Prihlásiť sa Registrujte sa Pre ubytovateľov
Môj výber

Národné parky na Slovensku

9. 3. 2022 | Národné parky


Národné parky Slovenska predstavujú to najkrajšie a najdrahšie,čo u nás máme. Ponúkajú fascinujúce a neobyčajné zážitky, ktoré môžete získať ich návštevou.
Každý jeden z nich je krásnym bohatstvom našej slovenskej kultúry a prírody, a rozhodne leží aj hlboko v srdciach obyvateľstva týchto lokalít. 

S nádhernou prírodou je spojená aj jej ochrana a práve kvôli tomu vznikli národné parky, ktoré sa starajú o naše spoločné prírodné dedičstvo. V súčasnosti je počet národných parkov na Slovensku 9 - 4 na Strednom a 5 na Východnom Slovensku.

   Národné parky Slovenska- mapa:


    

Tatranský národný park - TANAP

Najstarší národný park na Slovensku už od roku 1949 nie je potrebné podrobnejšie predstavovať. Vďaka svojej rozlohe, aj polohe v Tatrách , ponúka veľmi veľké množstvo atrakcií.
Okrem turistiky s takmer 600km chodníkov, sú možnosti aj pre lyžiarov, skialpinistov, horolezcov a fotografov. Člení sa na Vysoké, Belianske a Západné Tatry, pýšiť sa môže aj navyšším slovenským vrchom - Gerlachovským štítom. 
Ako turistická destinácia disponuje množstvom reštaurácií a ubytovacích zariadení. Zoznam ubytovaní si môžete pozrieť aj u nás na stránke. 

Národný park Nízke Tatry - NAPANT

Národný park Nízke Tatry je rozlohou najväčší národný park na Slovensku. 
Ponúka množstvo zážitkov, panoramatických výhľadov a krás ako Ďumbier, sedlo Čertovica, masív Kráľovej hole.
Na území parku sú sprístupnené tri jaskyne- Demänovská jaskyňa Slobody, Demänovská ľadová jaskyňa a Bystrianska jaskyňa.

Napant

Národný park Veľká Fatra

Západne od Národného parku Nízke Tatry a zároveň naším najmladším je Národný park Veľká Fatra.
Tento park je zaujímavý možnosťami pešej túry, no v okolí nájdeme aj miesta so zaujímavým turistickým významom, ako napríklad skanzen Vlkolínec. Územie parku je dôležité aj pre jeho vodné hospodárstvo a zásoby pitnej vody.
Národný park Veľká Fatra je typický svojím zalesneným územím a dlhými dolinami. Najstaršou rezerváciou je tu národná prírodná rezervácia Harmanecká tíšina, zriadená najmä kvôli ochrane tisa obyčajného. 

© ttstudio.sk

Národný park Slovenský Kras

Slovenský Kras nájdeme na juhu Slovenska v okolí Rožňavy. Patrí medzi najväčšie krasové oblasti v strednej Európe.
Slovenský kras je botanicky jedno z najzaujímavejších území Západných Karpát s najbohatšou panónskou flórou.
Na jeho území nájdeme veľké množstvo jaskýň a priepastí, ktoré sú zaradené v zozname UNESCO. Príroda ponúka nádherné výhľady z vrcholov kopcov a rôzne, zaujímavé skalnaté útvary.

© slovakia.travel

Národný park Poloniny

Najvýchodnejší národný park, ktorý súsedí s Poľskom a Ukrajinou. Jeho hornatý reliéf je známy krásnymi a človekom nepoškodenými  bukovými pralesmi- Stužnica, Jarabá skala, Pľaša, Rožok, Stinská a Havešová.
Poloninami sa označujú nezalesnené oblasti v NP, a to horské lúky.
V oblasti sa vyskytujú viaceré vzácne rastliny a živočíchy, vo voľnej prírode sa tu pohybuje napríklad aj zubor hrivnatý.

© slovakia.travel

Národný park Malá Fatra

Severovýchodne od Martina nájdeme  náš 4. najstarší národný park. Nachádza sa tu vrch Veľký Rozsutec, považovaný za jeden z najkrajších vrchov na Slovensku. Kopcovitý reliéf vytvoril vhodné podmienky pre rôznorodú vegetáciu a živočíšnu populáciu.
V ponuke národného parku nájdeme mnoho známych turistických zaujímavostí, ako napríklad Jánošíkove diery pri Terchovej.
Výnimočnými útvarmi, ktoré môžete v rámci tohto národného parku vidieť sú Domašínsky a Kraľoviansky meander, vytvorené riekou Váh. 


Národný park Muránska Planina

Na východnej strane Národného parku Nízke Tatry nájdeme relatívne mladý národný park Muránska Planina. Rozprestiera sa v Slovenkom Rudohorí , čo zaručuje, že žiaden návštevník neostane sklamaný.
Fascinujúce a všade prítomné krasové javy a bohatá fauna s flórou sú pre mnohých veľkým lákadlom. Nachádza sa tu takmer 300km značených chodníkov a náučných trás.
Zvláštnosťou Muránskej Planiny je miestny chov polodivokých koní pre potreby lesného hospodárstva.


© krasnahorka.sk

Národný park Slovenský Raj

Národný park nachádzajúci sa  na Spiši je dobre známy turistom aj cyklistom. Nájdeme tu trasy každého typu - rovinaté, kopcovité, náročné aj ľahké, cez lesné cestičky, ale aj trasy zjazdné na bicykli.
Nachádza sa tu viac ako 600 jaskýň, navštíviť môžete známu Dobšinskú ľadovú jaskyňu alebo Stratenú jaskyňu či Psia diery. Toto trio jaskýň bolo zapísané do zoznamu UNESCO.
Národný park patrí k európsky významným a chráneným vtáčím územiam. 
Okolité obce ponúkajú množstvo ubytovacích i reštauračných možností.

© slovenskyraj.eu

Pieninský národný park - PIENAP

Najmenší národný park na Slovensku, no o to krajší, ktorý si určite získa Vaše srdce. Leží pri hraniciach s Poľskom na prielome rieky Dunajec.
Práve Dunajec je najväčším turistickým lákadlom vďaka možnosti splavovania - na pltiach alebo na raftoch, kde si vychutnáte čarokrásnu prírodnú scenériu v okolí.
Atmosféru Zamaguria Vám určite priblíži pohľad na Goralov v krojoch a miestna architektúra. Pieninský národný park nadväzuje na poľský Pieninski Park Narodowy.

© slovakia.travel

Zoznam národných parkov na Slovensku: 
Tatranský národný park -TANAP
Národný park Nízke Tatry
Národný park Veľká Fatra
Národný park Slovenský kras
Národný park Poloniny
Národný park Malá Fatra
Národný park Muránska Planina
Národný park Slovenský raj
Pieninský národný park - PIENAP

Zdroj: tanap.org, sopsr.sk, npmp.sk, npslovenskyraj.sk, pienap.sk

 

Vyberte si z našej ponuky ubytovania

Zdieľajte článok

Ďalšie články z kategórie Národné parky

Muránska Planina a okolie

Muránska Planina a okolie

18. 8. 2021

„Pobyt v prírode vám nikto a nič nenahradí.“ Antonín Benjamin Svojsík Slovensko má veľa krásnych miest, poďme spoločne obdivovať aj tento...

Celý článok


Vyberte si z našej ponuky ubytovania
Kategórie





e-mail Napíšte nám!×