Prihlásiť sa Registrujte sa Pre ubytovateľov
Môj výber

Kam za dobrým jedlom Vychytené slovenské reštaurácie !

14. 7. 2020 | Zaujímavosti o Slovensku


Jedlo

Kam za dobrým jedlom? Vychytené slovenské reštaurácie

„Ak sa na Slovensku chcete dobre najesť, dajte si bryndzové halušky v kolibe, najlepšie vo vyšších oblastiach našej krajiny.“ Takéto a podobné vyhlásenia dnes už neplatia. Naša tradičná kuchyňa je pre väčšinu z nás, samozrejme, stále srdcovou záležitosťou. Slovenská gastronómia sa už ale stále viac prispôsobuje svetovým trendom. To isté platí aj na stravovacie zariadenia, a síce za večeru s Michelinskou hviezdou stále musíme navštíviť našich susedov, na mnoho našich reštaurácií môžeme byť hrdí. A to právom. V jednom článku by sme ich všetky vymenovať nevedeli, prinášame vám ale taký kratší zoznam „vychytených reštaurácií“ na Slovensku.

Jedlo

Afrodita, Čereňany

Kaštieľ v Čereňanoch spomína ešte na také dávne časy ako tatárske nájazdy v stredoveku. Odvtedy už prešlo niekoľko storočí, a namiesto búrlivých historických bojov vás tu čaká prostredie ideálne na relax.

Od roku 2005  je súčasťou tohto komplexu aj reštaurácia, ktorá dostala graciózny názov Afrodita. Podobným výrazom by sme mohli opísať aj to, ako na svojich návštevníkov vplýva samotné stravovacie zariadenie. Prirodzene, nikto v kaštieli nečaká, že si svoju večeru dá v bistre s rýchlym občerstvením. Ale aj keď sedíte v reštaurácii, nebude vám asi jedno, čo vám ponúkne a ako sa v nej cítite. Ak sa domnievate, že podnik, ktorý úspešne funguje už 15 rokov, musí byť kvalitný, my teraz túto vašu domnienku aj podčiarkneme: história reštaurácie Afrodita siaha až do roku 1994. Vtedy bola založená v Partizánskom, až neskôr ju presťahovali do krásneho prostredia kaštieľa v Čereňanoch.

Obec Čereňany sa nachádza v okrese Prievidza v Trenčianskom kraji. Asi nikoho nemusíme upozorniť na to, že v tomto krajskom meste stojí jeden z najkrajších slovenských hradov. Do Trenčína sa z Čerenian dostanete autom za jednu hodinu, prečo by teda návšteva Afrodity nemohla byť súčasťou vášho výletu v Trenčíne?

https://www.kiskatravel.sk/slovensko/okres/trencin

Gašperov mlyn, Batizovce

V úvode nášho článku sme spomínali hory, teraz sa aj vyberieme do vyšších oblastí, do Batizoviec. Ak sa rozhodnete pre výlet v Spišskom regióne, možno v Poprade alebo Svite, navštívte aj jednu z najlepších reštaurácií Slovenska. Gašperov mlyn svojej sláve vďačí najmä minimálne 8-chodovému (zvyčajne 8-10) degustačnému menu. Ak ste zvedaví na konkrétny obsah tohto výdatného pokrmu, na odhalenie si budete musieť ešte chvíľku počkať. Reštaurácia totiž svojim návštevníkom vopred neprezradí, aké jedlá budú súčasťou degustácie. Dôvodom je to, že všetko pripravujú z čerstvých a aktuálne dostupných surovín. Bežné menu so stálou ponukou tu ani nehľadajt, do Gašperovho mlynu nemôžete ani prísť hocikedy „len tak“. Na ich oficiálnej stránke nájdete online formulár, ktorý by ste mali vyplniť minimálne deň pred vašou plánovanou návštevou. Pripravte sa na to, že degustácia bude trvať minimálne 3 hodiny. 

Poprad: https://www.kiskatravel.sk/slovensko/poprad

Svit: https://www.kiskatravel.sk/slovensko/svit

UFO watch.taste.groove, Bratislava

Možno, že ste naše hlavné mesto, Bratislavu, ešte nikdy doteraz nenavštívili, panorámu jej podhradskej oblasti určite poznáte. Tu sa ponad rieku Dunaj tiahne notoricky známy most SNP alebo ako sa bežne nazýva, most UFO. V kupole vyhliadkovej veže nájdete reštauráciu a dva bary. Spolu tvoria zariadenie watch.taste.groove, ktoré je jedno z najlepších svojho druhu na Slovensku. Podnik s minimalistickým dizajnom bolo otvorené v roku 2005. Odvtedy sem láka gurmánov a fanúšikov dobrého jedla, ale aj neobvyklých zážitkov. Dať si večeru 85 metrov nad Dunajom, mať dokonalý výhľad na svetlá Bratislavy a na svojom tanieri mať pritom precízne pripravený pokrm – nie je to niečo, čo zažijete každý deň. Možno si objednáte len nejaký lahodný nápoj, ale ak zacítite vôňu stredomorských a ázijských jedál, asi len ťažko odoláte kulinárskemu pokušeniu.

Ak by sa vám zdalo, že večera v reštaurácii by nebol uspokojivý celovečerný zážitok, nezabudnite na to, že sa nachádzate v najväčšom slovenskom meste. V centre nájdete niekoľko zaujímavých pamiatok, počas letných prázdnin sú koncerty a iné vonkajšie podujatia na dennom poriadku. Alebo si doprajte niečo adrenalínové. Pre takýto typ programu ani nemusíte opustiť most UFO. Môžete tu zažiť tzv. skywalk, čiže prechádzku nad mestom, ktorý zakúpite aj vo forme darčekovej poukážky.

https://www.kiskatravel.sk/slovensko/okres/bratislava

Pavúk – Wine Restaurant, Modra

„Pavúka“ poznajú najmä milovníci kvalitného vína. Keď vstúpite do historického domu v centre Modry, najprv narazíte na obchodík s vínami. Potom sa dostanete do reštaurácie. Je zariadená útulne a v štýle, ktoré presne vyhovuje tomuto starému vinohradníckemu domu. Ako Gašperov mlyn, tak aj Pavúk – Wine Restaurant ponúka degustačné menu, ktoré zahŕňa 5 chodov. Popritom však majú aj stálu ponuku. Úplne exotické jedlá tu nenájdete, večeru si však dokážete vyskladať tak, aby ste mali z každého rožka troška. Napríklad, skombinujete španielske gazpacho, slovenského diviaka a ako dezert si vychutnáte francúzske parfait. Nezabudnite si objednať aj „čerešničku na tortu“ vo forme vína. Ak by ste sa nevedeli rozhodnúť, ktoré si máte vybrať, personál reštaurácie vám ochotne pomôže. Aj keď si myslíte, že to nemôže byť až také ťažké, prezradíme vám, že Pavúk sa môže pochváliť so zbierkou 500 druhov vín.

https://www.kiskatravel.sk/slovensko/modra

Med Malina, Košice

Podľa štatistík obľúbeného turistického portálu TripAdvisor je košická reštaurácia Med Malina tou najlepšou v metropole Východného Slovenska. Nielen teraz, vlastníkom tejto chvályhodnej pozície je už štvrtý rok. Tento podnik funguje na základe princípu „slow-food“ (pomalé jedlo). Nejde len o samotný pokrm, ale celý proces stravovania, kultúru jedenia. Čo to vlastne znamená? Med Malina zdôrazňuje dôležitosť stolovania, sústreďuje sa na prísady z miestnych produktov, domáce odrody plodín. Okrem toho, po prečítaní menu budete mať pocit, ako keby ste sa chystali na nedeľný obed k mame alebo babke. Kuchyňa tejto reštaurácie varí nielen „po slovensky“, ale aj „po poľsky“, každopádne ide výlučne o tradičné jedlá podľa tradičných receptov.

Med Malinu nájdete na Hlavnej ulici, čiže v historickom centre Košíc. Je otvorený každý deň do neskorých večerných hodín. Takže, ak by ste po celodennej prechádzke mestom a pátraní po pamiatkach vyhladli, tu si môžete dať výdatnú a chutnú večeru. Heslo reštaurácie je „energia hrdinom“, a naozaj ponúka jedlá, po ktorých hladní nezostanete ani náhodou.

https://www.kiskatravel.sk/slovensko/okres/kosice

Kosice

Grand Restaurant, Štrbské pleso

Ak si potrpíte na prepychovom prostredí, tak Grand Restaurant na Štrbskom plese vás určite nesklame. Je súčasťou hotela Grand Hotel Kempinski High Tatras, ktorý je obľúbený nielen v okruhu domácich, ale najmä zahraničných turistov. Teraz sa však vráťme k jednej z najvychytenejších reštaurácií Slovenska, Grand Restaurant. Okrem toho, že je zariadené veľmi elegantne, dobový štýl reštaurácie vás trošku vráti v čase. Minulosť však neuvidíte len v dizajne, odzrkadľuje sa aj v pravidlách. Grand Restaurant svoj luxusný nádych podporuje aj oblečením samotných návštevníkov, na nikoho tu v teplákoch alebo žabkách nennarazíte. Pred romantickou večerou si teda pozrite pravidlá obliekania alebo sa opýtajte personálu. Čo sa týka jedla, každý si tu nájde niečo, v ponuke sa nachádzajú mäsité aj vegetariánske jedlá. Nemôže z nej chýbať ani náš obľúbený tradičný pokrm, ale nie klasické bryndzové halušky. Skôr ide o tatranské jedlo v luxusnom prevedení: tradičné pečené pirohy na prepálenom masle.

https://www.kiskatravel.sk/slovensko/strbske-pleso

 Strbske Pleso

Zdroj fotiek: Unsplash


Vyberte si z našej ponuky ubytovania

Zdieľajte článok

Ďalšie články z kategórie Zaujímavosti o Slovensku

V hoteli Jasná je všetko je jasné!

V hoteli Jasná je všetko je jasné!

31. 10. 2021

V hoteli Jasná je všetko je jasné!   Nám určite počasie doprialo a mali sme krásny čas v Jasnej, zvolili sme si destináciu...

Celý článok
Ružomberok Hrabovo

Ružomberok Hrabovo

16. 10. 2021

Ružomberok Hrabovo   https://pixabay.com/   Opäť a opäť široká škála možností. Môžeme byť naozaj hrdí pretože Slovensko má čo ponúknuť...

Celý článok


Vyberte si z našej ponuky ubytovania
Kategórie





e-mail Napíšte nám!×