Prihlásiť sa Registrujte sa Pre ubytovateľov
Môj výber

Jaskyne na Slovensku: zoznam a zaujimavosti

17. 10. 2021 | Jaskyne


Sú nádherné, berú nám dych, sú mohutné, vyvolávajú rešpekt...Chladné, ľadové, tajomné a hlboko pod zemou...Naše jaskyne Slovensko môže byť právom pyšné, ako i na mnoho iných prírodných úkazov, ktoré táto malá – veľká krajina v sebe ukrýva.

Jaskyňa je prírodný podzemný dutinový priestor, ktorý vzniká buď v krase postupným odplavovaním horniny a obrusovaním stien podzemných dutín tečúcimi vodami, vo vulkanických horninách ako dutina po plynoch, alebo na pobreží pôsobením prílivových vĺn (abrázna jaskyňa). Keďže jaskyne patria medzi najviac atakované človekom, vyžadujú si osobitnú ochranu. Ich primerané a optimálne využívanie spočíva v sledovaní vplyvu návštevnosti na prírodné prostredie jaskýň, vrátane jej usmerňovania. Všetky sprístupnené jaskyne sú vyhlásené za národné prírodné pamiatky. Na Slovensku je známych vyše 7100 jaskýň. Vybrať si môžete z krasových , kvapľových i ľadových jaskýň. Ľadové jaskyne na Slovensku  však prichádzajú o svoju výzdobu z dôvodu zmeny klimatických podmienok.

Viete, ktoré jaskyne na Slovensku Zoznam svetového dedičstva UNESCO zahŕňa?

Ochtinská aragonitová jaskyňa, Domica, Krásnohorská jaskyňaGombasecká jaskyňa a Jasovská jaskyňa sú od roku 1995 zaradené do svetového prírodného dedičstva. Od novembra 2000 je do svetového prírodného dedičstva zaradená Dobšinská ľadová jaskyňa. Ochranu a prevádzku sprístupnených jaskýň v Slovenskej republike zabezpečuje Správa slovenských jaskýň v Liptovskom Mikuláši ako odborná organizácia ochrany prírody rezortu Ministerstva životného prostredia SR. Neprístupné jaskyne na Slovensku upravuje Zákon o ochrane prírody a krajiny v § 24, ktorý definuje činnosti vyslovene zakázané a povolené len so súhlasom orgánu ochrany prírody.

Naša malebná krajina má na svojom území celkovo 15 jaskýň, ktoré sa aktuálne radia medzi sprístupnené jaskyne na Slovensku. Sú to Belianska jaskyňa, Bystrianska jaskyňa, Demänovská jaskyňa slobody, Demänovská ľadová jaskyňa, Dobšinská ľadová jaskyňa, jaskyňa Domica, jaskyňa Driny, Gombasecká jaskyňa, Harmanecká jaskyňa, Jasovská jaskyňa, Ochtinská aragonitová jaskyňa, Brestovská jaskyňaVažecká jaskyňa. Tretina jaskyňa je sprístupnená aj v Krásnohorskej Dlhej Lúke, vstupuje sa so sprievodcom na objednávku po skupinkách.

Viete, že?

Demänovská jaskyňa slobody a Demänovská ľadová jaskyňa sú súčasťou demänovského jaskynného systému, ktorý je známy pod názvom Pustá jaskyňa s dĺžkou 41 463 metrov a pozostáva z desiatich speleogicky prepojených častí, Dá sa povedať, že práve Pustá jaskyňa je najdlhšia jaskyňa na Slovensku. Najhlbšou jaskyňou na Slovensku je jaskynný komplex Hipmanových jaskýň,  hlbový 495 metrov s dĺžkou jaskynných chodieb 7553 metrov, nachádza sa na Krakovej holi v severnej časti Nízkych Tatier. Najvyššie položené jaskyne sú v Červených vrchoch v Západných Tatrách. Tu sa vo výške 2077 - 2080 m nachádza priepasť Vyšná Kresanica a ďallšie tri menšie jaskyne. Najväčšia jaskyňa na Slovensku s vchodom vo výške nad 2000 m n. m. je Nová Kresanica dlhá cca 820 m a hlboká 183 m. 

Jaskyne na Slovensku mapa zobrazuje podrobnejšie. Nájdete v nej  krátky zoznam - jaskyne na Slovensku, ktoré sú sprístupnené. 

Či už sú to jaskyne na východnom Slovensku, či na západnom alebo strednom Slovensku, všetky ponúkajú prírodné unikáty. Poďme sa teda spoločne pozrieť, čo tieto malebné podzemné ríše v sebe ukrývajú.

Demänovská jaskyňa slobody

Táto nádherná jaskyňa sa nachádza v prostredí  Demänovskej doliny a je najkrajšou jaskyňou zo sústavy Demänovských jaskýň . Demänovská jaskyňa slobody vyniká množstvom a pestrosťou kvapľových útvarov každého druhu. Popri bielych kvapľoch sa tu vyskytujú kvaple sfarbené do žlta, ružova, červena, ba až fialova. Obrovskou zaujímavosťou, ktorá priťahuje domácich a zahraničných turistov je fakt, že jaskyňa je živá, kvapľové útvary rastú, lesknú sa, čo je v ostatných jaskyniach  veľmi ojedinelé. Najnižším poschodím preteká riečka Demänovka. Raritou jaskyne sú jaskynné perly podoby hrachových guľôčok vo Veľkom dóme. Demänovská dolina je využívaná turistami či už v letnej alebo aj v zimnej sezóne, keďže ponúka množstvo tipov, ako stráviť pekné chvíle či už s rodinou, priateľmi alebo vo dvojici vo forme romantického víkendu. Presvedčte sa o tom sami a určite navštívte túto malebnú lokalitu a , samozrejme, si nenechajte ujsť prehliadku Demänovskej jaskyne slobody     

 


Dobšinská ľadová jaskyňa


Vedeli ste o tom, že táto jaskyňa je najväčšia ľadová jaskyňa na Slovensku a je jedným z najvzácnejších a najpozoruhodnejších prírodných úkazov u nás?  Dobšínská ľadová jaskyňa je súčasťou Stratenskej jaskyne. Priestory jaskyne vznikli činnosťou rieky Hnilec.  V zimnom období ním vnikal do jaskyne vonkajší studený vzduch, ktorý schladil jej ovzdušie i steny pod 0 °C. Tým sa vytvorili úžasné stalaktity či stalagmity, ale aj ľadopád. Hrúbka podlahového ľadu dosahuje 25 m. Dokonca sa táto jaskyňa pýši tým, že bola prvou jaskyňou s osvetlením. Natáčala sa tu aj známa rozprávka Soľ nad zlato. Zaujímavosťou jaskyne je aj skutočnosť, že do roku 1946 v nej bolo povolené korčuľovanie pre verejnosť počas celého roku. Návšteva tohto vzácneho ľadového klenotu určite stojí za to. Nachádza sa v krásnom prostredí, kde môžete pri pobyte v Stratenej  absolvovať niekoľko okolitých túr či  navštíviť  neďalekú Palcmanskú Mašu.


 



Jaskyňa Domica


Táto jaskyňa je najväčšou jaskyňou spomedzi jaskýň, ktoré patria medzi krasové jaskyne na Slovensku V okrese Rožňava je umiestnená pod Silickou planinou a v spojení s jaskyňou Baradla prechádza až na maďarskú stranu. Jej celková dĺžka je až 25 km. Je nesmierne bohatá na kvapľovú výzdobu, preto sa radí medzi najkrajšie jaskyne. Jaskyňu preslávila podzemná riečka Styx. Zimuje tu zatiaľ zaznamenaných 16 druhov netopierov. V roku 1982 tu natáčali slávnu rozprávku Soľ nad zlato. Veľký problém pre túto jaskyňu predstavujú záplavy. Po záplavách, ktoré v Domici napáchali obrovské škody, sa uvažovalo aj o jej uzatvorení. Nakoniec však nenastal tento katastrofálny záver. Slovenský kras a okolie je nádhernou časťou Slovenska. Množstvo planín, krasových či škrapových útvarov robia z tohto prostredia jedinečnú lokalitu, ktorú sa oplatí navštíviť. S množstvom turistických chodníkov, cyklotrás, s kúpaliskami na maďarskej strane vytvárajú skvelé podmienky pre dovolenku plnú zážitkov.






Jaskyňa Driny


Táto jaskyňa sa nachádza v Malých Karpatoch v blízkosti Smoleníc a je jedinou sprístupnenou jaskyňou spomedzi jaskýň na západnom Slovensku. I keď dominantou obce Smolenice je Smolenický zámok, jaskyňa driny Driny určite stojí za návštevu. Táto jaskyňa je puklinovou jaskyňou, ktorú vymodelovali zrážkové vody, ktoré prenikali do podzemia systémom puklín, takže chodby sú pomerne úzke. Podzemné priestory nie sú rozsiahle, ale majú veľmi peknú sintrovú výzdobu. Steny sú v teplých žltých, červenohnedých a žltohnedých farbách. Pre túto jaskyňu sú typické takzvané zúbkovité záclony. Ďalej sú tu drobné jazierka, sintrové vodopády a na dne bývalých podzemných jazierok sa nachádza hráškovitá výzdoba. K najzaujímavejším priestorom patrí Sieň spolupracovníkov a Sieň Slovenskej speleologickej spoločnosti. V okolí je možné okúpať sa v neďalekej vodnej nádrži Buková. Široká ponuka ubytovania v Trnavskom kraji určite osloví nejedného z Vás.

                                                                                                                    


Gombasecká jaskyňa


Na tejto jaskyni je zaujímavé to, že v minulosti slúžila aj ako sanatórium na liečenie chorôb dýchacích ciest i na speleoterapiu. Jaskyňa je situovaná v už v spomínanom národnom parku Slovenský krasGombasecká jaskyňa býva označovaná za rozprávkovú. Príroda sa vyhrala s kvapľami, ktoré majú rôzne bizarné tvary a podoby a hýria pestrými farbami. Európskou raritou sú snehobiele sklovité brčká, hrubé 2 až 3 mm a dlhé 3 metre, ktoré na pozadí hnedočiernych vápencových stien vytvárajú výrazný farebný kontrast. Medzi najkrajšie priestory patria Mramorová sieň či Sieň mieru. V okolí jaskyne sa nachádza napr. aj Kráľova studňa, Plešivecká planina, či Banícke múzeum v Rožňave alebo obrazáreň Andrássyovcov v Krásnohorskom Podhradí.

 


Harmanecká jaskyňa


Táto malebná jaskyňa, nazývaná aj ako Biela jaskyňa sa nachádza v Kremnických vrchoch a Starohorských vrchoch. Pre jaskyňu sú typické mohutné zrútené priestory, oválne chodby s nepravidelnými tvarmi, špirálové priepasti. Vstupná časť do jaskyne bola oddávna známa našim predkom, nazývali ju Izbica. Bohatým výskytom mäkkého sintra i množstvom zimujúcich netopierov sa radí medzi najvýznamnejšie jaskyne na Slovensku. Okolie Kremnických vrchov, ale aj Harmanejckej tisiny je nádherné a je tu čo vidieť. Či už je to hrad v Kremnici, Múzeum mincí a medailí alebo návšteva termálneho kúpaliska. Môžete tiež vyskúšať zimné športy v Tureckej alebo sa previezť vlakom cez najdlhší tunel na Slovensku - Harmanecký tunel. Skvelým tipom na príjemnú dovolenku je skĺbiť návštevu týchto atrakcií a užiť si tak ničím nerušené chvíle v krásnej slovenskej prírode.


 




Jasovská jaskyňa


Táto jaskyňa sa nachádza pri najvýchodnejšej slovenskej obci Jasov. Je zaradená do zoznamu svetového prírodného dedičstva UNESCO. Táto jaskyňa je najstaršou sprístupnenou jaskyňou na Slovensku a tento rok oslávila 175 rokov jej sprístupnenia verejnosti. Je utvorená v piatich poschodiach, ktoré sú pospájané komínmi. V tejto jaskyni sa nažali pozostatky z paleolitu, neolitu či halštatu. Ak by ste sa rozhodli pre návštevu tejto lokality, určite nevynechajte aj prehliadku po náučnom chodníku, ktorý ústí na Jasovskej skale, ďalej kláštor rádu premonštrátov v Jasove, Šugovskú dolinu, či kúpele Štós. Jasov sa nachádza v blízkosti Košíc, ktoré sú známe ako mesto kultúry. Určite neoľutujete, ak zablúdite aj do tohto východoslovenského mesta, alebo sa tam priamo ubytujete a zvolíte si Košice za východiskový bod pre Vaše okolité potulky.






Ochtinská aragonitová jaskyňa


Ochtinská aragonitová jaskyňa je zaradená do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Je jednou zo štyroch aragonitových jaskýň na svete. Okrem nej sú aragonitové jaskyne už len na Morave, v Mexiku a v Argentíne. Je umiestnená v Revúckej vrchovine, medzi obcami Štítnik a Jelšava. Najstaršie aragonitové útvary v jaskyni majú takmer 140 tisíc rokov. Je zaujímavé, že bola objavená náhodne – pri razení prieskumnej štôlne. Bohatá a pestrá aragonitová výplň vo forme ihličkových, špirálových a obličkových útvarov podobných trsom koralov vytvára neobyčajne rôznorodú zmes nádherných obrazovZa najkrajšie miesto sa považuje Sieň Mliečnej dráhy. V jej okolí je možné navštíviť aj Koprášsky (mníšanský) viadukt a tunel, či Slavošovský tunel, ale aj Dobšinského rodný dom v Slavošovciach alebo Vodný hrad v Štítniku. Revúcka vrchovina je vhodná pre nadšencov turizmu, no aj pre tých, ktorí chcú prežiť ničím nerušenú dovolenku v prírode a uniknúť tak pred zhonom veľkomiest. 


 


Važecká jaskyňa


Važecká jaskyňa, ako už značí jej názov, sa nachádza pri malebnej obci Važec a je jednou z najznámejších jaskýň na severnom Slovensku. Z celkovej dĺžky 400 metrov je sprístupnených až 230 metrov pohodlnou prehliadkovou trasou. V jaskyni je významné paleontologické nálezisko kostí jaskynných medveďov, ktorí celoročne obývali jaskyne. Priestory jaskyne skrášľuje pestrofarebná, sklovito-modrá, modro-biela alebo voskovo žltá výplň. Nájdeme tu zátišia bohato zdobené sintrovými nátekmi a mladými kvapľami rôznych tvarov a farieb. Obec Važec je lákadlom pre turistov aj v letnej, aj v zimnej sezóne. Blízkosť Vysokých Tatier či amfiteátru vo Východnej, Múzeum ľudových tradícií vo Važci i Vojenský cintorín nachádzajúci sa pri obci Važec, z neho robí zaujímavé miesto pre pobyt. Množstvo turistických chodníkov nachádzajúcich sa v Tatrách, ale aj v okolí samotného Važca je ako stvorené pre milovníkov prírody a turizmu.


 

Krásnohorská jaskyňa


Táto jaskyňa je umiestnená v Slovenskom krase a je prístupná len jej tretina a to so sprievodcom. Je súčasťou Svetového dedičstva UNESCO. Jaskyňa predstavuje koncovú časť jaskynného systému podzemného potoka Buzgó a bola vytvorená v prevažnej miere jeho rozpúšťacou činnosťou v dolomitoch a vápencoch. Krásnohorská jaskyňa ukrýva Kvapeľ rožňavských jaskyniarov, ktorý je s výškou 33 metrov jeden z najvyšších kvapľov sveta. Prehliadková trasa v dĺžke 450 m je sprístupnená pomocou drevených lavičiek, ktorými sa prekonáva podzemný tok tečúci celou hlavnou časťou jaskyne. Ďalej návštevníci prekonajú pomocou lanových traverzov dve podzemné jazerá. Pohyb po lanách nie je ťažký a je nevšedným zážitkom. Je však treba myslieť na to, že trasa si vyžaduje dobrú obuv. V okolí jaskyne nájdete aj Dievčenskú skalu, stredovekú kaplnku sv. Anny v Hrušove, ale aj Mauzóleum Andrássyovcov v Krásnohorskom Podhrací, či Banícke múzeum v Rožňave.




Belianska jaskyňa

Belianska jaskyňa je jedinou sprístupnenou jaskyňou vo Vysokých Tatrách. Počas prehliadky môžete obdivovať sintrové vodopády, pagodovité stalagmity, jazierka i ďalšie formy jaskynnej výzdoby. V tejto jaskyni prejdete 860 schodov. Jednou z najzaujímavejších častí jaskyne je Hudobná sieň, ktorá dostala názov podľa zvukov dopadajúcich kvapiek vody na hladinu jazierka, dokonca sa tu organizovali aj hudobné koncerty reprodukovanej klasickej hudby. Verejnosti bola sprístupnená už v roku 1882 a elektricky ju osvetlili  v roku 1896 ako jednu z prvých jaskýň na svete. V posledných rokoch sa jaskyňa využíva aj na speleoklimatické pobyty.  V Belianskej jaskyni je takmer sterilné prostredie bez alergénov a s nízkym obsahom baktérií a prachu vo vzduchu. V okolí jaskyne môžete navštíviť lanovú dráhu v Tatranskej Kotline, Zelené pleso, Bachledovu dolinu, Ždiarsky dom, či Expozíciu Tatranskej prírody, Múzeum TANAPu alebo Ski  múzeum v Tatranskej Lomnici.

Bystrianska jaskyňa

Práve táto jaskyňa je  najvýznamnejšou jaskyňou Horehronského podolia. Známa je najmä pozoruhodnými skalnými tvarmi a vývojom podzemných priestorov, výskytom sintrov výplne, ale aj priaznivými klimatickými podmienkami na speleoterapeutickú liečbu. Medzi najkrajšie výtvory patria Klenotnica, Zvonivé stalaktity v Katakombách, Baldachýn nad Riečišťom a Kováčska vyhňa pred Peklom. Jaskyňa je prístupná i pre imoblilných návštevníkov. Počas 2. svetovej vojny zohrala Bystrianska jaskyňa významnú úlohu. Keď 20. januára 1945 Nemci obsadili dedinu Bystrá, mnohí obyvatelia našli útočisko v jej podzemných priestoroch, kde si medzi tektonickými zlomami urobili úkryt. Neďaleko jaskyne sa môžete zabaviť na bicykloch v Bike parku Mýto alebo na lyžiach v Ski centre Mýto, či v Ski resorte Tále. Ak dáte prednosť golfu, tak v Hornej Lehote nájdete aj golfové ihrisko. Trochu histórie  objavíte v Pamätnej izbe Sama Chalupku v Hornej Lehote i  v Horehronskom múzeu v Brezne.

Brestovská jaskyňa

Brestovská jaskyňa je prvou sprístupnenou jaskyňou Oravy Západných Tatier. Nachádza sa neďaleko obce Zuberec. Vyznačuje sa pozoruhodnou morfológiou priestorov a vzácnou jaskynnou faunou. Žije tu až 9 druhov netopierov a niekoľko druhov kôrovcov žijúcich vo vode alebo článkonožcov. Je tvorená dolomitmi a vápencami a jej vzácnosťou je aktívny vodný tok. Návšteva tejto jaskyne vo Vás zanechá unikátny zážitok, pretože sa v nej nenachádza umelé osvetlenie a preto pri vstupe do jaskyne každý návštevník dostane prilbu s čelovou lampou. Budete mať pod nohami hladinu podzemného potoka, inokedy nad hlavou skalný masív, občas vám musí pomôcť lano. V blízkosti jaskyne sa nachádzajú Múzeum Oravskej dediny Zuberec, Oravská lesná železnica, Slanický ostrov umenia na Oravskej priehrade, Roháčske plesá, Juráňova dolina, galéria Márie Medveckej, Meander Park Oravice, Oravský hrad, drevený kostolík v Tvrdošíne, Bobrova raľa, bývalá železiareň v Podbieli a množstvo ďalšieho.

Malá Stanišovská jaskyňa

Je jedinou celoročne sprístupnenou jaskyňou na Liptove. Spolu s Veľkou Stanišovskou jaskyňou patria k najznámejším historickým lokalitám Jánskej doliny. Pred vstupom do jaskyne dostanete čelovú lampu a môžete ísť spolu so sprievodcom objavovať tajomstvá tejto jaskyne. Zaujímavosťou tejto jaskyne je šamanské miesto Obo, ktoré sa nachádza v Malej Stanišovskej jaskyni a je voľnou kópiou z Dajan dérchín aguj v mongolských sajanských horách čo v preklade znamená Jaskyňa Najväčšieho nad všetkými. Zimný chlad a voda vytvára niekoľko mesiacov rozsiahlu a svojráznu ľadovú výzdobu vo vstupných partiách Stanišovských jaskýň. Okrem jaskyne sa oplatí navštíviť v Liptovskom Jáne napríklad aj termálny prameň Kaďa, termálne kúpalisko, Svätojánsku rozhľadňa, Park Mini Slovensko alebo si môžte len tak užívať krásu Jánskej doliny.

 Tak už viete, ktoré navštívite ako prvé? Budú to ľadové, krasové či kvapľové jaskyne na Slovensku? Určite sa oplatí navštíviť každú z týchto podzemných unikátov.


Vyberte si z našej ponuky ubytovania

Zdieľajte článok


Vyberte si z našej ponuky ubytovania
Kategórie





e-mail Napíšte nám!×