Prihlásiť sa Registrujte sa Pre ubytovateľov
Môj výber

Bešeňová – čaro jej termálov poznali už Kelti

7. 3. 2019 | Termálne kúpaliská a aquaparky


Bešeňová – objavujte stopy keltskej kultúry na Liptove

V centre turisticky zaujímavého regiónu Liptov sa nachádza menšia obec Bešeňová. Ponúka turistom množstvo rekreačných aktivít a ubytovania. Má výbornú polohu, je vzdialená len 10 km od Ružomberka a 20 km od Liptovského Mikuláša.

 kelti na liptove

Vodný park Bešeňová

Legendy rozprávajú, že hojivé a liečivé účinky termálnych prameňov v Bešeňovej poznali už Kelti. Voda blahodarne pôsobí na zablokovanú chrbticu, na boľavé kĺby a na stresom rozhodenú psychiku. Termálne vody s teplotou 60,5 °C vyvierajú z hĺbky 1 987 m. Voda sa v bazénoch ochladzuje na 24 až 39 °C podľa ročného obdobia. V areáli je 13 vonkajších bazénov. Bazény, ktoré sú napájané termálnou vodou, sú otvorené po celý rok. Tie bazény, do ktorých sa napúšťa „čistá“ voda, sa otvárajú iba počas letných mesiacov. Okrem množstva hotelov, bufetov a reštaurácií sú v areáli k dispozícií aj tri kryté bazény, napustené vodou s teplotou od 27 do 39 °C, deväť toboganov, vírivky, divá rieka, štrková pláž, ktorá je sčasti vyhradená pre nudistov. Pre deti sú pripravené nafukovacie hrady, šmýkačky, detské bazény s vodnými bicyklami a množstvo ďalších atrakcií. Návštevníci, ktorí si prídu iba dobre zaplávať, ocenia obyčajnú klasickú „dvadsaťpäťku“. Návštevníci bez detí môžu relaxovať vo wellness centre s bohatou ponukou balneologických procedúr, inhalácií a ďalších služieb. Ako naozajstní králi sa budete cítiť na vyhrievanom kresle z 24 – karátového zlata.

Kaštieľ v Bešeňovej

Pri prechádzke v obci Bešeňová si môžete všimnúť zachovaný renesančný kaštieľ z prvej polovice 17. storočia. Leží v prekrásnom prostredí anglického parku. Je dominantný tým, že má tvar štvorca a štyri vežičky. Kaštieľ je dnes v súkromnom vlastníctve a do vnútra sa ale nedostanete. Sú v ňom umiestnené poľovnícke zbierky Liptovského múzeá.

Malinô Brdo

V zimných mesiacoch si lyžiari či snowboardisti môžu užiť dovolenku v stredisku Malinô Brdo v Hrabovskej doline Ružomberok. K dispozícií je moderná 1 770 m dlhá osem miestna kabínková lanovka a štvôr sedačková lanovka. Nachádza sa tu spolu 6 vlekov v dĺžke 12 km, z toho sú 4 vleky pre začiatočníkov a deti. Okolie ponúka možnosti pre bežecké lyžovanie, skialpinizmus či turistiku. Parkovanie máte zadarmo.

 lyziar na svahu malino brdo

Archeoskanzen Havránok

Zachcelo sa vám cestovať časom poriadne ďaleko a nie iba do minulého a predminulého storočia? Vydajte sa do archeoskanzenu, ktorý nájdete na vrchu Havránok na severnom brehu Liptovskej Mary. Pôvodné obyvateľstvo splynulo s keltskými kmeňmi, čím vytvorilo v archeologickom pomenovaní tzv. púchovskú kultúru. Toto miesto bolo pravdepodobne významným obchodným centrom svojej doby. V jeho okolí bolo odhalených šesť osád aj s hradiskom so svätyňou. Dnes tu nájdete náznakovou rekonštrukciou postavenú bránu hradiska, vstup do svätyne, časť opevnenia aj obydlie. Dokážete si tak živo predstaviť, ako asi tieto kmene žili. Tým, ktorí majú menšiu predstavivosť, odporúčame navštíviť Havránok v čase konania akcie „Od Keltov po stredovek“. Pokochať sa budete môcť hromadnou historickou bitkou, ukážkou mučenia, historického šermu i tradičnými remeslami. Z Havránka sa vám naskytne krásny výhľad na Liptovskú Maru a široké okolie.

 archeoskancezn havranok

Bešeňovské travertíny

Bešeňovské travertíny inak nazývané aj sladkovodné vápence sú prírodný výtvor chránené ako prírodná pamiatka. Travertínová kaskáda je očarujúca pre svoju pestrofarebnosť. Rozličné látky, hlavne železité sfarbujú kameň do rozmanitých odtieňov žltej, hnedej až hrdzavočervenej.

Kúpele Lúčky

Kúpele Lúčky patria medzi najstaršie kúpele na Slovensku. Voda má priaznivý účinok na liečbu ženských chorôb, ochorení pohybového ústrojenstva a onkologických ochorení. Voda spod zeme vyviera pri teplote 32 °C.

Lúčanský vodopád

Lúčanský vodopád leží v kúpeľnej obci Lúčky. Vodopád s výškou 12 metrov sa hrdo pýši ako národná prírodná pamiatka. Tvoria ho viaceré kaskády a voda padá z travertínovej terasy do malého jazierka. A čo je zaujímavé, voda nezamŕza ani v zimných mesiacoch, tak sa môžete jeho krásou pokochať celoročne. Je veľmi príjemné si pri ňom posedieť, relaxovať a obdivovať jeho eleganciu.

Liptovský hrad

Najvyššie položeným hradom na Slovensku v nadmorskej výške 1 000 metrov sa nachádza Liptovský hrad. História k nemu nebola dvakrát priaznivá. Jeho dôležitosť a postavenie nemali v porovnaní s inými hradmi dlhé trvanie. Prvá písomná zmienka o Liptovskom hrade pochádza z roku 1262. Spočiatku v ňom sídlila správa časti zvolenskej župy, no už v polovici 14. storočia sa stal hradným centrom odčlenenej župy Liptov. Liptovský hrad odvtedy chátra a dnes je z neho len nepatrná ruina, na ktorej prebieha archeologický výskum a čiastočná obnova. Ak plánujete menšiu túru do Chočských vrchov, Liptovský hrad je ideálny cieľ.

Prosiecka dolina

Prosiecka dolina je vyhlásená za národnú prírodnú rezerváciu a je začlenená do trasy náučného chodníka. Vstup do doliny je z obce Prosiek a vytvára ho úzka skalná štrbina medzi dvoma kolmými skalami. Turisti môžu obdivovať prírodné krásy ako kamenné veže, vysoké skalné steny, horskú faunu a flóru v dĺžke 3,5 km. Pravou perlou sú tiesňavy. Na jej dne potoky vytvárajú bohaté vodopády a kaskády.

Vodná nádrž Liptovská Mara

Vodná nádrž, nazývaná aj ako „Liptovské more“ leží medzi Liptovským Mikulášom a Ružomberkom. Turistom ponúka množstvo atrakcií ako: plavba vyhliadkovou loďou, rôzne vodné športy – kúpanie, surfovanie, jachting, člnkovanie, jazda na vodnom skútri a mnohé iné. Aj rybári si tu prídu na svoje.

Likavský hrad

Podľa legendy na Likavskom hrade uväznili Jánošíka ako člena protihabsburgského povstania. Dnes sa tu nachádza len zrúcanina hradu. Verejnosti  je sprístupnená len spodná - mladšia časť pevnosti. Z dejín hradu a hradného panstva vám však sprostredkuje množstvo informácií a zaujímavostí. Môžete sa poobzerať po kópiách zbraní, historického nábytku a mučiacich nástrojov, ktoré si môžete aj na vlastnej koži vyskúšať.

 likavsky hrad

Ubytovanie v Bešeňovej  a okolí ponúka nádhernú prírodu Liptova a výbornú dostupnosť jeho prírodných a kultúrnych atrakcií. Nie je divom, že Bešeňová je jedným z najobľúbenejších termálnych kúpalísk na Slovensku. Ak ste zamestnanec, na pobyt v Bešeňovej môžete využiť rekreačný poukaz. Platí na všetky ubytovania rezervované cez KiskaTravel.


Vyberte si z našej ponuky ubytovania

Zdieľajte článok

Ďalšie články z kategórie Termálne kúpaliská a aquaparky

Termálne kúpalisko Veľký Meder:  Tipy na výlety

Termálne kúpalisko Veľký Meder: Tipy na výlety

18. 10. 2021

Veľký Meder : zaujímavosti, atrakcie a tipy na výlety Kúpeľné mesto Veľký Meder sa nachádza v okrese Dunajská Streda, blízko maďarských hraníc....

Celý článok
Termálne kúpalisko v Podhájskej

Termálne kúpalisko v Podhájskej

10. 5. 2019

Termálne kúpalisko Podhájska = slovenské Mŕtve more Boli ste už niekedy pri Mŕtvom mori? My Vás k nemu pozývame na výlet a ani neopustíme...

Celý článok


Vyberte si z našej ponuky ubytovania
Kategórie





e-mail Napíšte nám!×