Prihlásiť sa Registrujte sa Pre ubytovateľov
Môj výber

Čo zažiť a vidieť na Orave

22. 11. 2018 | Zaujímavosti o Slovensku


Región na severe Slovenska bol až donedávna známy množstvom atrakcií pre turistov počas zimných mesiacov, kedy boli miestne lyžiarske strediská v prevádzke a turizmus na vrchole. Avšak, aby bol región čo najzaujímavejší pre turistov aj počas letných mesiacov, v posledných rokoch pribudlo na Orave veľmi veľké množstvo atrakcií. Vďaka ním je región turisticky atraktívny celoročne a každoročne tu zavítajú tisícky spokojných rekreantov. V tomto článku prinášame súhrn najznámejších a najzaujímavejších atrakcií, aby sme vám zjednosušili plánovanie vašej dovolenky na Orave.

© dobrodruh.sk

História

Jednoznačne najznámejšia historická pamiatka regiónu je Oravský hrad. Počas svojej dlhej histórie, ktorá sa začala písať už v 13. storočí, postupne patril dobre známym postavám slovenských dejín - Matúšovi Čákovi Trenčianskému, Matejovi Korvínovi a Turzovcom. Hrad vyhorel v roku 1800 a zrekonštruovaný bol až po 2. svetovej vojne. Prehliadka hradu je povinným programom turistu na Orave a v poslednej dobe sa dostali do obľuby aj nočné prehliadky. O kráse stavby svedčí aj fakt, že práve Oravský hrad je dejiskom mnohých filmov a rozprávok, natočených na našom území. V okolí nájdeme aj veľký počet kaštieľov, najviac v okolí Dolného Kubína. Pre fanúšikov architektúry je k dispzícii skanzen oravskej ľudovej architektúry v Zuberci.

© masorava.sk

Kultúra

Oravské múzeum P. O. Hviezdoslava bude zaručene dobrou voľbou pre milovníkov literatúry. Navštíviť ho môžete v Dolnom Kubíne a kombinuje expozíciu zameranú na život a dielo P. O. Hviezdoslava - dokumenty, zbierky a rukopisy slávneho velikána slovenskej literatúry spoločne s expozíciou mapujúcou zmeny a premeny na Orave. V Dolnom Kubíne sa sústreďuje aj kultúrny program Oravy - najmä počas zimných mesiacov sa konajú rôzne akcie - festivaly jedla, miestnej kultúry alebo hudby. Zaujmú aj vinný festival v Oravskom Háji a námestovský pivný festival pri Oravskej priehrade. V Tvrdošíne sa nachádza drevený kostol, ktorý bol zapísaný na zoznam pamiatok UNESCO a určite stojí za návštevu.

Príroda

Aj príroda nadelila Orave všetko, čo mohla a výsledkom je rozmanitá prídoda, ktorá je prítomná všade navôkol. Samozrejme, turistov budú najviac lákať Západné Tatry, medzi ktorými najviac vyčnieva Roháčska dolina so štyrmi plesami a okúzľujúcimi výhľadmi na celý región. Rozsiahle lesy, v ktorých sú ukryté dedinky, budú zas rajom pre hubárov, ktorí môžu odísť s plným košíkom húb, ktorých je tu hojne. Cyklisti si prídu na svoje napríklad pri jazde okolo Oravskej priehrady alebo počas prechodu okúzľujúcimi dedinkami Oravy. Pre náročných je vhodný kopcovitý terén okolo Zuberca i ťažký výstup na Huty.

© fotky.sme.sk

Kúpaliská a vodné nádrže

Návšteva kúpaliska, aquaparku alebo inej vodnej plochy patrí medzi obľúbený spôsob, ako si oddýchnuť počas dovolenky. Orava ponúka tri možnosti, ktoré uspokoja každého. Prvou možnosťou je návšteva Aquaparku v Oraviciach, ktorý ponúka bazény pre plavcov, rekreantov a na svoje si pridú aj deti, v obklopení Západných Tatier. Druhou možnosťou je Aquapark v Dolnom Kubíne, ktorého dominantou je vnútorný vodný svet, kde si dokonale oddýchnete v bazénoch s masažnymi tryskami a výrivými prúdmi. Poslednou možnosťou je kúpanie sa v najväčšej vodnej ploche na Slovensku - Oravskej priehrade. Kúpanie je však na vlastné riziko.

© aquaparkoravice.sk

Zimné športy

Ako sme už spomínali, Orava bola najmä v minulosti spájaná najmä s vynikajúcimi službami pre lyžiarov a na tomto fakte sa nič nezmenilo. Medzi najväčšie strediská na Slovensku môžeme zaradiť Kubinskú hoľu pri Dolnom Kubíne, ktorá je vďaka svojej polohe veľmi obľúbená a veľký počet vlekov zabezpečí, že si svoju lyžovačku užijete naplno, či už ako bežkári, zjazdári alebo lyžiari-freerideri. Ďalšou možnosťou je Roháčská Spálená dolina. Stredisko neďaleko Zuberca je zárukou skvelej lyžovačky v nádhernom lesnom prostredí oravskej prírody. Menšie strediská nájdeme aj v Hruštíne, Lučivnej, Vitanovej, Oraviciach, či Oravskej Lesnej.

© travelguide.sk

Ostatné atrakcie

Medzi zaujímavé atrakcie musíme jednoznačne zaradiť splav rieky Orava, ktorý je najmä na jar, keď sa topí sneh v horách a hladina je vysoká, poriadnym adrenalínovým zážitkom pre každého. Paintball si môžete zahrať kdekoľvek - v okresných mestách Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín, ale aj napríklad v Oraviciach, možností je veľmi veľa. Lezci si môžu vyskúšať svoje lezecké schopnosti v lanovom centre Zuberec, ktoré sa nachádza neďaleko miestneho skanzenu. Na Oravskej priehrade si môžete vyskúšať windsurfing, vodné skútre, jachting, alebo športový rybolov.

© oravaaction.com

Zdroj: orava-region.sk, muzea.sk, aquakubin.sk, aquaparkoravice.sk, kubinska.sk, visitorava.sk


Vyberte si z našej ponuky ubytovania

Zdieľajte článok

Ďalšie články z kategórie Zaujímavosti o Slovensku

V hoteli Jasná je všetko je jasné!

V hoteli Jasná je všetko je jasné!

31. 10. 2021

V hoteli Jasná je všetko je jasné!   Nám určite počasie doprialo a mali sme krásny čas v Jasnej, zvolili sme si destináciu...

Celý článok
Ružomberok Hrabovo

Ružomberok Hrabovo

16. 10. 2021

Ružomberok Hrabovo   https://pixabay.com/   Opäť a opäť široká škála možností. Môžeme byť naozaj hrdí pretože Slovensko má čo ponúknuť...

Celý článok


Vyberte si z našej ponuky ubytovania
Kategórie





e-mail Napíšte nám!×