Prihlásiť sa Registrujte sa Pre ubytovateľov
Môj výber

Bachledova dolina raj pre turistov v lete aj v zime

8. 8. 2018 | Zaujímavosti o Slovensku


Dovolenkovať na Slovensku nemusí byť len lacnejšia alternatíva k moru, ale môže byť aj oveľa pestrejšia a zaujímavejšia voľba oproti vylihovaniu na lehátku. Skvelým príkladom je Bachledova dolina, ktorá spája v sebe na malej ploche turistiku, tradíciu, adrenalín a relax.

Ak chcete zažiť jedinečnú dovolenku v Belianskych Tatrách, môžete sa inšpirovať týmito aktivitami:

Belianska jaskyňa

Belianska jaskyňa patrí medzi najnavštevovanejšie sprístupnené jaskyne na Slovensku.  Nachádza sa v Národnej prírodnej rezervácii Belianske Tatry v TANAP-e pri brehoch rieky Belá v Tatranskej kotline. V jaskyni sa nachádzajú jazierka, sintrové vodopády, pagodovité stalagmity a rôzne iné výzdoby plné kvapľov rôznych farieb a tvarov. Ako najväčšie prekvapenie nájdete v jaskyni aj Hudobnú sieň, ktorá kvôli výbornej akustike je využívaná na hudobné koncerty.  Počas prehliadky sa prejdete po 874 schodoch. Ak sa vyberiete do tejto nádhernej jaskyne, nezabudnite si so sebou vziať aj teplejšie oblečenie, pretože teplota sa tam pohybuje do 6,3°C. 

belianska jaskyna

Chodník korunami stromov

Unikátna prechádzka v korunách stromov sa nachádza uprostred nádhernej prírody na najvyššom bode BACHLEDKA SKI & SUN. Návštevníci sa na chodník môžu dostať dvoma spôsobmi a to: 10-miestnou kabínkovou lanovkou z Bachledovej doliny alebo pešou túrou z Jezerska, Malej Frankovej či už spomínanej Bachledovej doliny. Výstup má prevýšenie 300 metrov a sú to cca 2 km.  Celkový zážitok za tú námahu skutočne stojí. Prístup na chodník korunami stromov je bezbariérový a vhodný pre všetky vekové skupiny.

 chodnik korunami stromov

Cyklistika – Bike park Bachledka

Bike park v Bachledovej doline pozostáva z piatich trás rôznej náročnosti. V Bike parku si prídu na svoje nielen dospelí ale aj deti  ešte s odrážadlami J Vyskúšate si nielen adrenalín, silu vlastných síl, ale zažijete aj veľa skúseností a zážitkov. V bike parku je návštevníkom k dispozícií požičovňa bicyklov, ale aj lanovka, ktorá vás vyvezie priamo hore, odkiaľ sú  bike trasy.

 

Vláčik maguráčik

Počas letnej sezóny v obci Ždiar premáva vláčik Maguráčik alebo ako ho volajú miestni obyvatelia „ždiarsky express“. Je obľúbenou atrakciou nielen pre deti ale aj pre dospelých. Vďaka nemu si môžete pozrieť krásy v obci Ždiar a jeho okolie a to sa nemusíte vôbec nachodiť J . Keďže jazdí nižšou rýchlosťou môžete si spraviť aj fotografie alebo video. Počas jazdy vás sprevádza aj audio sprievodca a zabávať vás budú detské pesničky. Vláčik Maguráčik parkuje v Monkovej doline pri hoteli Magura, kde sa začína každá trasa a tiež končí. Vystúpiť však môžete na ktorejkoľvek zastávke. Okruh jazdy trvá približne 60 minút a na pamiatku dostane každá dospelá osoba pri zakúpení  lístka magnetku vláčika Maguráčika.

 

Túry v Belianskych Tatrách

Pre milovníkov horského vzduchu a prechádzok v Tatranskom prostredí je turistika v Belianskych Tatrách skvelou voľbou. Odmenou je menší počet turistov ako vo Vysokých Tatrách. Dôvodom je, že väčšina vrcholov je pre turistov kvôli ochrane prírody nedostupná.  Jedným z nich je aj dominanta Belianskych Tatier Havran s výškou 2151 metrov. Svojím názvom zaujme aj Šialený vrch, častejšie známy ako Hlúpy (2060 m). Ždiarska vidla (2141 m)  bola v minulosti sprístupnenou trasou, no v súčasnosti to už neplatí. Odporúčame navštíviť Monkovu dolinu s prechodom cez Široké sedlo (1825m), až na  Kopské sedlo (1749 m). Celá túra trvá cca 4 hodiny tam a o niečo menej späť. Z viac ako 70 overených ubytovaní v Belianskych Tatrách si túry vychutnáte bez zdĺhavého cestovania.

 

Chata Plesnivec

Chata Plesnivec je ako jediná obývateľná chataBelianskych Tatrách. Rozprestiera sa pod bralami Skalných vrát a výstup k nej trvá približne 2 hodiny. Terén nie je príliš náročný, ale v zimných mesiacoch je treba rátať so zvýšenou opatrnosťou. Chata je sprístupnená celoročne a výstup k nej je možné z troch východiskových bodov a to: z obce Tatranská kotlina, z chaty pri Zelenom plese alebo z Kežmarských Žľabov.

 

Detský areál v Bachledovej doline

Detský areál sa nachádza v Spišskej Magure. Je súčasťou Bachledovej doliny, na ktorú sa dostanete buď lanovkou alebo chôdzou z Jezerska alebo zo Ždiaru. Pre deti je zdarma množstvo lesných  hier, trampolíny a detské ihrisko. Areál je otvorený počas letnej sezóny od júna do septembra. V blízkosti sa nachádza bobová dráha a vyhliadková veža, na ktorú sa dostanete detským náučným chodníkom.

 

Vyhliadková veža

Návštevník Belianskych Tatier sa môže pokochať krásou krajiny z vyhliadkovej veže v sedle Spišskej Magury. Ponúka sa vám očarujúci výhľad z výšky 14 metrov na Belianske Tatry či Tri Koruny z Pienin. Je sprístupnená počas celého roka.

vyhliadkova veza

Bobová dráha

Pre milovníkov adrenalínu a zábavy je Bobová dráha v Bachledovej doline tým pravým miestom na nové zážitky. Patrí medzi najdlhšiu bobovú dráhu v Tatrách s dĺžkou 1 200 metrov. Prefrčíte ňou v rýchlosti  40 km za hodinu s 15 zákrutami a prevýšením 111 metrov. Nielen že si užijete kopec zábavy a rýchlosti, ale tiež sa vám naskytne prekrásny výhľad na Belianske Tatry. Bobovú dráhu nájdete na končiari Spišskej Magury. Dostanete sa k nej buď lanovkou z Bachledovej doliny alebo chôdzou z Jezerska, Ždiaru či tiež z Bachledovej doliny. Otvorená je počas letnej sezóny od júna do septembra.

 

Jezerské jazero

V chotári zamagurskej obce Jezersko sa nachádza „čarovné“ Jezerské jazero.  Pýtate sa prečo čarovné? Pretože má prekrásny tyrkysovo - modrý odtieň, ktorý každého návštevníka určite okúzli. Je lákavým miestom pre rodinky s deťmi, kde si môžete popri jazere oddýchnuť  na lavičkách a v altánkoch. Je to obľúbená turistická túra, na ktorú sa dostanete najjednoduchšie z obce Jezersko alebo aj z Bachledovej doliny. Počas chôdze k jazeru vás sprevádzajú informačné tabule o miestnych živočíchoch či vtáčie kŕmidlá. Chodník je zaujímavý tým, že deti sa po ceste nenudia, pretože sa tam nachádzajú rôzne lesné hry či miesta na precvičovanie rovnováhy. Nachádza sa v nadmorskej výške 919 m. n. m. Vzniklo zahradením potoka  mohutným zosuvom bloku hornín zo svahu doliny na severnej strane Spišskej Magury.

 

Múzeum ždiarsky dom

Ak si chcete priblížiť spôsob života Goralov z minulosti, tak Múzeum ždiarsky dom by ste určite mali navštíviť. Krásna ozdobená drevenica návštevníkom prestavuje pôvodnú architektúru, zariadenie ždiarskej domácnosti, pracovné či hudobné nástroje, ždiarske kroje a ľudové detské hračky. To všetko je obohatené o slovný výklad správcu múzea. Múzeum tiež ponúka sprievodné akcie s goralskou hudbou, na ktorých si môžete užiť jazdu na konských záprahoch, možnosť ochutnať miestne špeciality či zažiť typickú goralskú svadbu v goralskom kroji.

muzeum zdiarsky dom

Aquacity Poprad

Aquacity Poprad je známe tým, že čerpá vodu z geotermálnych prameňov z hĺbky 1300 metrov. Voda je krištáľovo čistá s obsahom viac ako dvadsať minerálov. Aquacity neslúži len na oddych a regeneráciu, ale tiež je využívané aj na športové využitie ako fitnes a kardio centrum a spinning. Ponúka sa vám možnosť zaplávať si v 50 metrov dlhom plaveckom vnútornom bazéne.  Tiež sa tu nachádzajú 3 vonkajšie bazény, 2 relaxačné bazény, 2 vnútorné bazény s vodnými barmi a samozrejme detské bazény s rôznymi atrakciami. Okrem toho sú návštevníkom k dispozícií  plážový volejbal, tenisové kurty, tobogany, masáže, kryocentrum... Aquacity je známe tým, že má vitálny svet, ktorý prešiel v minulom roku veľkou zmenou, rekonštrukciou a je jedným z najväčších a najmodernejších vitálnych svetov na Slovensku. Obsahuje 8 sáun a inhalácií ako soľná, mentolová, ceremoniálna infra a suchá sauna, tiež relaxačný bazén s vírivkami a masážnymi tryskami. Na schladenie je možnosť vojsť do snežnej jaskyne alebo do ochladzovacieho bazéna. Na odpočinok sú relaxačné miestnosti s bio krbmi a vodná posteľ.  Počas letnej sezóny sa v Aquacity Poprad konajú rôzne podujatia, koncerty a detské hravé predstavenia. Otvorené celoročne.

 aquacity poprad

Ubytovanie Bachledova dolina

Najlepším východiskovým bodom na výlety v Bachledovej doline je ubytovanie v ŽdiariOceníte blízkosť vlekov v zime, tiché a lesnaté prostredie, ako aj dobové drevenice „na každom rohu“. Penzióny v Ždiari ponúkajú typickú goralskú kuchyňu s tradičnými múčnymi jedlami ako džadky, pirohy, či halušky na nespočetne spôsobov. 



Vyberte si z našej ponuky ubytovania

Zdieľajte článok

Ďalšie články z kategórie Zaujímavosti o Slovensku

V hoteli Jasná je všetko je jasné!

V hoteli Jasná je všetko je jasné!

31. 10. 2021

V hoteli Jasná je všetko je jasné!   Nám určite počasie doprialo a mali sme krásny čas v Jasnej, zvolili sme si destináciu...

Celý článok
Ružomberok Hrabovo

Ružomberok Hrabovo

16. 10. 2021

Ružomberok Hrabovo   https://pixabay.com/   Opäť a opäť široká škála možností. Môžeme byť naozaj hrdí pretože Slovensko má čo ponúknuť...

Celý článok


Vyberte si z našej ponuky ubytovania
Kategórie





e-mail Napíšte nám!×