Prihlásiť sa Registrujte sa Pre ubytovateľov
Môj výber

Dovolenka v Terchovej - po stopách Juraja Jánošíka.

2. 6. 2018 | Zaujímavosti o Slovensku


9 tipov na výlety v Terchovej 

Kto by nepoznal obec na severnom Slovensku, kde sa narodil slovenský zbojník Juraj Jánošík. Je to krásna obec Terchová, ktorá sa nachádza v Žilinskom kraji. Od mesta Žilina je vzdialená len 25 km a ponúka turistom a návštevníkom na výber množstvo ubytovania v Terchovej i blízkom okolí.  Terchová sa rozprestiera v pohorí Malej Fatry, má množstvo možností na zaujímavé výlety či turistiku. Človek sa nemusí obávať, že sa stratí, pretože turistické chodníky sú značené a to v rôznych obťažnostiach.

Jánošíkove diery

Tento výlet je nenáročný, vhodný aj pre deti. Na výber máte rôznu obťažnosť túry: Dolné, Nové a Horné diery. Dolné a Nové diery sú menej náročné, vhodné aj pre menších alebo staršie osoby. Horné diery sú náročnejšie časovo či fyzicky. Trasa začína v Bielom potoku na východ od Terchovej. Pri ceste je parkovisko v blízkosti hotela Diery. Od hotela sa vyberiete po turistickej trase označenej modrou značkou a neskôr cez žltú značku. Cestou natrafíte na viac ako 20 vodopádov.  Prechádzate cez  lávky, mostíky, pomáhate si reťazami či lanami. 

 

Rozhľadňa Terchovské srdce

Prečo sa volá Terchovské srdce? Pretože sa pýši nad obcou Terchová na vrchu Oblaz v srdci Kysuckej vrchoviny. 30 metrov vysoká rozhľadňa ponúka nádherný výhľad na obec a okolitú prírodu. Vedie k nej náučný chodník, na ktorom je umiestnených desať tabúľ, z ktorých sa dozviete zaujímavosti o Malej Fatre a o miestnej prírode.

Lanový park Terchová

Vhodný pre deti či dospelých, ktorí milujú adrenalínové atrakcie. Nájdete ho priamo v obci Terchová v krásnom borovicovom lesíku pri Penzióne Vŕšky. V ponuke je množstvo rôznorodých lanových prekážok, ktoré sú umiestnené vo výške 3 až 7 metrov. Súčasťou sú aj viaceré lanovky. Pri prevádzke Lanového parku nesmú chýbať inštruktori, ktorí sú pripravení pomôcť či poradiť. Osoby sú istené prístrojmi, takže sa nie je čoho obávať.

Kostol a drevený Betlehem

Architektonickou dominantou v obci Terchová je Kostol sv. Cyrila a Metoda vytvorený miestnymi ľudovými majstrami. Pre turistov je lákavý tým, že v predsieni kostola sa nachádza unikátny celodrevený pohyblivý betlehem. Obsahuje výjavy z každodenného života v obci Terchová, ako aj z biblického Jeruzalema a Betlehema. Je to druhý najväčší kostol svojho druhu na Slovensku.

Cykloturistika Terchová a okolie

Tí, ktorí obľubujú krásy prírody z bicykla si tiež prídu na svoje. V blízkosti Terchovej je množstvo značených cyklistických trás s rôznou náročnosťou. Trasy sú vhodné pre horské i trekové bicykle. Vedú po poľných či lesných cestičkách. Jednoduchšou trasou je napríklad Štefanovská cyklotrasa, ktorá má dĺžku 2 km a vedie cez Lúky, Nový dvor, Štefanovú. Náročnejšou trasou môže byť napríklad Terchovsko – Zázrivská cyklotrasa s dĺžkou 20 km, ktorá vedie cez Terchovú, Zázrivú a Hoľu.

Socha Juraja Jánošíka

Nikto si nemôže nevšimnúť krásnu sochu legendy Juraja Jánošíka, ktorá stráži obec Terchová . Socha Jánošíka je situovaná v smere do Vrátnej, na Vŕškoch pri ceste. Socha je 7,5 metra vysoká, vyrobená z oceľového plechu. Výstup k soche trvá tak 5 minút pomalým krokom. TIP: najkrajšie je vyjsť pri západe slnka, kedy sa vám naskytne prenádherný výhľad a ozajstne umenie.

Relax centrum Terchovec

Ak si chcete oddýchnuť po náročnej túre, cyklistike či dlhšej prechádzke, Relax centrum Terchovec je ako stvorene pre váš relax a odpočinok. Nachádza sa v blízkosti Janošíkovej sochy. Je určený nielen na kúpanie, ale aj na množstvo iných športových aktivít ako biliard, bowling, stolný futbal či hádzanie šípkami. Pre aktívnych športovcov ponúka Relax centrum Terchovec  halu pre tenis, florbal, volejbal, bedminton či squash. Na oddych a odpočinok slúži plavecký, detský a masážny bazén, horúca vírivka, saunový set a nenahraditeľné masáže.  Je otvorený celoročne.

Šútovský vodopád

Najvyšší vodopád v Malej Fatre, s celkovou výškou až 38 metrov. Na Slovensku štvrtý najvyšší vodopád. Túra na Šútovský vodopád je fyzicky i časovo náročnejšia, keďže výstup trvá 5-6 hodín. Ako východiskový bod slúži Chata pod Chlebom. K vodopádu prídete popri prúde rieky.

Túra na Chleb (1647 m.n.m.)

Chleb je tretí najvyšší vrch Malej Fatry. Naskytne sa Vám nádherný výhľad, kde môžete pozorovať Tatry, Oravské Beskydy, vrcholy Malej i Veľkej Fatry. Táto túra je vhodná aj pre deti, keďže na vrchol sa viete dostať 8 miestnou kabínkovou lanovkou. Ak sa vyberiete po vlastných nohách, časovo je to približne 5 hodín v priemere 11 km. Krásy Chlebu si môžete vychutnať v lete či v zime. Patrí medzi stredne náročne túry, no pre výhľady sa určite oplatí.

Ubytovanie v Terchovej a jej okolí ponúka veľký výber zariadení. Chaty v Terchovej  umožnia vychutnať si krásu tunajšej prírody i jedinečnosť tejto rázovitej obce. Víkendový pobyt alebo týždňovú dovolenku si užijete s rodinou či priateľmi. Chaty pre väčší počet osôb istotne ocenia kolektívy, ktoré môžu utužovať vzťahy na firemnom teambuldingu. Tradičné slovenské špeciality i pohodlné ubytovanie ponúkajú penzióny v Terchovej.


Vyberte si z našej ponuky ubytovania

Zdieľajte článok

Ďalšie články z kategórie Zaujímavosti o Slovensku

V hoteli Jasná je všetko je jasné!

V hoteli Jasná je všetko je jasné!

31. 10. 2021

V hoteli Jasná je všetko je jasné!   Nám určite počasie doprialo a mali sme krásny čas v Jasnej, zvolili sme si destináciu...

Celý článok
Ružomberok Hrabovo

Ružomberok Hrabovo

16. 10. 2021

Ružomberok Hrabovo   https://pixabay.com/   Opäť a opäť široká škála možností. Môžeme byť naozaj hrdí pretože Slovensko má čo ponúknuť...

Celý článok


Vyberte si z našej ponuky ubytovania
Kategórie





e-mail Napíšte nám!×