k spustošeniu hradu. Následne prebehla jeho rozsiahla rekonštrukcia, ktorá umožnila prístup do najcennejších objektov. V súčasnosti je v rámci expozície zaujímavá aj Matúšova veža, Delová brána či hladomorňa. Areál sa využíva na rôzne koncerty, výstavy, stredoveké hry či lákavé nočné prehliadky. Najznámejšou je Studňa lásky a s ňou spojená povesť o Fatime a Omarovi. Kalendár podujatí na Trenčianskom hrade si môžete pozrieť TU. V okrese Trenčín sa nachádza množstvo ubytovacích zariadení, ktoré sú v blízkosti rôznych kúpalísk, historických či kultúrnych pamiatok. Taktiež známe Trenčianske Teplice sú veľkým lákadlom pre strávenie letnej dovolenky.




Michalovský hrad

Michalovský hrad vznikol pravdepodobne už v 13. storočí. Bol to vodný hrad, obklopený riekou Laborec a vodnou priekopou. Mal strážnu funkciu - chránil cestu a most cez rieku. Postavil ho Jako z Michaloviec. Dosvedčujú to aj historické dokumenty z prvej polovice 13. storočia. Začiatkom 17. storočia Sztárayovci prestavali a rozšírili gotický palác hradu na renesančný kaštieľ. Koncom 18. storočia bol zvýšený o ďalšie podlažie, prekrytý manzardovou strechou a rozšírený o dve nárožné veže. V roku 1809 bol Henrichom Kochom klasicisticky upravený a opäť rozšírený o bočné krídla. Touto prestavbou získal svoju dnešnú podobu. V 70. rokoch 20. storočia prebehla pamiatková obnova. Okolie Michaloviec je známe najmä Zemplínskou šíravou, ktorá je obľúbeným miestom mnohých Slovákov, ktorí ju každoročne navštevujú za účelom oddychu a rekreácie. V blízkosti je mesto kultúry Košice, ktoré taktiež ponúkajú množstvo kultúrnych, historických pamiatok a atrakcie pre aktívny aj pasívny oddych.




Ľubovniansky hrad

Vznik Ľubovnianskeho hradu je kladený do druhej polovice 13. storočia, resp. na začiatok 14. storočia. Hrad vznikol ako hraničný strážny hrad, chrániaci obchodné cesty do Poľska. Začiatkom 14. storočia došlo k rozšíreniu hradu. Na Ľubovnianskom hrade sídlili starostovia zálohovaných miest. Počas husitských vojen bol značne poškodený. V 17. storočí došlo k jeho rekonštrukcii v barokovom slohu. V súčasnosti je v areáli múzea umiestnená expozícia hradného múzea. V roku 1991 došlo k obnove hradnej kaplnky, v ktorej sa teraz usporadúvajú bohoslužby.



Zvolenský zámok

Zvolenský hrad(zámok) je národnou kultúrnou pamiatkou nachádzajúcou sa v centre Zvolena. Dal ho postaviť Ľudovít I. ako poľovnícke sídlo. Bol vystavaný v gotickom slohu. Prestavba v 16. storočí urobila zo zámku protitureckú obrannú pevnosť. Poslednou rekonštrukciou prešiel zámok v 18. storočí. Z tohto obdobia je zachovaný kazetovýstrop v Kráľovskej sieni, na ktorom sa nachádza 78 portrétov rímskych a nemeckých cisárov.V súčasnosti je zámok pod správou Slovenskej národnej galérie, ktorá ho využíva na výstavné účely. K stálej expozícii patria kópie diel Majstra Pavla z Levoče, transfery gotických nástenných malieb a výber z diel európskeho výtvarného umenia pod názvom Staré európske umenie. V lete sa na nádvorí zámku koná divadelný festival Zámockéhry zvolenské.Obľúbeným strediskom pre dovolenku je Kováčová, ktorá je známa svojim termálnym kúpaliskom. Ubytovanie je v okolí, alebo priamo v Kováčovej, či v okolí Zvolena.




Bojnický zámok

Rozprávkový Bojnický zámok patrí k najnavštevovanejším a najkrajším zámkom na Slovensku ale aj v Európe. Tento zámok bol postavený v 11. storočí. Typické sú krásne vežičky, kaplnka a strmé strechy paláca. V súčasnosti sa v zámku nachádzajú zbierky umelecko – historického múzea. K najväčším pýcham patrí Bojnický oltár z polovice 14. storočia. Súčasťou prehliadky zámku je aj návšteva kvapľovej jaskyne pod zámkom. Na bojnickom zámku sa usporadúva množstvo akcií, podujatí, koncertov a vystúpení pre malých aj veľkých. Nachádza sa tu taktiež zoologická záhrada. Bojnice so svojimi kvalitnými ubytovacími zariadeniami sú jednoznačne miestom, v ktorom sa oplatí stráviť dovolenku.



Hrad Beckov

Prvá písomná zmienka o hrade Beckov pod názvom Castrum Blundix („Hrad Bludište“) sa nachádza v listine nitrianskeho župana Tomáša z roku 1208. Kamenný hrad bol pravdepodobne postavený v polovici 13. storočia. Mal slúžiť na obranu severozápadných hraníc Uhorského Kráľovstva. Jeho veľmi dobrú obranyschopnosť preukázala i skutočnosť, že nebol dobytý ani Tatármi počas ich vpádu do Uhorska v roku 1241.V roku 1729 následkom požiaru, ktorý pohltil interiér a strechy, bol hrad zničený a postupne sa z neho stali ruiny.Vďaka mimoriadnej obranyschopnosti hradu i svojmu vlastnému dobrému opevneniu sa v priebehu 15 storočia i neskôr rozvíjalo aj mestečko Beckov, ktoré sa stalo regionálnym obchodným, kultúrnym a cirkevným centrom, čo pretrvalo až do polovice 17 storočia. Usídlili sa v ňom viaceré uhorské šľachtické rodiny a i v ďalšom období bol Beckov pôsobiskom viacerých významných osobnosti. Vďaka svojmu kultúrno-historickému bohatstvu bol hrad Beckov v roku 1970 vyhlásený za Národnú kultúrnu pamiatku. V okrese Nové Mesto nad Váhom, kde sa nachádza aj hrad Beckov, je umiestnených množstvo ubytovacích zariadení, ktoré určite splnia Vaše potreby. V okolí je aj obľúbená Zelená Voda, ktorá sa využíva na kúpanie, Čachtický hrad či Hrad Tematín.




Hrad Devín

Hrad Devín je postavený na skalnom kopci a je neobyčajným dominantným prvkom. Na ňom sa písala najstaršia história slovenského ľudu. Pri bráne sa vpravo od chodníka sa nachádza veľmi cenná archeologická pamiatka z rímskeho obdobia.Zvyšky masívnej kamennej stavby zo 4. storočia svojím pôdorysom pripomínajú antickú hrobku. V prvej polovici 15. storočia postavili gotický palác s dvoma poschodiami. Neskôr bol k nemu pristavený renesančný palác a nové opevnenie. Niektoré klenbové priestory tohto paláca sa dnes využívajú ako muzeálne expozície Múzea mesta Bratislavy. Pri studni sa nachádza vyhliadková terasa s výhľadom na Dunaj a rakúsky vrch Braunsberg. Bratislava ako hlavné mesto disponuje množstvom možností na využite voľného času a to formou aktívneho alebo pasívneho oddychu. Ponuku ubytovacích zariadení v Bratislave a okolí si môžete pozrieť TU.



Kremnický hrad

Mestský hrad tvorí komplex stredovekých stavieb zo 14. – 15. storočia, chránených dvojitým opevnením, na ktoré sa pripájajú jedny z najzachovalejších mestských hradieb na SlovenskuDominantou areálu je Kostol sv. Kataríny, patrónky mesta, s neogotickým interiérom. Kostol je známy aj vďaka jedinečným organovým koncertom. Ku kostolu bola v 15. storočí pristavaná veža. Ak už budete v Kremnici, zastavte sa v múzeu mincí a medailí, pozrite si uličku slávnych nosov či zrelaxujte na termálnom kúpalisku. Vyberte si jedno z množstva ubytovacích zariadení v okolí a spoznajte tak túto časť Slovenska.



Nitriansky hrad

Nitriansky hrad situovaný na skalnom brale mal vždy strategický význam, lebo bol prirodzenou pevnosťou nad meandrom rieky Nitra. Už v 13-tom storočí bol hrad tak dokonale opevnený, že vydržal útok TatárovNajstaršou zachovalou stavbou je románsky kostol sv. Emerama. Dominantou hradného areálu je katedrála. Jednotlivé objekty viackrát prestavali, súčasná podoba hradu je v zásade z konca 17. storočia, kedy hrad po protitureckých bojoch opevnili.Vzhľadom na svoje historické a architektonické hodnoty patrí areál hradu v Nitre medzi základné dokumenty dejín Slovenska. Dnes je na hrade biskupský  úrad.




Hrad Sitno

Hrad Sitno sa rozlieha na najvyššom vrchu Štiavnických vrchov. Bol postavený v 13. storočí na mieste, kde bolo predtým postavené praveké hradisko. Na vrchole Sitna sa nachádza rozhľadňa, ktorá je z roku 1727. K hradu vedie pohodlný turistický chodníkod jazera PočúvadloOkolie Banskej Štiavnice je zaujímavé svojimi prírodnými úkazmi, ale aj historickými či kultúrnymi skvostami.Vyberte si z ponuky ubytovania v okolí a prežite tak príjemnú dovolenku spojenú aj s návštevou Hradu Sitno.


Vyberte si z našej ponuky ubytovania

Zdieľajte článok


Vyberte si z našej ponuky ubytovania
Kategórie





e-mail Napíšte nám!×