Prihlásiť sa Registrujte sa Pre ubytovateľov
Môj výber

Lyžiarske stredisko Jasná Chopok vám pripraví skvelú lyžiarsku dovolenku

4. 2. 2019 | Lyžiarske strediská


Dlhá sezóna, parádne zjazdovky, skvelé technické zabezpečenie, dobrá infraštruktúra, chutné jedlo - to všetko nájdete na Chopku v Nízkych Tatrách. Choďte lyžovať na Slovensko!

Ste nadšenými lyžiari a už ste vyčerpali všetky možnosti na lyžovanie v Českej republike a Rakúsko vám príde moc drahé? Túžite skúsiť niečo nové? Pozrite sa na Slovensko.

Naši najmilší susedia majú na svojom území nádherná pohoria a vďaka nim tiež kvalitné lyžiarske strediská - a nie sú to len tá vo Vysokých Tatrách. Dlhé zjazdovky s vysokým prevýšením nájdete aj v lyžiarskom stredisku Jasná - Chopok, ktoré v posledných rokoch žne úspech nielen u domácich, ale aj zahraničných návštevníkov.

Chopok je treťou najvyššou horou Nízkych Tatier (2024 m n. M.). Obľúbený je nielen vďaka lyžovanie a letné turistike, ale za srdce vás chytí tiež krásna príroda národného parku. Vďaka tomu tak môžete zohnať ubytovanie napríklad na chate v lese a pritom ste kúsok od lanoviek.

Technické zázemie sa neustále zlepšuje

Jasná sa môže chváliť modernými lanovkami, vďaka ktorým sa podarilo prepojiť južnú aj severnú stranu Chopka. Môžete tak nerušene lyžovať po celý deň tam, kde vám to zrovna najviac vyhovuje. Je tu až 50 kilometrov zjazdoviek.

Zimná mapa lyžiarského strediska Jasná. Zdroj: Jasna.sk

Zo severnej strany Chopku vedie na vrchol funitel, teda typ lanovky, ktorá odoláva silným vetrom a prevezie za hodinu veľký počet ľudí. Technický nadšenci ocenia, že to len jeden z mála Funitel na celom svete. Mimochodom, v Česku žiadny nie je a na slovenské sú hneď dva (druhý je v továrni wolksvagen v Bratislave).

Modernizácia technického zabezpečenia sa dotkla tiež zasnežovanie. Snehové delá sú vždy pripravená a vďaka nim má lyžiarske stredisko Jasná relatívne dlhú lyžiarsku sezónu. Niekedy sa lyžuje od začiatku decembra až do konca apríla.

Pokiaľ máte radi dokonalý manchester, môžete si priplatiť a hneď skoro ráno sa vydať na tzv. Fresh Track. Spoločne s ďalšími nadšencami tak stihnete medzi 7:15 a 9:00 ohoblovat kopčeky ešte predtým, než sa nahrnú ostatní lyžiari. V cene 35 Euro je zahrnutá tiež luxusné raňajky na vrchole Chopku a reštaurácii Rotunda, ktorá sa začína až po lyžovaní v deväť hodín. Cena sa môže zdať prehnaná, ale skúsení lyžiari sú toho názoru, že sa táto investícia vyplatí.

Svahy jako stvořené na freeride a skialp

Ak okrem klasického zjazdového lyžovania milujete napríklad aj freeride alebo skialpinizmus, miestne príroda je vašim láskam naklonená. Na krásne freeride sa dostanete priamo z lanoviek.

Jasná je skvelou destinaciou pre milovníkov freerideu. Zdroj: archív

Na skialp sa zas napríklad môžete vydať pohodlnou cestou na vrchol Ďumbiera, najvyššej hory Nízkych Tatier. Túra je vhodná aj pre menej skúsených skialpinistov. Občerstviť sa môžete cestou na legendárnej Štefáničke (Chate M.R Štefánika) a odtiaľ sa vydať rovno na vrchol.

Chata M. R. Štefánika pod Ďumbierom vám ponúkne skvelé občerstvenie i v tej najhoršej zime. Zdroj: archiv

Či už sa rozhodnete pre freeride alebo pre skialp, nezabúdajte, že ste vo vysokých horách. Rýchlo sa tu mení počasie a bývajú riziká lavín. Každý deň si preto zistite lavínové spravodajstvo a ďalšie odporúčania priamo na stránkach Horskej záchrannej služby. Skúsenejší lyžiari by mali brať ohľad na menej tie menej skúsených a voliť také trasy, ktoré sú schopní dokončiť. Nízke Tatry už prekvapili nejedného horala a bohužiaľ tu každý rok kvôli ľahkomyseľnosti pár ľudí zomrie.

Gurmáni budú v nebi

Máte radi, keď sa môžete medzi jazdami len tak vyvaliť na slniečku a dať si niečo dobré na pitie alebo na jedenie? V Jasnej sa vám bude páčiť. Stredisko vsadilo na bohatú gastronomickú sieť. Priamo na svahu tak môžete nájsť najrôznejšie zariadenia, ako sú reštaurácie à la carte, jedálne, fastfoody či après-ski. Je libo halušky alebo steak, svařák alebo Bombardino? V Jasné si vyberiete nielen podľa chuti, ale tiež podľa vlastných podľa vlastných finančných možností.

Poznámka na okraj: Ak si chcete kdekoľvek na slovenskom obejdnat svařák, radšej rovno povedzte, že chcete "varené víno". Slováci si už pomaly zvykajú, ale je možné, že aj tak sa budete chvíľku dohadovať, čo to ten svařák vlastne je.

Skipas si kúpte dopredu

Aby ste mali lyžovačku na Chopku čo najlacnejšie, kúpte si skipas dopredu. Po registrácii obdržíte kartičku Gopass, na ktorú si už kedykoľvek nabudúce môžete cez web kupovať ľubovoľné skipasy, a to nielen do Jasnej. Uplatníte ju tiež pri nákupe skipasu vo Vysokých Tatrách. Kúpa online vás vyjde lacnejšie, než keby ste kupovali skipasy priamo v stredisku a bez Gopassu. Okrem toho nebudete čakať v rade pri pokladni. Nároční lyžiari tiež ocenia, že si môžu vďaka kartičke spätne zistiť, koľko kilometrov za jeden deň nalyžovali. V súčasnej dobe sa cena skipasov odvíja od záujmu o konkrétny dátum. Funguje to teda podobne ako pri kúpe leteniek.

Ubytujete sa v luxusnom hoteli alebo útulné chatke

Výhodou lyžiarskeho strediska Jasná je tiež pestrá ponuka ubytovania. Priamo na svahu nájdete rôzne druhy hotelov a dole pod lanovkami sa ubytujete pokojne v rozprávkových chatkách alebo luxusných chaletach. Aby ste mali ubytovanie čo najbližšie vlekom, pretože nechcete jazdiť autom, rezervujte si ho čo najskôr. Prípadne sa pozrite, kde sú zastávky skibusov a objednajte si ubytovanie v týchto miestach.

Aj keď sa v Jasnej neustále pracuje na rozširovaní parkovacích miest, vo vyťažených dňoch môže byť po desiatou hodinou už ťažšie nájsť parkovacie miesto. Okrem toho jazdenie autom každé ráno môže byť trochu otravné, zvlášť keď máte malé deti. Keď je horšie počasie - námraza alebo sneží - obyčajná osobné autá bez reťazí alebo 4x4 majú problém sa k lanovkám dostať. Stojí potom pozdĺž cesty, čím blokujú dopravu. Dajte si na to teda pozor!

Zábavy si v Jasnej užijete dostatok

Zimné športy nie sú jedinou aktivitou, ktorej sa dá v Jasnej venovať. Neďaleko je tiež termálne kúpalisko Tatralandia, kde sa dosystosti vyblázníte tiež v zime. Môžete ísť na romantickú večeru rolbou do vyhlásenej reštaurácie Von Roll, ktorá sa nachádza priamo na severnom svahu Chopku.

Pokiaľ ale máte radšej party, nenechajte si ujsť návštevu vyhláseného music clubu Happy End, ktorý vás večer prekvapí nadštandardné hudobnou produkciou. Kapacita podniku je viac ako 1 000 ľudí. Cez deň si sem môžete zájsť na pohodový obed a dobré pivo alebo na drink po zatvorení zjazdoviek.

Jasná je skrátka lyžiarske stredisko, ktoré vás bude baviť.




Vyberte si z našej ponuky ubytovania

Zdieľajte článok

Ďalšie články z kategórie Lyžiarske strediská

Lyžovačka v Ždiari

Lyžovačka v Ždiari

28. 2. 2022

Lyžovačka v Ždiari „Menej je viac“, Robert Browning   Ak ste lyžiar, alebo snowboarder, určite mi dáte za pravdu, že nie je nič horšie ako...

Celý článok
Lyžiarske stredisko Žiar Dolinky

Lyžiarske stredisko Žiar Dolinky

8. 2. 2021

Jedno slovenské príslovie hovorí: “Dukát je malý, ale veľa platí“. https://pixabay.com/ Lyžiarske stredisko Žiar – Dolinky Ste...

Celý článok


Vyberte si z našej ponuky ubytovania
Kategórie





e-mail Napíšte nám!×