Prihlásiť sa Registrujte sa Pre ubytovateľov
Môj výber

11 tipov na výlety a ubytovanie na Orave

21. 6. 2018 | Zaujímavosti o Slovensku


Orava sa rozprestiera v severozápadnej časti v Žilinskom kraji v blízkosti hraníc s Poľskom. Patrí k najnavštevovanejším regiónom na Slovensku, pretože má bohaté možnosti v oblasti turistického ruchu, nádhernú okolitú prírodu a kultúrne bohatstvo. Prehľad najzaujímavejších atrakcií a ubytovania na Orave  nájdete v nasledujúcom článku.

Múzeum oravskej dediny Zuberec - Brestová

Svojou atraktívnou polohou na predhorí Roháčov je Múzeum oravskej dediny jedným z najkrajších skanzenov na Slovensku. Pútavé múzeum ľudovej architektúry pod holým nebom otvorili v lokalite Brestová pri Zuberci v roku 1975. Nachádza sa tam viac ako 50 stavieb ľudovej architektúry, ktoré verejnosti približujú jednotlivé časti Oravy. V areáli skanzenu sa pre verejnosť uskutočňujú aj zaujímavé programy. Je otvorený celoročne.

muzeum oravskej dediny Zuberec

Oravská priehrada

Volajú ju aj Oravské more, lebo je jednou z najväčších vodných nádrží na Slovensku. Patrí medzi obľúbené turistické strediská, je využívaná v lete či v zime. V lete ponúka množstvo vodných športov a atrakcií (jachting, windsurfing, člnkovanie, možnosť využitia vodného bicykla, jazda na motorovom člne), ale je vhodná aj na kúpanie. Ak sú v zime silné a tuhé mrazy, ľudia využívajú Oravskú priehradu na romantickú prechádzku po zamrznutej vodnej ploche.

Vyhliadkové plavby po Oravskej priehrade

Ak si chcete dopriať oddych a prekrásne výhľady na Západné Tatry či Babiu horu, tak by ste určite  nemali vynechať plavbu na výletnej lodi. Na ostrovčeku sa nachádza Múzeum ľudovej plastiky, ktoré ponúka prehliadku diel maliarov, kamenárov a rezbárov z minulých storočí. Plavba po Oravskej priehrade trvá 90 minút, zastávka na Slanickom ostrove 30 minút. Plavba je vhodná pre školské výlety, teambuildingy, výlety pre dôchodcov  či rodiny s deťmi. Na lodi je možné si vopred objednať ľudovú hudbu či chutné jedlo. Výletná loď premáva od mája do októbra.

slanický ostrov

Plavba na pltiach po rieke Orava

Aj plavba na pltiach má svoje čaro. Tradičné splavovanie po rieke Orava si užijete na pltiach, na ktorých vás pltníci zaučia do tajov svojho remesla. Trasa trvajúca približne hodinu vás povedie cez Hornú Lehotu do Oravského Podzámku. Spoznáte mnohé romantické a tajomné zákutia, naskytne sa vám prenádherný výhľad na Oravský hrad. Od pltníkov sa dozviete aj niečo z histórie pltníctva Oravy, ktoré sa niekedy využívalo na prevoz dreva a ďalších surovín. Odvážni turisti si môžu vyskúšať riadiť takúto plťku aj sami, samozrejme, pod dohľadom pltníka.

Túra na Babiu horu (1725 m.n.m)

Ak máte radi turistiku  Babiu horu by ste určite nemali vynechať. Výstup je síce náročnejší, no za pekného počasia vás odmení prenádherným panoramatickým výhľadom.  Babia hora dosahuje výšku 1 725 m.n.m, rozprestiera sa na slovensko-poľských hraniciach. Je najvyšším vrchom Beskýd.  Babiu horu prezývajú kráľovnou Oravy a matkou Oravcov. Prečo? Pretože tento štít je jedným zo symbolov Oravy. Hovorí sa, že každý Oravčan by mal vystúpiť na Babiu horu.

Zuberec – Roháčsky vodopád

Najväčší vodopád v oblasti Roháčov v Západných Tatrách dosahuje výšku viac ako 20 metrov. Je atraktívnou zastávkou na trase náučného chodníka smerujúceho k Roháčskym plesám. Terén nie je náročný, dobre dostupný a prístupný pre turistov celoročne.

Roháčsky vodopád

Oravský hrad

Páni Oravy odpradávna spravovali svoje rozsiahle panstvo z Oravského hradu. V súčasnosti je Oravský hrad atraktívnou expozíciou Oravského múzea a teší sa zo všetkých historických pamiatok Oravy najväčšej návštevnosti. Vypína sa na strmom vápencovom bradle vo výške 112 m nad hladinou rieky Orava. Je to jeden z najkrajších hradov na Slovensku, ktorý sa nachádza v obci Oravský Podzámok. Verejnosti je sprístupnený od mája do septembra a je národnou kultúrnou pamiatkou.

Oravská galéria v Dolnom Kubíne

Oravská galéria sa nachádza v metropole Oravy v meste Dolný Kubín. Sídli v Župnom dome zo 17.storočia, ktorá v minulosti slúžila ako sídlo Oravskej župy. Dnes je bývalý župný dom sídlom Oravskej galérie. V jej zbierkovom fonde je vyše 7 000 umeleckých diel, dokumentujúcich vývoj výtvarného umenia na Orave od 15. storočia po súčasnosť. Osobitnú expozíciu tú má maliarka Oravy Mária Medvecká.

Františkova huta pri Podbieli

Vedľa cesty z Podbiela na Roháče sa nachádzajú zvyšky historickej Františkovej huty. Táto železiarenská pamiatka je ruinou továrenskej haly železiarne. Hutu vybudovali v roku 1836 ako priekopnícke dielo priemyslu na Orave. Úspešnosť projektu ohrozila horšia kvality rudy, ktorú dovážali z okolitých ložísk. Vyrobené železo bolo krehké a kvôli lámavosti nebol oň veľký záujem. Koncom augusta sa tu v rámci populárnych Dní železiarstva konajú ukážkové tavby železnej rudy starobylou technológiou. Za pomoci stoviek ľudí hutu postupne upravili a dnes sa môžete prejsť medzi jej ruinami. Budova je vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku. Zaujímavosťou je, že režisér Juraj Jakubisko tu nakrúcal slovenský film Tisícročná včela a Nejasná správa o konci sveta.

Dovolenka v Aquaparkoch na Orave

V blízkosti Oravy je možnosť aj na oddych a relaxáciu, kde sú návštevníkom k dispozícií  aquaparky s prírodnou termálnou vodou.

Aquapark Dolný Kubín AQUARELAX - vodný svet s toboganmi, vírivkami a rôznymi atrakciami pre starších i mladších návštevníkov. Pre deti je dostupný  Fun Park s nafukovacou atrakciou, šmýkačkami i ihriskami.

Aquapark Oravice - Meander Thermal Parkz hĺbky 1 611 metrov vyviera vysoko mineralizovaná voda s prírodnou termálnou vodou a vysokým obsahom železa. Pre návštevníkov sú k dispozícií vonkajšie i vnútorné bazény, masáže, vírivky, miestnosti na relaxáciu a  rôzne vodné atrakcie ako napr. umelé vlny v termálnom bazéne. Deti sa môžu vyšantiť na šmýkačkách, nafukovačkách či v detskom bazéne. Blahodarne účinky termálnej vody si užijete v lete i v zime, najmä po mrazivej lyžovačke. Výhodne ubytovanie v Oraviciach a blízkom okolí nájdete od 6€ na osobu za noc.

Oravská lesná železnica

Pre malých aj veľkých je veľkým zážitkom jazda krásnou oravskou prírodou turistickým vláčikom. Na Oravskej lesnej železnici odchádzajú turistické vlaky na svoju vyhliadkovú jazdu zo zastávky Tanečník, ktorá sa nachádza neďaleko obce Oravská Lesná. Na stanici Tanečník si kúpite nielen cestovný lístok na vyhliadkovú jazdu, ale taktiež rôzne suveníry. Nachádza sa tam aj mini múzeum dokumentujúce život lesnej železnice a jej histórie. Trať v dĺžke 3 km vedie na vrcholovú stanicu Sedlo Beskýd, kde sa nachádza krásna goralská drevenica. Nad ňou sa rozprestiera vyhliadková veža, z ktorej sa naskytá nádherný pohľad na krásnu panorámu oravskej prírody. Celá jazda aj s vyhliadkou trvá približne hodinu. A čo je zaujímavosťou? Vláčik premáva aj v zime, aj keď sú neraz záveje vysoké aj dva metre. Vozeň je vykurovaný pieckou na drevo.

Oravská lesná železnica

Ubytovanie na Orave

Ak chcete mať atrakcie Oravy dostupné ako na dlani, odporúčame si vybrať ubytovanie v Zuberci. Veľký výber ubytovania v Habovke  vám zas umožní nájsť chatu, privát či penzión presne podľa vašich predstáv. Obľúbenou voľbou na Orave sú aj chaty v Oravskom Bielom Potoku a jeho blízkom okolí. 


Vyberte si z našej ponuky ubytovania

Zdieľajte článok

Ďalšie články z kategórie Zaujímavosti o Slovensku

V hoteli Jasná je všetko je jasné!

V hoteli Jasná je všetko je jasné!

31. 10. 2021

V hoteli Jasná je všetko je jasné!   Nám určite počasie doprialo a mali sme krásny čas v Jasnej, zvolili sme si destináciu...

Celý článok
Ružomberok Hrabovo

Ružomberok Hrabovo

16. 10. 2021

Ružomberok Hrabovo   https://pixabay.com/   Opäť a opäť široká škála možností. Môžeme byť naozaj hrdí pretože Slovensko má čo ponúknuť...

Celý článok


Vyberte si z našej ponuky ubytovania
Kategórie





e-mail Napíšte nám!×