Prihlásiť sa Registrujte sa Pre ubytovateľov
Môj výber

TOP lanovky na Slovensku s najkrajšími výhľadmi

16. 9. 2021 | Lanovky


Lanovky sa stávajú čoraz populárnejšie. Výlet lanovkou nám umožňuje zvládať pomerne prudké a veľké kopce za krátky čas. Na našom území ich je v súčasnosti takmer 80 a my vám prinášame výber tých najzaujímavejších.

Medzi TOP lanovky na Slovensku patria: 

  • Skalnaté Pleso - Lomnický štít
  • Starý Smokovec- Hrebienok
  • Solisko
  • Hrabovo-Malinô Brdo
  • Jasná Nízke Tatry
  • Roháče-Spálená 
  • Lanovka na Kamzík
  • Vratná dolina 
  • Bachledova dolina 

Lanovka na Skalnaté pleso - Lomnický štít

Ikonická lanovka na jeden z najvyšších vrcholov Vysokých Tatier nemôže v našom zozname chýbať. Kabínková lanovka na Lomnický štít vás dopraví až na vrchol zo stanice Skalnaté pleso, kam sa môžete dostať z Tatranskej Lomnice inou lanovkou, alebo aj peši. Vedie až na vrchol, umožňuje užiť si výhľad zo štítu aj fyzicky menej zdatným návštevníkom Tatier. Na vrchole môžete dokonca prespať v apartmáne a stráviť noc vo výške 2634m n.m.

 

Starý Smokovec - Hrebienok 

Lanovka na Hrebienok je jediná pozemná lanovka na Slovensku. Vyveziete sa do výšky 1 272 m.n.m. Hrebienok je turistickým centrom výstupov do Veľkej a Malej Studenej doliny alebo na obľúbený Slavkovský štít. Ideálne miesto stretnutia pre celú rodinu, príjemne spolu stráviť čas, dopriať si krásne výhľady a oddýchnuť si v lone nádhernej tatranskej prírody.

Solisko

Lanovka Solisko Vám dopraje najkrajšie panoramatické výhľady. Priamo zo Štrbského Plesa sa vyveziete až do výšky 1 814 m.n.m. Nachádza sa tam chata pod Soliskom, ktorá patrí k najmladším vysokohorským chatám. Súčasťou chaty je aj reštaurácia, kde sa môžete občerstviť. Zhora máte ozaj krásne výhľady na Mlynickú alebo Furkotskú dolinu. 

Lanovka Jasná Nízke Tatry

Demänovská dolina neďaleko Liptovského Mikuláša je známym lyžiarskym centrom. Severná strana Chopku, na ktorom sa stredisko nachádza, je pretkaná zjazdovkami, vlekmi aj lanovkami. O vašu dopravu až na vrchol sa postará množstvo lanoviek - Jasná disponuje ôsmimi sedačkovými a štyrmi kabínkovými lanovkami. Lanovky sú zaujímavé pre turistov v lete, keďže s bicyklom môžete zísť po downhillových tratiach celý kopec a po hrebeni sa dostať na ďalšie vrchy v blízkom okolí. Lanovka na Chopok Vás vyvezie do výšky 2 024 m.n.m., odkiaľ môžete vyraziť na rôzne túry, či prechádzky. 

Hrabovo- Malinô Brdo

Kabínková lanovka Malinô Brdo premáva po celý rok. Vyvezie Vás pohodlne z Hrabovo až hore na Malinô Brdo. Lanovka je osem miestna, ponúka krásne výhľady na priehradu a okolité kopce. Lanovka pre deti - aj takto sa dá nazvať. Najmä tí menší ju majú v obľube. 

Roháče- Spálená 

Sedačková lanovka Roháče-Spálená Vás vyvezie do výšky približne 1 500 m.n.m. Len o niečo vyššie sa nájdete priamo na hrebeni. Pokračovať môžete pomerne prudším stúpaním na Predný Salatín, pokračovať na Brestovú, Salatín a vrátiť sa späť do strediska Spálená. Cez Roháče sa môžeme dostať až na poľksú stranu. Prejdete cez vrchol Plačlivé, Volovec, prekonáte Ostrý Roháč. Práve chodník z Volovca na Rákoň je zároveň aj štátnou hranicou medzi slovenskou a poľskou republikou. 

Lanovka na Kamzík 

Ako jediná lanovka na západnom Slovensku má lanovka na Kamzík špeciálne postavenie. Okrem vysielača je tento kopec dôležitý aj z turistického pohľadu - nájdeme tu bobovú dráhu alebo lanové centrum. Môžete využiť lanovku na prechádzku po vrchole s pekným výhľadom na Bratislavu a jej okolie. 

Lanovka Vrátna dolina

Aj Vrátna dolina je významným lyžiarskym strediskom. Nájdeme ho v pohorí Malá Fatra,  blízko Terchovej. O spokojnosť turistov sa starajú dve lanovky, či už v letnom alebo zimnom období. Jednou z nich je napríklad lanovka Chleb- ide o osem miestnu kabínkovú lanovku. Z Vrátnej doliny sa dá vyraziť na rôzne túry, napríklad do rokliny Jánošíkové diery. Populárnou je túra s využitím letnej prevádzky lanovky, vďaka ktorej si užijete prechádzku po okolitých hrebeňoch hôr bez prílišného vyčerpania.

© regionmalafatra.sk 

Bachledova dolina

Neďaleko slovensko-poľských hraníc pri obci Ždiar sa nachádza lyžiarske stredisko Ski Bachledova. 1500-metrová lanovka v Bachledovej doline nás v zime dopraví na vrch kopca, odkiaľ vedú dole dve dlhé trasy vhodní ako pre začiatočníkov, tak aj pre pokročilých. V  lete je v prevádzke Bikepark, ktorý ponúka na výber 5 downhiloových tratí spoločne s okolitými horskými cyklotrasami, ktorých je dokopy približne 130km.  

© vilajavorinka.sk 


Kompletný zoznam lanoviek a ich stav prevádzky si môžete pozrieť na  www.lanovky.sk.


Zdroj: lanovky.sk, vratna.sk, jasna.sk, skibachledova.sk, vt.sk


Vyberte si z našej ponuky ubytovania

Zdieľajte článok


Vyberte si z našej ponuky ubytovania
Kategórie





e-mail Napíšte nám!×