Prihlásiť sa Registrujte sa Pre ubytovateľov
Môj výber

Domaša

22. 1. 2018 | Prírodné kúpaliská a priehrady


Veľká Domaša: poznajte atrakcie a tipy na výlety

Vodná nádrž Domaša, zelená perla východného Slovenska, sa rozprestiera medzi mestami Stropkov a Vranov nad Topľou v Prešovskom kraji. Vybudovaná bola v rokoch 1962-1967. Pod vodnou hladinou zmizli obce Veľká Domaša, Dobrá nad Ondavou, Trepec, Kelča, Valkov a Petejovce. Vodná nádrž Domaša leží v Ondavskej vrchovine v doline Ondavy, pod ňou je malá vyrovnávacia nádrž Malá Domaša. Maximálna šírka je približne 3 km a maximálna hĺbka 25 m. Priehradné jazero sa nachádza v prekrásnom horskom prostredí. Voda v nádrži je zelenomodrej farby, má veľmi dobrú samočistiacu schopnosť a hlavne je bezpečná na kúpanie. V priehrade Domaša teplota vody dosahuje priemerne 24°C, preto je vhodná predovšetkým na kúpanie, windsurfing, člnkovanie a stanovanie. Zalesnená západná strana a lúky na východe sú vyhľadávaným miestom hubárov a poľovníkov. Nádherné tiché zákutia vytvárajú ideálne podmienky pre rybárov. V priehrade žije 23 druhov rýb.

Jednotlivé strediská na Domaši - Dobrá, Poľany, Holčíkovce, Nová Keľča a Valkov ponúkajú možnosť ubytovania v hoteloch, penziónoch alebo stanovanie v kempingoch. Okrem toho disponujú stravovacími zariadeniami, upravenými plážami, požičovňami športových potrieb a ihriskami.  Horúce letné mesiace si môžete spríjemniť ubytovaním na chate aj počas letných festivalov.

Domaša mapa

Domaša Valkov

Valkov je jednou z najkrajších, najudržiavanejších a najnavštevovanejších rekreačných oblastí. Nachádza sa na západnom brehu vodnej nádrže a je centrom stropkovskej časti Domaše. Stredisko Valkov sa delí na dve časti: severná až po druhú zátoku má názov Valkov, od druhej zátoky na juh sa volá Tíšava. V časti Valkov je upravená pláž, požičovňa športových potrieb, možnosť ubytovania, stravovania, občerstvenia, predajne potravín. Pod cestou sú rozsiahle pláže, nad cestou sú predajne a reštaurácie, vyššie za nimi hotely a chaty, ktoré obklopujú lesné komplexy, do ktorých je zo všetkých strán dobrý prístup. 

Pohostinstvo a pizzéria Rumpeľ v tejto rekreačnej oblasti je navštevovaná chatármi a turistami niekoľko rokov. Detský kútik, trampolíny a ihriská doprajú rodičom čas na kávu alebo chutný obed. Cez víkend sa o zábavu stará živá hudba. Ubytovanie vo Valkove Vám poskytne aj Penzión* Tatra, ktorý má pre svojich hostí k dispozícii nielen príjemné ubytovanie s možnosťou stravovania, ale aj vonkajší bazén, či ohnisko s grilom, záhradné posedenie, gril, pieskovisko a hojdačku pre deti. Večerné chvíle oddychu i zábavy je možné tráviť v miestnych krčmičkách, diskotéke, či na bowlingu.

 Nenáročné prechádzky po ceste cez Valkov, Tíšavu k trepeckému kostolíku možno vystriedať náročnejšími cez Grofňu (375 m) do strediska Dobrá, na Lysú Horu (349 m), 2 ½h, Stavenec (323 m), alebo absolvovať hrebeňový okruh, 3 h.

Domaša Dobrá

Na západnom brehu Domaše, cca 25 km od mesta Vranov nad Topľou, sa nachádza rekreačné stredisko Domaša Dobrá. Hrdí sa najteplejšou vodou na celej Domaši. Cez priehradu Veľká Domaša prechádza 49. rovnobežka severnej šírky a zároveň je 4. najväčšou vodnou nádržou na Slovensku. Súčasťou tohto strediska je predajňa potravín a sieť ubytovacích zariadení pri ktorých sa nachádzajú ihriská na plážový volejbal, tenisový kurt a mini golfové ihrisko. Ubytovať sa dá v množstve chát nachádzajúcich sa v 6 chatových osadách (Bogarka, Lipniky, Hôrka, Mládežniská, Suchý Jarok a Syrový Jarok)  alebo v hoteli, či v stanovom tábore.

Stredisko slúži na kúpanie, vodné športy a rybolov. Z vodných športov patrí k najobľúbenejším jachting a windsurfing. Stravovanie zabezpečuje bufet a reštaurácia. Zábavu možno nájsť na diskotékach, alebo v programe priamo na pláži. Dobrá sa pýši nádherným okolím s veľkou plochou pekných lesov a sieťou turistických značiek. 

Svoj pobyt v oblasti Dobrá si môžete spríjemniť aj plavbou na lodi Bohemia, ktorá trvá 75 minút. Loď Bohemia sa plaví v smere na Valkov a následne sa vracia až k priehradnému múru a prichádza späť do prístavu. Počas náučnej plavby sa dozviete množstvo informácií o histórii vodného diela v kontexte doby. Program je vhodný pre všetky vekové kategórie. Dozviete sa aj, ako vznikol názov Domaša, koľko stála výstavba vodného diela, čo prežívali ľudia, ktorí opúšťali svoje domovy, ako to bolo počas Pražskej jari, ako za čias normalizácie, aký vývoj nastal po Nežnej revolúcii a rozdelení Československa, ako skončili výletné lode plávajúce po Domaši, ale spoznáte aj víziu rekreačnej oblasti na najbližšie roky.  

Počas svojho pobytu môžete navštíviť aj  zatopený lom Skrabské, Ranč Sahiba v Komáranoch, Hrad Čičva, Ivanov vrch, Múzeum v Kaštieli Hanušovce, Živý archeopark v Hanušovciach nad Topľou, či Múzeum Tokajíckej tragédie alebo Zámutovské a Hermanovské skaly. 

  

Domaša Tíšava (Bžany)

Asi 1,5 km od centra Valkova sa v časti Tíšava nachádza novovybudovaná piesočnato-trávnatá pláž s mimoriadne kvalitnou vodouRekreačná oblasť Tíšava je jedno z najlepšie hodnotených stredísk pri vodnej nádrži Veľká Domaša. Vstup do vody je veľmi mierny. Pláž je obzvlášť vhodná pre rodiny s malými deťmi. Súčasťou areálu sú detské ihriská, ihrisko plážového volejbalu, sprchy, bufet, či požičovňa malých vodných plavidiel (okrem lodiek a vodných bicyklov je tu aj možnosť prenajatia jachty). Pláž na Tíšave je súkromnou plážou a vstup na ňu je platený. V zátoke na Tíšave je upravená a palmami skrášlená pláž, vybudovaný autokemping, stanová základňa, potraviny, občerstvenie, voda, WC, požičovňa športových potrieb a pri areáli veľké parkovisko. Ubytovať sa dá aj v apartmánoch a chatkách. Nachádza sa tu aj stravovacie zariadenie.

Obec Bžany je vstupnou bránou na Domašu. V obci sú i dve rekreačné oblasti Valkov a Tíšava. Polovica tejto obce je zaplavená pod hladinou Domaše. Centrom obce bol v minulosti chrám. Dnes stojí na vode. Lemuje ho vysoký násyp, ktorý chrám pred vodou chráni. Občas ale voda cez neho pretečie. Voda ide dookola po kanáli do zberača. Tam je ponorné čerpadlo, ktoré sa automaticky zapne a vyčerpáva vodu späť do Domaše.

Ak sa tu rozhodnete stráviť svoju dovolenku odporúčame Vám navštíviť aj Kaštieľ a ZOO v Stropkove, Brekovský hrad, Vihorlatské múzeum a skanzen v Humennom alebo si môžete urobiť výlet na Praporec, či Šimonku, Ranč Breziny alebo Drevený kostolík sv. Paraskievy.

 

Domaša Nová Kelča

Tisíce turistov, ktorí počas letnej sezóny navštívili stredisko, oceňovali osobitosti kúta Domaše – ideálne podmienky na rodinné stanovanie, čistotu vody i vzduchu, maximálnu dobu slnečného svitu, blízkosť obce s jej nákupným strediskom, pohostinstvom a reštauráciou, poštou a telefónom, ubytovacími zariadeniami, 

Nová Kelča je obec, ktorej vznik podnietila výstavba vodného diela Domaša v roku 1965, a to zatopením pôvodnej Starej Kelče a obce Veľká Domaša. Z pôvodných budov sa po zatopení územia zachoval rímskokatolícky kostol sv. Štefana kráľa, bývalá hájovňa a cintorín. Nová Kelča sa vyvíjala uţ od svojho vzniku ako rekreačná oblasť a to vďaka svojim ideálnym podmienkam ako sú čistá voda a vzduch, mnoţstvo slnečných dní, kvalita sluţieb v campingu a blízke stravovacie, ubytovacie sluţby.

Krásnu prírodu a zaujímavé historické miesta v regióne ocenia aj vyznavači turistiky a cykloturistiky. Rekreačné stredisko Polostrov „Krym“ sa nachádza v katastrálnom území obce Nová Kelča. Prístup k vode je cez kamenný násyp tvoriaci spevnenie brehu polostrova. Rekreačné stredisko slúţi hlavne pre priaznivcov windsurfingu. V posledných rokoch bol zaznamenaný výraznejší pokles vodnej hladiny vody, a tým bol sťaţený prístup rekreantov k vode. Jedinečným bohatstvom tejto oblasti je výskyt početných minerálnych prameňov, medzi ktoré patria napr. "šťavica" - studená alkalická kyselka, "švabľouka" - sírovodíkovo-metánový prameň, "voňaca" - voda so zvláštnou vôňou.

Ak máte radi históriu alebo Vás zaujímavjú rôzne pamätihodnosti, odporúčame v  blízkosti Novej Kelči aj Dežöfiovský kaštieľ a Šóšovský kaštieľ, náučný chodník Oblík a Vlastivedné múzeum v Hanušovciach nad Topľou, ale aj Vlastivedné múzeum a Bazilika narodenia Panny Márie vo Vranove nad Topľou. 

 

Domaša Eva (Holčíkovce)

Rekreačná oblasť Domaša – Eva sa nachádza v juhovýchodnej časti Domaše. Stredisko je známe pravidelnými letnými podujatiami. Rekreačné stredisko Eva (Holčíkovce) ponúka návštevníkom rôzne formy relaxu – opaľovanie na trávnatej pláži, kúpanie, vodné športy i nádhernú prírodu. Stredisko je rozdelené na tri časti: Kemp (stanovanie, kempovanie), Eva centrum (piesočnatá pláž) a Zajačia debra (tenis, zátoka). Rozmanité ihriská a kultúrne akcie v neďalekom prírodnom amfiteátri robia z Evy obľúbené stredisko pre rodiny s malými deťmi. V Kempe sa nachádza stredisko SAW (Slovenská asociácia windsurfingu). Nachádza sa tu autokemping, verejné táborisko, chatová osada, požičovňa športových potrieb, vodných bicyklov, parkovisko, lodenica s prístavom a niekoľko ubytovacích a reštauračných zariadení. Tí pokojnejší nájdu v tejto časti Domaše ideálne miesto pre rybolov. Rybárom je k dispozícii aj rybárska chatka. Nádherná príroda ponúka široké možnosti na turistické a cyklistické túry.

Pláž je tu osvetlená aj v noci a umožňuje tak návštevníkom rekreačného strediska Holčíkovce obľúbené nočné kúpanie pod hviezdami. Hviezdy v rekreačnom stredisku Holčíkovce vedia zažiariť aj cez deň: v miestnom prírodnom amfiteátri sa každoročne organizujú rôzne súťaže s bohatými sprievodnými akciami a koncertmi. Rekreačné stredisko Eva ponúka prírodnú trávnatú a pieskovú pláž s rozlohou 1 000 metrov štvorcových , s pozvoľným prístupom do vody. Priemerná hĺbka vody v časti Holčíkovce je 2,5 metra. Kúpacia sezóna trvá od 1. 7. – 31. 8.

Na dlhšie vychádzky je vhodný lesný komplex Stykovice za obcou Holčíkovce, rozprestierajúci sa medzi obcami Giglovce a Košarovce. Zalesnenou Šnidárkou prechádza červene značkovaná turistická cesta do obce Závada. Odporúčame Vám navštíviť aj priehradný múr na Domaši, ktorý poskytuje unikátne pohľady z koruny hrádze.

Domaša Monika (Poľany)

Najstaršie rekreačné stredisko na Domaši je najobľúbenejším medzi mladými ľuďmi, ktorí nikdy nespia: herne, diskotéky a nikdy nekončiaci nočný život láka návštevníkov stredisko Poľany (Monika) s autokempingom a pravidelnými jachtárskymi pretekmi. Nachádza sa v južnej časti vodnej nádrže Domaša. Najlepší prístup do strediska je z cesty Vranov nad Topľou – Stropkov. Pre všetkých, ktorí obľubujú aktívne trávenie voľného času, ponúka stredisko Poľany okrem turistiky v okolitých  listnatých lesoch ihriská na hru plážového volejbalu, tenisové kurty i požičovňu vodných bicyklov. Rekreačné stredisko Monika ponúka prírodnú trávnatú a štrkovú pláž, ktorá je s rozlohou 3 000 metrov štvorcových najväčšou plážou v rekreačnej oblasti Domaša. Priemerná hĺbka vody v oblasti je 2,5 metra. Kúpacia sezóna sa začína 1.7. a končí 31.8.

K najatraktívnejším udalostiam sezóny patria exkluzívne jachtárske preteky.

 Pre návštevníkov je pripravený hotel i penzión, autokemping a stanový tábor s možnosťou napojenia na elektrický prúd. Hostia môžu skúsiť glamping. Stredisko ponúka zariadenia pre osobnú hygienu (WC, sprchy). Stravovanie zabezpečujú bufety priamo na pláži alebo neďaleké jedálne.

Hodinku cesty autom z Domaše je možné navštíviť mnohé zaujímavé miesta veľkej časti východného Slovenska, ako napríklad drevené artikulárne kostolíky, mesto Bardejov s historickým centrom zapísaným v UNESCO, Múzeum Andyho Warhola v Medzilaborciach, alebo Národný Park Poloniny so svojimi pralesmi.

  

Domaša ubytovanie

Kto hľadá ubytovanie pri vode, Domaša ponúka viacero možnosti. Obľúbené sú rodinné penzióny alebo chaty na prenájom, pre náročnejších zase hotely. Ubytovanie je na rôznej kvalitatívnej úrovni. Pozrite si našu ponuku a vyberte si ubytovanie, ktoré najviac vyhovuje Vašim požiadavkam. Na svoje si prídu rodiny s deťmi, seniori i návštevníci, ktorých láka večerná zábava a vyžadujú aktívny oddych.

 

 


Vyberte si z našej ponuky ubytovania

Zdieľajte článok

Ďalšie články z kategórie Prírodné kúpaliská a priehrady

Liptovská Mara

Liptovská Mara

21. 4. 2019

Malé a jedinečné "more" na Slovensku pod Nízkymi Tatrami Liptovská Mara = vodným dielom medzi Liptovským Mikulášom a Ružomberkom....

Celý článok
Tajch Počúvadlo

Tajch Počúvadlo

1. 2. 2018

Tajch Počúvadlo je umelo vybudovaná vodná nádrž v historickom meste Banská Štiavnica. Je obľúbeným a navštevovaným...

Celý článok


Vyberte si z našej ponuky ubytovania
Kategórie





e-mail Napíšte nám!×