Prihlásiť sa Registrujte sa Pre ubytovateľov
Môj výber

Čo robiť, čo vidieť a kam ísť v júni na Slovensku

17. 5. 2019 | Zaujímavosti o Slovensku


Jún – mesiac, ktorý prináša leto.

Jeden z najkrajších mesiacov v roku. Je dostatočne teplý, čo nás láka vyjsť do prírody, podniknúť výlety s priateľmi či rodinou a zároveň, nie je príliš horúci, takže nás horúčava od našich cieľov neodradí.

Keď sa teda rozhodneme, že je ten správny čas niekam vyraziť, nastáva základná otázka: Kam to bude?

Či ste nadšenec historických strojov, extrémny športovec, milovník folklóru alebo chcete stráviť čas so svojou rodinou, prinášame Vám niekoľko tipov, ako zaujímavo prežiť krásny jún.

 

Valčiansky folklórny festival

Milovníkov folklóru pozývame hneď prvý júnový víkend na Valčiansky folklórny festival do Valčianskej doliny. Ide o štvrtý ročník tohto folklórneho festivalu, ktorý má medzinárodnú účasť z Grécka, Poľska aj Ukrajiny. Sprievodným programom je tradičný jarmok a program pre deti. Vstup na tento festival je zdarma.

 Tanečnice v krojoch

Zamagurské folklórne slávnosti

Omnoho dlhšiu tradíciu majú Zamagurské folklórne slávnosti, ktoré sa konajú už 44. krát približne v polovici júna v Červenom Kláštore v amfiteátri Kúpeľov Smerdźonka. Slávnosti pod Troma korunami ponúkajú bohatý program pre všetky vekové kategórie od piatka až do nedele.

 

Rozprávkový zámok Bojnice

Nielen pre rodiny s deťmi, ale aj všetkých milovníkov rozprávok máme skvelý tip - Rozprávkový zámok Bojnice. Ide o veľmi obľúbený a úspešný divadelný festival. Tento ročník nesie názov „Čarodejník z krajiny Oz“ a je príbehom o splnených prianiach. 

  Bojnický zámok

Jánske Blato

Ste nadšencom extrémnych športov? Chceli by ste si vyskúšať vašu fyzickú, ale aj psychickú silu? Vyskúšajte extrémny beh s prekážkami Jánske Blato v Strážkach (Spišská Belá – Strážky). Ako tvrdia organizátori tohto podujatia, nejde o výhru, ale skôr o prekonanie samého seba a hlavným cieľom je užiť si množstvo zábavy.

  

Máme tu niečo aj pre fanúšikov histórie a historických strojov. Na Slovensku sa zachovalo niekoľko historických železničných tratí, na ktorých premávajú historické vlaky. Previezť sa takýmto vláčikom je zážitok pre malých aj veľkých.

Historicky najvýznamnejšou je lesná úvraťová železnička vo Vychylovke. Je jednou z dvoch zachovalých úvraťových železníc v Európe. Je súčasťou Múzea kysuckej dediny v Novej Bystrici – Vychylovke. Historický vláčik ťahaný parnou lokomotívou premáva na trase stanica Skanzen – stanica Chmúra a späť.

Súčasťou Oravského múzea je Oravská lesná železnica. Jej začiatok je v údolnej stanici Tanečník, neďaleko obce Oravská Lesná. Vrcholová stanica Sedlo Beskyd je vzdialená cca 3 km a vláčik ju prejde asi za 20 minút. Počas prestávky vo vrcholovej stanici môžete navštíviť neďalekú vyhliadkovú vežu a užiť si nádherný výhľad na oravskú prírodu. Prezrieť si môžete tiež goralskú drevenicu. Po krátkej prestávke nasleduje jazda vláčikom späť do údolnej stanice. 

Ak sa chcete o Orave dozvedieť viac, prečítajte si náš blog.

 Parná lokomotíva 

Na strednom Slovensku v oblasti Horehronia láka návštevníkov Čiernohronská lesná železnica. Vláčiky s motorovou lokomotívou premávajú denne z Čierneho Balogu do Vydrovskej doliny a späť. Parné vláčiky zase každú sobotu na trasách Dobroč a Šánske. Ak si zakúpite lístok na všetky tri trasy, získate ho za výhodnejšiu cenu.  

Ďalšou zaujímavosťou je historická parná zubačka na trase Tisovec – Zbojská a späť. V stanici Tisovec môžete tiež navštíviť múzeum ozubnicovej železnice.

 

Pre tých, ktorý si z našich predchádzajúcich tipov nevybrali tu máme ešte niekoľko odporúčaní na vynikajúce výlety za krásami slovenskej prírody.

Kŕmenie sysľov na Muránskej planine

Videli ste už niekedy sysľa? A celé rodiny sysľov? A čo tak kŕmiť ich priamo z vašej ruky? Myslíte, že je to nemožné? Opak je pravdou. V národnom parku Muránska planina v časti Biele vody žijú celé kolónie sysľa pasienkového. Tieto sysle je možné prikrmovať a nebude veriť, ale sysle Vám budú potravu žrať priamo z ruky. Na kŕmenie je vhodné kúpiť si balíček krmiva v informačnom stredisku Muráň. Finančné prostriedky získané predajom krmiva sú používané na starostlivosť o národný park. Verte, stretnutie s týmto malým milým zvieratkom bude nezabudnuteľným zážitkom... Ak sa rozhodnete stráviť v tejto prekrásnej prírode viac dní, u nás nájdete vhodné ubytovanie.

Syseľ pasienkový

Čutkovská dolina

Ako ďalšiu zaujímavú možnosť príjemne strávených júnových (alebo iných) dní Vám ponúkame návštevu národného parku Veľká Fatra, v ktorom neďaleko mesta Ružomberok tečie potok Čutkovo prekrásnou Čutkovskou dolinou. Odporúčame do pozornosti náučný chodník, ktorý má približne 6 km a jeho súčasťou je okrem iného 24 m vysoký vodopád. Deti sa určite zabavia v detskom zábavnom parku Obrovo. Čutkovská dolina prináša množstvo príležitostí pre aktívny aj pasívny oddych – ihriská, preliezky, multifunkčné ihrisko, ale aj jazierko a mini salaš s ovečkami. Samozrejmosťou sú koliby s bohatým výberom tradičných jedál.

 

 Jánska dolina

Ďalšou krásnou a zaujímavou dolinou je Jánska dolina. Patrí medzi najdlhšie, ale aj najkrajšie doliny Nízkych Tatier. Obdivovať túto dolinu môžete pri pešej prechádzke alebo tiež na dvoch kolesách. Dolinou sa dostanete až k Malej Stanišovskej jaskyni, ktorá je prístupná celoročne. V Jánskej doline nájdete množstvo možností pre ubytovanie. Pri návšteve tejto doliny vám odporúčame osviežiť sa v minerálnych prameňoch Kaďa a Teplica, ktoré majú liečivé účinky.

 


Vyberte si z našej ponuky ubytovania

Zdieľajte článok

Ďalšie články z kategórie Zaujímavosti o Slovensku

V hoteli Jasná je všetko je jasné!

V hoteli Jasná je všetko je jasné!

31. 10. 2021

V hoteli Jasná je všetko je jasné!   Nám určite počasie doprialo a mali sme krásny čas v Jasnej, zvolili sme si destináciu...

Celý článok
Ružomberok Hrabovo

Ružomberok Hrabovo

16. 10. 2021

Ružomberok Hrabovo   https://pixabay.com/   Opäť a opäť široká škála možností. Môžeme byť naozaj hrdí pretože Slovensko má čo ponúknuť...

Celý článok


Vyberte si z našej ponuky ubytovania
Kategórie





e-mail Napíšte nám!×