Prihlásiť sa Registrujte sa Pre ubytovateľov
Môj výber

Liptovská Mara

21. 4. 2019 | Prírodné kúpaliská a priehrady


Malé a jedinečné "more" na Slovensku pod Nízkymi Tatrami

Liptovská Mara = vodným dielom medzi Liptovským Mikulášom a Ružomberkom. Nazývané i Liptovské more s rozlohou 360,5 mil. m3. Táto unikátna priehrada vznikla v rozpätí rokoch 1969 až 1975. Pri jej výstavbe bolo zaplavených 13 malých obcí a jednou je i časť stále živej a veľmi navštevovanej lokality Liptovský Trnovec. Hlavným dôvodom, prečo bola vytvorená je, že fungovala ako  protipovodňová ochrana. Zároveň sa objavilo, že slúži aj ako zdroj pre elektrickú energiu.

Prírodne vytvorená vodná nádrž Liptovská Mara je v letných mesiacoch jednou z najnavštevovanejších lokalít na Slovensku. Jej nádherné prostredie očarí každého z vás. Ideálne prostredie pre športových nadšencov, pre rodiny s deťmi ale aj páry pre večernú idylku pri vode. Všetci nájdu to, čo prišli hľadať a hlavne relax, ktorý im prostredie Liptovskej Mary ponúka. Táto oblasť je obľúbenou lokalitou pre ubytovanie v regióne Liptov. Bohatá ponuka ubytovacích zariadení nájdete aj priamo na našej stránke. Ponúkame vám ubytovanie nie len hoteloch, či penziónoch ale i obľúbených chatkách či apartmánoch priamo pri vode. Najlacnejšie ubytovanie je priamo v privátoch u majiteľoch, ktorí sú ústretoví a priateľskí  k svojím hosťom.Ich pohostinnosť vás očarí a budete sa tam cítiť ako doma. Kultúra a poctivosť slovenskej národnosti je v tejto lokalite a hlavne Liptove najviac citeľná. Pestrosť ubytovacích zariadení, nájdete nie len v jeho interiéroch ale aj samotnom duchu každého privátu, penziónu či hotela. Liptovská Mara je unikátnym miestom na Slovensku.

liptovska mara z dialky

Najznámejšie lokality v okolí Liptovskej Mary

Najkrajšie a najbližšie lokality pri priehrade sú lokality: Litovský Trnovec, Liptovská Sielnica, Bobrovník, trošku ďalej sa nachádza i Liptovský Michal či Liptovská Anna. Najväčšie mesto, ktoré je najbližšie Liptovskej Mary je Liptovský Mikuláš, kde nájdete komplet občiansku vybavenosť. V samotnom Liptovskom Mikuláši nájdete niekoľko krásnych hotelov alebo penziónov. Určite budete spokojní s celou ponukou priamo pri Liptovskej Mare v okolitých dedinách či v najbližšom meste. Od Liptovskej Mary je to všade len kúsok. Či ste prišli pozrieť za kultúrnymi pamiatkami, turistikou, dobrodružstvom na vode alebo aj v zime kvôli lyžovaniu. Všade z týchto okolitých dedín je len na skok k zaujímavému programu počas vašej dovolenky na Liptove.  

Zaujímavosti okolí Liptovskej Mary

V blízkosti sa nachádza archeologická lokalita Havránok – opevnená osada Kotínov – keltské obyvateľstvo z 1. storočia pred Kristom. Prístupné je tam z toho veľmi zaujímavé múzeum priamo v prírode. Ďalšou zaujímavou zastávkou pri vašej dovolenke na Liptovskej Mare je určite liptovská dedinka v Pribylina. Nachádza sa tam drevená ľudová architektúra a dve veľké pamiatky ako ranogotický kostol a goticko-renesančný kaštieľ, ako najstaršie zemianske sídlo. Na samotnom Liptove máte niekoľko rodinných atrakcií, ktoré viete zažiť počas svojej dovolenky. Jednou zo zaujímavostí pri Liptovskom Mikuláši je Kontaktná ZOO, kde si vaše ratolesti môžu dopriať priamy kontakt so zvieratkami a zoznámiť sa napríklad aj s takým tvorom ako je malé levíča. Zažijete život zvieratiek priamo zblízka a môžete si vyskúšať aj priamo zvieratka vlastnými rukami nakŕmiť. Vedľa tejto nádhernej a priateľskej ZOO sa nachádza atrakcia obrátený domček = Dom hore nohami, ktorý vám svet prevráti úplne na ruby. Váš rozum sa na chvíľu zastaví a nebude vedieť ovládať vaše telo. Podlahu máte nad hlavou, stoličky budete mať vedľa pliec a na lampu si môžete sadnúť :) V tomto prípade platí pravidlo raz zažiť ako stokrát počuť alebo čítať.

dom naopak na Liptove

Aktivity priamo na Liptovskej Mare je niekoľko a určite sa tam nebudete nudiť. Najzaujímavejšie a najlákavejšie sú plávanie, rybolov, člnkovanie, surfovanie a rôzne iné. Pláž pri priehrade je dokonalým pôžitkom pre dámy, ktoré túžia po  krásne pokožke od slniečka alebo pokoja pri čítaní kníh na príjemnom "morskom" vzduchu. Zároveň aj plážový volejbal alebo iné športové aktivity sú tiež zaujímavou voľbou pri dovolenke na Liptovskej Mare. Priamo na brehu Liptovskej Mary nájdete najznámejšie rekreačné stredisko Mara Camping v Liptovskom Trnovci. Skvelou voľbou ako si pozrieť okolie Liptovskej Mary či zažiť výhľad z vody je možnosť plavbou loďou priamo po vodnej nádrži. Pôžitok z Liptovskej Mary majú aj rybári, ktorí majú k dispozícií niekoľko krásnych priestorov pre lovenie slovenských rýb ako napríklad kaprov, pleskáčov alebo lieňov. Rybári si tiež doprajú relax pri ich obľúbenej aktivite.

Aquapark Tatralandia a Thermal Park Bešeňová

Ak by ste už nasýtili čara priehrady, tak v blízkosti Liptovskej Mary nájdete termálne kúpaliská ako napríklad Aquapark Tatralandia či Thermal park Bešeňová. Aj v týchto nádherných strediskách s termálnou vodou nájdete skvelý relax a pôžitok s dovolenky v okolí Liptovskej Mary. V okolí aquaparku Tatralandia a termálneho kúpaliská Bešeňová nájdete nádherné ubytovanie v hoteli, penziónoch či apartmánoch. V prípade zlého počasia, kde nemáte možnosť využiť prírodné kúpanie vo vodnej nádrži tak tento typ relaxu je pre vás voľbou číslo jeden. Nie je to ďaleko od vášho ubytovania a vnútorné bazény s termálnou vodou vám smútok z tváre vyženú. Atrakcie pre detičky a zábava v plnom prúde v termálnej vode bude aj v prípade zlého počasia naplnením dovolenky akú ste si predstavovali na Liptove.  

Mini Park Slovensko a Huriccane factory

Ďalšou zaujímavou atrakciou v blízkosti vodnej nádrže je adrenalínový a trošku športový zážitok Huriccane factory = lietanie vo vetre. Prezlečte sa, vojdite do tuby a zalietajte si! Veľmi jednoducho povedané ale je to tak. Samozrejme pred vstupom vás zaškolia a presne pripravia, naučia ako správne lietať. Nenechajte ti určite ujsť. Stojí to zato! Niekoľko minútový zážitok a uveríte, že viete lietať. V Liptovskom Jáne nájdete ďalšiu atrakciu, ktorá vám tiež prezradí viac o histórií a pôvode Slovenska. Park Mini Slovensko vám ukáže, čo kde nájdete na Slovensku, prečítate si o známych slovenských stavbách ako napríklad hrady, zámky, radnice či železničné stanice významné na Slovensku. To všetko na jednom mieste a pod holým nebom.

mini park slovensko

Nie len v letných mesiacoch je táto lokalita najnavštevovanejšia ale ja v zimných mesiacoch, kedy je všade nádherne bielo a Liptovská Mara je pod "sklenenou" pokrývkou ľadu, bude dovolenka v tomto období tým pravým zimných relaxom. Lyžiarske strediská na skok vás potešia a môžte si vybrať, že každý deň zažijete vždy lyžovanie niekde inde. Aj v tomto období zažijete slniečko ostré a horúce, no to sa vám bude odrážať do lyžiarskych okuliarov z ligotavých kryštálov snehu. Viac o lyžiarskych strediskách priamo v Nízkych Tatrách nájdete i v našom blogu Kiska Travel, napríklad v článku Lyžiarské stredisko Jasná Chopok alebo Park snow Donovaly

Gastronómia a práve liptovské pôžitky

V okolí Liptovskej Mary nájdete i skvelé reštauračné služby. Tie pravé bryndzové halušky či pastiersky syr nájdete práve na Liptove. Priamo na brehu Liptovskej Mary nájdete bufety pre rýchle občerstvenie. Večer si však určite doprajte pravú liptovskú a slovensku gastronómiu. Aj halušky môžete nájsť na niekoľko spôsobov. Určite vás poteší, že i slovenská gastronómia sa dá ponúknuť v rôznych zaujímavých formách. Preto i samotný zážitok z pravého slovenského syra z Liptova bude gastronomický zážitok. Verte, že ovečky na Liptove sa pasú len na liptovských zelených pláňach. Tým pravým slovenským produktom, ktorým sa pýši priamo Liptov je naša jedinečná slovenská bryndza. V týchto lokalitách ju nájdete najviac. Tento región je stvorený na strávenie dovolenky na Slovensku aj so zľavou 55%, ktorú vám poskytne váš zamestnávateľ. Tak prečo to  nevyužiť? 


Vyberte si z našej ponuky ubytovania

Zdieľajte článok

Ďalšie články z kategórie Prírodné kúpaliská a priehrady

Tajch Počúvadlo

Tajch Počúvadlo

1. 2. 2018

Tajch Počúvadlo je umelo vybudovaná vodná nádrž v historickom meste Banská Štiavnica. Je obľúbeným a navštevovaným...

Celý článok
Zlaté piesky

Zlaté piesky

30. 1. 2018

Prírodné kúpalisko Zlaté piesky v Bratislave patrí medzi obľúbené miesto aktívnych mladých ľudí.  Je skutočne priestranné...

Celý článok


Vyberte si z našej ponuky ubytovania
Kategórie





e-mail Napíšte nám!×