Prihlásiť sa Registrujte sa Pre ubytovateľov
Môj výber

Termálne kúpalisko v Podhájskej

10. 5. 2019 | Termálne kúpaliská a aquaparky


Termálne kúpalisko Podhájska = slovenské Mŕtve more

Boli ste už niekedy pri Mŕtvom mori? My Vás k nemu pozývame na výlet a ani neopustíme Slovensko. Neďaleko mesta Nové Zámky nájdeme termálne kúpalisko, ktoré je známe ďaleko za hranicami Slovenska. Termálne kúpalisko Podhájska sa nachádza na juhu Slovenska. Nesie názov Podhájska a nachádza sa v obci s rovnakým menom. Podhájska leží na železničnej trati medzi Šuranmi a Levicami, na juhu Pohronskej pahorkatiny. Na našej stránke www.kiskatravel.sk nájdete množstvo ubytovacích zariadení, kde sa môžete ubytovať, aby ste si pobyt v Podhájskej užili. 

Trošku z histórie

História termálneho kúpaliska Podhájska siaha do roku 1973, v ktorom bol vykonaný prvý vrt v obci Podhájska za účelom výskumu. V tom čase boli vyhľadávané hypertermálne vody na vykurovanie skleníkov. Z hĺbky 1900 m vytryskla voda s teplotou približne 80 °C. Voda má veľký obsah jódu, ktorý spôsobuje je hnedasté zafarbenie. Vybudované boli prvé dva bazény a v nasledujúcom roku pribudli sociálne zariadenia, šatne, bufet aj hotel. V roku 1998 vznikol hlavný vchod na termálne kúpalisko a bazény prešli opravou. Od roku 2000 sa začalo s prestavbou na rekondično-relaxačné centrum. V nasledujúcich rokoch došlo ku kompletnej rekonštrukcii vrtu a bazénov, vybudovaniu nových bazénov a reštauračných zariadení.

Geotermálny prameň Podhájska

Ako sme už spomínali, prameň pochádza z hĺbky 1900 m. Jeho teplota pri ústí dosahuje 80 °C. Voda z prameňa je silne mineralizovaná. Obsahuje napr. bromidy, jodidy, lítium, zlúčeniny vápnika, sírany a mnohé ďalšie a svojím unikátnym zložením je podobná vode z Mŕtveho mora. Má blahodárne účinky na pohybový aparát, srdcovo-cievny systém aj ochorenia dýchacích ciest.

termalne kupalisko

Bazény v lete a v zime

Počas letnej sezóny, ktorá trvá od mája do októbra, termálne kúpalisko Podhájska ponúka návštevníkom 10 bazénov s geotermálnou vodou s teplotou 18 – 40 °C v areáli s rozlohou 12 ha, kde nájdu tiež možnosti pre športové vyžitie, prírodné soláriá, ale aj bufety, reštaurácie a cukrárne. Zábavu počas kúpania určite poskytnú tobogány, ktoré sú v prevádzke od júna do polovice septembra. V areáli kúpaliska Podhájska nájdete štyri rôzne tobogány s rôznou obtiažnosťou šmýkania – WIDE SLIDE, WINDIGO, SPACE HOLE A BLACK HOLE A TURBOLANCE. Doplnkové služby ponúka relaxačno-rekondičný komplex a wellness centrum Aquamarin.

Práve relaxačno-rekondičný komplex slúži v zimnej sezóne ako vstup na kúpalisko Podhájska. Zimná sezóna trvá od novembra do apríla a v nej kúpalisko ponúka okrem spomínaného komplexu aj tri bazény a krytý plavecký bazén. Z bazénov si môžete užiť sedací bazén nepravidelného tvaru s rozlohou 500 ma teplotou vody do 40 °C, detský bazén v tvare osemuholníka s rozlohou 30 m2 a teplotou vody do 32 °C a taktiež ochladzovací bazén osemuholníkového tvaru s rozlohou 30 ma teplotou min. 18 °C. Krytý plavecký bazén má úžitkovú 28 °C vodu, hĺbku 1,5 m a dĺžku 20 m. Niektoré apartmány či privátay ponúkajú v rámci vašho pobytu počas letnej sezóny aj bazén, ktorý je len pre vás.  

ubytovanie s bazenom

Ak máte radi wellness, určite Vám odporúčame navštíviť wellness centrum Aquamarin. Toto wellness centrum ponúka vonkajší a vnútorný bazénový svet a tiež vitálny svet. Vo vnútornom bazénovom svete nájdeme päť bazénov s úžitkovou vodou – rekreačný bazén, integrovaný vírivý bazén, vírivý bazén, turecký bazén a detský bazén. Vo vonkajšom bazénovom svete zase dva bazény s termálnou vodou – relaxačný termálny bazén a detský termálny bazén a tiež ochladzovací a bio bazén s úžitkovou vodou. Vitálny svet je tým správnym miestom na oddych a načerpanie nových síl. Poskytuje 4 sauny, ochladzovací bazén aj bazén s názvom „vodné peklo“, morský kúpeľ, ľadopád aj tropický tunel, „vedro odvahy“ a, samozrejme, oddychovú zónu.

  • Fínska sauna s teplotou do 100 °C prináša regeneráciu mysle aj tela. Saunovanie vo fínskej saune spôsobuje zvýšené prekrvenie, čo vplýva na lepšiu pohyblivosť kĺbov a svalstva a tiež znižuje únavu tela. Potením sa telo zbavuje nečistôt a toxínov.  

  • Bio sauna s teplotou do 70 °C má vplyv hlavne na imunitný systém a slúži ako prevencia proti chorobám.

  • Soľná inhalácia je parná sauna, ktorá zabezpečí dokonalé prekrvenie pokožky celého tela a celkovú detoxikáciu organizmu.

  • Podobne aj bylinková inhalácia je parná sauna s blahodárnymi účinkami na uvoľnenie tela aj duše, k čomu prispievajú hlavne voňavé liečivé bylinky.

  • Pre správne prekrvenie organizmu je po saunovaní dôležité ochladzovanie. Na to slúži ochladzovací bazén s teplotou do 15 °C a hĺbkou 130 cm. Inou formou ochladenia organizmu je tzv. ľadopád, ktorý ochladzuje organizmus ľadovými kryštálmi.

  • „Vodné peklo“ je bazén s rôznymi atrakciami – vodným hríbom a masážnymi tryskami. Je situovaný v tzv. jaskyni a s teplotou vody 38 °C a svetelnými efektami je ideálnym miestom pre dokonalý relax.

  • Morský kúpeľ je sprcha s termálnou vodou, ktorá je ideálnym prostriedkom na predchádzanie chrípkových ochorení a nádchy, zlepšenie kožných ochorení aj alergií.

  • Tropický tunel má dĺžku 5 m a v jeho stenách sa nachádzajú masážne trysky a sprchy, ktoré ponúkajú jemný dážď, tropický dážď aj hmlu. Tieto prekrvujú a uvoľňujú organizmus, stimulujú krvný obeh a masírujú pokožku. K vynikajúcemu relaxu prispievajú svetelné efekty.

  • „Vedro odvahy“ je procedúra prudkého ochladenia, ktorá výrazne zlepšuje imunitu a prispieva k zvýšeniu tvorby bielych aj červených krviniek.

  • Oddychová zóna alebo tiež tepidárium ponúka oddych medzi saunovaním, ale aj po ňom. K dispozícii sú vyhrievané aj nevyhrievané ležadlá a tiež pitnú fontánku.

Ako sme vyššie spomenuli, termálne kúpalisko Podhájska ponúka množstvo príležitostí pre aktívny aj pasívny oddych, či už v lete alebo v zime. Pre dokonalé využitie všetkých týchto možností Vám odporúčame stráviť v Podhájskej niekoľko dní. Kiska Travel Vám ponúka ubytovanie v menšej aj väčšej vzdialenosti od kúpaliska, ubytovanie v apartmánových domoch či v penziónoch so stravou. Ak uprednostňujete priváty s kuchynkou, ponuka v Podhájskej je naozaj široká, nájdete ju priamo na našej stránke.

privaty v podhájskej

» Ubytovanie v Podhájskej


Vyberte si z našej ponuky ubytovania

Zdieľajte článok

Ďalšie články z kategórie Termálne kúpaliská a aquaparky

Termálne kúpalisko Veľký Meder:  Tipy na výlety

Termálne kúpalisko Veľký Meder: Tipy na výlety

18. 10. 2021

Veľký Meder : zaujímavosti, atrakcie a tipy na výlety Kúpeľné mesto Veľký Meder sa nachádza v okrese Dunajská Streda, blízko maďarských hraníc....

Celý článok
Aquacity Poprad

Aquacity Poprad

24. 3. 2019

AquaCity Poprad sa nachádza pod najkrajším a najväčším pohorím Slovenska – Vysoké Tatry. Je ideálnym miesto pre skvelý deň plný zábavy...

Celý článok


Vyberte si z našej ponuky ubytovania
Kategórie





e-mail Napíšte nám!×