Prihlásiť sa Registrujte sa Pre ubytovateľov
Môj výber

Muránska Planina a okolie

18. 8. 2021 | Národné parky


„Pobyt v prírode vám nikto a nič nenahradí.“

Antonín Benjamin Svojsík

Slovensko má veľa krásnych miest, poďme spoločne obdivovať aj tento kúsok krásy, nahliadnime čo sa dá v  okolí Muránskej Planiny robiť.

Muránska Planina a okolie

 

Národný park, ktorý sa nachádza v západnej časti v slovenskom Rudohorí. Na Slovensku máme 9 národných parkov a každý z nich má svoje čaro. V tomto najmladšom parku nájdeme vzácnu faunu a flóru, svetlé vápence, krasové útvary, lesy, kosodreviny. Rastlinná ríša je bohatá, rastie tam viac druhov zvončekov ba dokonca aj orchideí. Nechýba ani živočíšna rozmanitosť môžeme tu zahliadnuť aj orla skalného, rôzne sovy, rysa ale aj medveďa. Nájdeme tu aj voľne pasúce sa polodivoké kone, naozajstná idylka. Turisti si tiež prídu na svoje či už sa vyberiete na Fábovú hoľu alebo to bude vrch Stolica. 

 

Muranska Planina

 

Rekreačný areál Predná hora je ideálne miesto ak sa chcete okúpať a dopriať si trochu relaxu v krásnom prostredí medzi Muráňom a Muránskou Hutou. Wellness, bazény, masáže, soľná jaskyňa, vodný svet, rôzne procedúry sa postarajú o to aby ste naozaj odtiaľ vyšli vitálni a nabití energiou.

 

Nezabudnime na hrad Muráň postavený na brale Cigánka, ktorý je známy svojou vstupnou bránou s vežou, vďaka náučnému chodníku ktorý tam vedie sa dozvieme viac o histórii hradu a informačné panely nám prezradia o krásach a zaujímavostiach Národného parku Muránska Planina.

Muran

https://pixabay.com/ 

Určite sme si všimli, že symbolom národného parku je lykovec muránsky, krásna fialovkastá rastlina, ktorú nájdeme v Hrdzavej doline. Skúsme sa zahrať či nájdeme tento vzácny kvet, kto prvý ho nájde? Hrdzavá dolina vznikla činnosťou Hrdzavého potoka, môžeme obdivovať aj ďalšie skalné divy, akou sú veža Tureň alebo Odštiepená skala.

Obdivu bude naozaj dosť, prírodný jav Skalná brána je jeden z nich. Dieru v skale z diaľky nie je vidno preto treba ísť k nej bližšie kde sa bralo odhalí v plnej kráse. Okolitý výhľad na najvyšší vrchol Fabovu hoľu bude určite stáť za to.

 Parná zubačka Tisovec

Kedysi sa táto zubačka používala na prepravu uhlia a dreva. Dnes sa môžeme na nej povoziť, zároveň sú k dispozícii aj iné historické motorové vlaky. Krásny zážitok, unikátny výlet keď máte dosť prechádzok a túr zvoľte túto metódu horského spoznávania.

 

Vlak

https://pixabay.com/ 

Cykloturistika

Výzva pre tých trúfalejších a tvrdších. Kopcovité okolie tvorí náročné no krásne trasy, prečo nie ak sa cítite na intenzívnejší stupák oblasť Muránskej planiny je tá správna bodka na vašej cyklo mape.  Okruh Červenej Skaly, Šumiaca zaručuje dokonalú prípravu či už trénujete na IronMan alebo inú športovú drinu.

Cyklo

 https://pixabay.com/ 

Ródeo Muráň

 

 Rodeo

 https://pixabay.com/ 

Country hudba divoký západ, veľmi obľúbená akcia nie len pre milovníkov koní ale každého kto chce zažiť trochu divokej zábavy. Klobúk, cowbojské čižmy, hudba , kone a hlavne súťaže nebudú chýbať ani na tomto podujatí. Ako by to bolo bez skvelého jedla, detských zábavných atrakcií to všetko v krásnom prostredí ponúka festival Ródeo Muráň.

Ski Telgárt

zima

 https://pixabay.com/ 

Ak navštívte túto lokalitu v zimných mesiacoch a chcete si zalyžovať Ski Telgárt ponúka program pre celú rodinu. 6 vlekov, lyžiarska škôlka, miesto na sánkovanie, prírodné klzisko, bufety. Miesto kde si určite radi zalyžujete, pokročilí alebo začiatočníci, freeride alebo carving, veríme, že aj toto stredisko vás chytí za srdce.

 

 

Zdroje: slovakiatravel.sk, kamnavylet.sk

Zdieľajte článok

Ďalšie články z kategórie Národné parky

Národné parky na Slovensku

Národné parky na Slovensku

9. 3. 2022

Národné parky Slovenska predstavujú to najkrajšie a najdrahšie,čo u nás máme. Ponúkajú fascinujúce a neobyčajné zážitky, ktoré môžete získať...

Celý článok


Kategórie





e-mail Napíšte nám!×