Prihlásiť sa Registrujte sa Pre ubytovateľov
Môj výber

Demänovská dolina: zaujímavosti, atrakcie a tipy na výlety

2. 10. 2018 | Zaujímavosti o Slovensku


Obec Demänovská dolina sa rozprestiera na juh od Liptovského Mikuláša na svahoch Nízkych Tatier a bezpochyby patrí medzi najnavštevovanejšie oblasti tohto slovenského pohoria.

Čo sa v Demänovskej doline oplatí vidieť? Pripravili sme si pre vás niekoľko tipov na zaujímavé miesta, túry aj reštaurácie. A aby ste si mohli aj oddýchnuť, na záver prikladáme niekoľko tipov na ubytovanie.

 

Demänovská jaskyňa slobody

K Liptovu patrí aj prírodné bohatstvo a pamiatky v podobe jaskýň. Demänovské jaskyne patria k najdlhšiemu a nakomplexnejšiemu systému jaskýň na Slovensku, preto by ste ich určite mali navštíviť. Snáď najznámejšou z nich je práve Demänovská jaskyňa slobody, ktorej tradičný okruh pre návštevníkov má takmer 1,2 kilometra. Na tomto úseku vás čaká 913 schodov. Uvidíte prekrásne jazierka, spodný tok Demänovky a sintrové steny jaskyne, ktoré hrajú rozličnými farbami.

 

Demänovská ľadová jaskyňa

Bohatá história, pozoruhodná a vzácna fauna aj trvalá ľadová výplň. To je Demänovská ľadová jaskyňa, ktorá sa nachádza na severnej strane Nízkych Tatier s vchodom v brale Bašta. Sprístupnená je počas letných mesiacov, kedy sa teplota v jaskyni pohybuje v rozmedzí od 0,4° do 3° C. Preto sa rozhodne pripravte na toto ochladenie a prineste si so sebou aj teplejšie oblečenie, rovnako ako aj pevnú obuv.

 

Slovenská koliba Jasná

Príjemné praskanie polienok v krbe, vždy usmiata obsluha, drevom obkladaný interiér. Ak si takto predstavujete pravú slovenskú reštauračnú kolibu, v ktorej si oddýchnete aj sa dobre najete, potom bude pre vás Slovenská koliba Jasná tým pravým orechovým (alebo bryndzovým?). Tradičné jedlá, skvelá atmosféra a rýchly servis, tým všetkým sa môže pochváliť táto prevádzka.

 

Poľana

Z Demänovskej Doliny sa po žltých a červených turistických značkách môžete dostať až na Poľanu. Po výstupe na jej plochý a (v lete) trávnatý vrchol vás už čaká podmanivý výhľad na vrchy Dereše, Skalku či Chabanec.

 

Rozhľadňa Ostredok

Nenáročná túra od parkoviska Biela púť po žltej turistickej značke vás privedie až k dvojposchodovej rozhľadni, z ktorej sa vám za pekného počasia naskytne krásny výhľad na dolinu. Pokračovať môžete stredne dlhou túrou až k Demänovskej jaskyni slobody.

 

Ostredok

 

Koliba Bystrina

Ďalšia z klasických kolíb, ktorá podľa názorov hostí dominuje svojou rýchlosťou. Okrem klasických jedál ako sú bryndzové halušky, pirohy, knedličky plnené údeným mäsom, tu nájdete aj špecialitky ako čerstvého pstruha z Demänovky či v sezóne aj husacie hody. To všetko v príjemnej domáckej atmosfére, ktorou je Liptov povestný.

 

Vrbické pleso

Ak sa chystáte do okolia Chopku, Vrbické pleso nesmiete vynechať. Udržiavaný chodník je vhodný aj pre deti, no vo dvojici si taktiež užijete krásnu romantickú prechádzku. nemusíte sa báť ani o vybavenosť, nájdete tu mobilné toalety a dokonca drevené ihrisko pre najmenších.

 

Kamienka

Tretia najvyššie položená vysokohorská chata na Slovensku. Pre náročnejšiu turitiku, akou sú prechody cez hrebeň Nízkych Tatier, je táto chata ako stvorená. Môžete si v nej posedieť, dopriať si menšie či väčšie osvieženie a následne sa vydať ďalej na túru. Oceníte aj obchod so suvenírmi a drobnosťami na pamiatku.

 

Jasná Nízke Tatry

Upravené trate, výhodné skipassy, reštauračné služby. Jasná Nízke Tatry patrí medzi špičky zimných rekreačných stredísk na Slovensku. To však neznamená, že sa musíte obmedzovať len na zimu. Aj počas letných mesiacov nájdete množstvo aktivít, ktoré vám Jasná ponúka. Lanovkou sa môžete zviesť až na Chopok do výšky 2000 m. Menší problém budete mať s parkovaním, no spoľahnúť sa môžete aj na autobusy.

 

Jasná

 

Tarzania v Jasnej

Hoci bola pôvodná Tarzania v Jasnej zničená, už si na nej znova môžete preveriť svoju fyzickú zdatnosť. Dospelácka trasa vás vyjde na 12,50 € a detskú trasu môžete svojim drobcom kúpiť za 4 €. Asi 400 metrov od novej Tarzanie, ktorú majitelia po zničení kalamitou presunuli, sa teraz nachádza reštaurácia 3 domky, takže sa po športovom výkone môžete občerstviť.

 

Kde sa v Demänovskej doline ubytovať

Prešli sme si zaujímavé miesta, teraz sa poďme pozrieť na výber najlepšie hodnotených ubytovacích zariadení, ktoré v Demänovskej doline nájdete.

Rodinný penzión Demänovská Dolina

Príjemný rodinný penzión, v ktorom nájdete okrem baru a reštaurácie aj saunu či vírivku. Výhodou je parkovanie pri objekte zadarmo a dokonca 15 % zľava na vstup do termálneho kúpaliska Bešeňová.

Hotel**** Ski and Wellness Družba Demänovská Dolina

Dve reštaurácie, lobby bar aj klasický bar, kaviareň aj vináreň. Hotel Ski and Wellness ponúka všetko, čo by ste od kvalitného hotela v Demänovskej Doline čakali. Okrem toho nájdete aj množstvo atrakcií pre deti, ako je detské ihrisko či kútik, dokonca knižnicu. V prípade, že sa rozhodnete miesto odporučiť na pracovný pobyt, hotel poskytuje aj niekoľko konferenčných miestností, z ktorých najväčšia má až 240 miest.

Privát Demänovská Dolina

Jeden z privátov, ktorý je na našej stránke hodnotený najlepšie. Okrem bežného zariadenia, ako je plne vybavená kuchyňa či TV s káblovkou tu nájdete aj biliard a príjemné podlahové kúrenie. Počas teplejších mesiacov môžete využiť aj ohnisko.


Vyberte si z našej ponuky ubytovania

Zdieľajte článok

Ďalšie články z kategórie Zaujímavosti o Slovensku

V hoteli Jasná je všetko je jasné!

V hoteli Jasná je všetko je jasné!

31. 10. 2021

V hoteli Jasná je všetko je jasné!   Nám určite počasie doprialo a mali sme krásny čas v Jasnej, zvolili sme si destináciu...

Celý článok
Ružomberok Hrabovo

Ružomberok Hrabovo

16. 10. 2021

Ružomberok Hrabovo   https://pixabay.com/   Opäť a opäť široká škála možností. Môžeme byť naozaj hrdí pretože Slovensko má čo ponúknuť...

Celý článok


Vyberte si z našej ponuky ubytovania
Kategórie





e-mail Napíšte nám!×