Prihlásiť sa Registrujte sa Pre ubytovateľov
Môj výber

Krásy Zamaguria – oddych v kráľovstve Goraľov

14. 9. 2018 | Zaujímavosti o Slovensku


Klenoty Zamaguria sú obklopené nedotknutou prírodou Pieninského národného parku a Spišskej Magury, ktorá nebola ešte poznačená masovým turizmom. Krásy Zamaguria preto ocenia najviac ľudia, ktorí hľadajú pokojný oddych a nenáročnú turistiku. Historické pamiatky a bohatá ponuka atrakcií sú zárukou nezabudnuteľnej dovolenky.

Srdcom Zamaguria je obec Červený Kláštor. Prečo srdcom? Pretože leží v strede regiónu Zamaguria. V tejto obci je čo obdivovať a navštevovať. Čo je pre túto obec odlišné od ostatných obcí na Slovensku je to, že ňou preteká známa rieka Dunajec, ktorá delí slovenskú a poľskú stranu. Rieka Dunajec má na tejto hranici dĺžku 17 km. Nad riekou je vybudovaná lávka pre peších či cyklistov a pešo sa do Poľska viete dostať aj za 2 min. Červený Kláštor má dve najväčšie dominanty, ktoré by mal každý návštevník absolvovať a sú to tieto:

 

Plavba na pltiach po rieke Dunajec

Dunajec slúžil odpradávna na prepravu rôzneho tovaru ako: drevo, liečivé rastliny, syr, medovina a iné rôzne výrobky zo Zamaguria. Dnes sa rieka Dunajec využíva už len na prepravu turistov na pltiach. Pri plavbe na pltiach obdivujete krásy Poľska z ľavej strany a z pravej strany naše krásne Slovensko. Naskytne sa vám veľkolepý výhľad na vrch Tri Koruny a Sokolicu, ktorá sa považuje za najkrajší pieninský štít. Na plavbe nezažijete nudu, pretože pltnici vám počas nej rozprávajú rôzne príbehy, legendy a zaujímavosti z regiónu Zamaguria. Zaspievať si môžete aj ich známe goralské piesne. Na plť sa dá nalodiť na mnohých miestach, od obci Majere až po Červený Kláštor. Plavba trvá asi hodinu a pol v dĺžke 10 km. Končí na brehu rieky neďaleko osady Lesnica (od obce Lesnica je vzdialená cca 800 m).

 

dunajec

 

A ako sa dostať späť do Červeného Kláštora? Máte na výber niekoľko možností. Pešou turistikou po náučnom chodníku vedúcom po slovenskej strane, kde vás budú sprevádzať informačné tabule o pieninskej flóre a faune. Cesta trvá približne 2 hodiny. Trasa je nielen náučným chodníkom, ale slúži aj pre cyklistov. V obci Lesnica je možnosť si vypožičať bicykel a cyklistickou trasou pri prielome Dunajca sa zveziete až priamo do Červeného Kláštora za približne 45 minút. Posledná možnosť je dať sa priviezť do Červeného Kláštora turistickým autobusom alebo mikrobusom pri chate Pieniny v obci Lesnica.

 pieniny splav

Kláštor kartuziánov v Červenom Kláštore

Obklopený prírodou v tichom prostredí s pieninským čistým vzduchom. Dominantná pamiatka Kláštor kartuziánov v Červenom Kláštore je národnou kultúrnou pamiatkou, postavený po roku 1320. V Červenom Kláštore panovali dva mníšske rody a to kartuziáni a kamaldulovia. V objekte kláštora sa nachádza múzeum, kde nájdete mnoho expozícií zameraných na dejiny kláštora, jeho stavebný proces a podmienky života ľudu zo Zamaguria v minulosti. V kláštore sa nachádza aj kostol s pôvodným zariadením. Oddýchnuť a občerstviť sa môžete v krčme Pod lipami. V blízkosti Červeného Kláštora sa nachádzajú rôzne stánky, kde si môžete zakúpiť suveníry či rôzne drobnosti.

 

 

Červený Kláštor je otvorený celoročne, v letných mesiacoch má predĺžené otváracie hodiny. A čo je jeho zaujímavosťou? Vďaka červenej tehlovej architektúre a klenbovým rebrám v Červenom Kláštore vzniklo aj pomenovanie obce Červený Kláštor. Najznámejším mníchom tu bol lietajúci mních Cyprián, ktorý sa dokonale vyznal v liečivých rastlinách a vytvoril unikátny herbár z 272 rastlín označených latinským, nemeckým, gréckym a miestnym goralským názvom.

 

Kúpele Červený Kláštor – Smerdžonka

Kúpele Smerdžonka ponúkajú návštevníkom priaznivý odpočinok a relax s prírodnou liečivou minerálnou vodou. Smerdžonka preto, lebo voda má svojský zápach po sírovodíku. Táto minerálna voda pomáha pri liečbe kožných ochorení, chorôb pohybového a tráviaceho ústrojenstva a. Vďaka čistému a zdravému vzduchu tiež pomáhajú pri duševných chorobách či dýchacích cestách. Na svoje si tu prídu starší ľudia, ale aj mladšie deti. Pre ne sú tu pripravené detské ihriská, trampolína či lanová pyramída. Starší si zase môžu na čerstvom vzduchu zacvičiť na posilňovacích strojoch. Okrem toho sa tu nachádza ihrisko na rôzne hry ako futbal, volejbal, bedminton a pod.

 červený kláštor - smerdžonka

Túra na Tri Koruny (982 m)

Tri Koruny je jeden z najvyšších a najzaujímavejších vrchov v Pieninách. Dosahuje výšku 982 m.n.m. a leží v poľskej časti nad ľavým brehom Dunajca. Päť skalných veží so 100 m vysokými stenami vytvára vzhľad koruny. Túru je možné začať na slovenskej strane v Červenom Kláštore, kde prejdete cez lávku pre peších na poľskú stranu do obce Sromowce Niźne. Odtiaľ pokračujete po asfaltovej a lesnej ceste až k vrcholu Tri Koruny. Na výber máte viacero turistických trás. Na vrchole sa vám naskytne prenádherný výhľad na prielom Dunajca a jeho krásne meandre a celý Zamagurský kraj. Pri výbornom a jasnom počasí môžete tak uvidieť aj naše veľhory - Vysoké Tatry. Z Troch Korún sa dá pokračovať ďalej po turistickej trase až na vrch Sokolica (747 m) a ďalej do poľského kúpeľného mesta Szczawnica alebo do osady Lesnica. Túru si tiež môžete predĺžiť o pár minút cestou na neďalekú zrúcaninu hradu. Túra je nie je náročná, vhodná aj pre deti. Prístup k vrcholovej plošine je spoplatnený. Cestou späť z Troch Korún si možno zakúpiť suvenír, chutný oštiepok alebo iné tradičné poľské výrobky v okolitých stánkoch.

 tri koruny túra

Túra na Sokolicu (747 m)

Vrchol s výškou 747 m. n. m.nazývaný aj ako „Matka Pienin“. Sokolica sa nachádza na území národného parku, v blízkosti vrchu Tri Koruny. Má 300 metrov dlhú vápencovú stenu, ktorá klesá kolmo k hladine Dunajca. Z jeho vrcholu sa vám naskytne impozantný výhľad na prielom rieky Dunajec, Belianske Tatry, Vysoké Tatry a Spišskú Maguru. Tak ako aj pri vrchu Tri Koruny aj tu je spoplatnený výhľad z vrcholovej plošiny. Ak absolvujete v rovnaký deň túru na obe vrchy, platí vstupenka na oba štíty. Na vrchol sa dá dôjsť zo Szczawnice (2:15hod), Krościenka nad Dunajcem (2:55 hod).

 

sokolica

 

Rafting na Dunajci

Hľadáte adrenalín, šport a zábavu v jednom? Canoe alebo raft na Dunajci je potom to „pravé orechové.“ Rieka Dunajec dlhá 17 km tvorí hranicu medzi slovenskou a poľskou stranou. Nielen, že si užijete vzrušujúci a nezabudnuteľný zážitok ale pokocháte sa nádhernou pieninskou prírodou na miernych vlnách a perejách. Rafting je vhodný pre všetky vekové skupiny a aj pre neskúsených „vodákov“. Je tu tiež možnosť zobrať si na rafting inštruktora, vďaka ktorému sa môžete cítiť bezpečnejšie atiež vás naučí, ako správne ovládať raft.

 

Túra na Jezerské jazero (919 m)

Jezerské jazero v Spišskej Magure má krásnu tyrkysovo modrú čistú vodu. Nachádza sa v obci Jezersko v nadmorskej výške 919 m. n. m. Je to chránený prírodný výtvor, pri ktorom si môžete načerpať sily a dopriať si odpočinok na lavičkách alebo si len tak poležať na tráve. Túra je nenáročná a vhodná aj pre deti.

 

Haligovské skaly a jaskyňa Aksamitka

Na južnom okraji Pienin vystupuje vysoko nad dolinu potoka Lipník horský hrebeň s mohutnou skalnou hradbou Haligovských skál. Vysoko vo vápencových skalách sa nachádza pozoruhodný skalný útvar Zbojnícka brána a verejnosti neprístupná jaskyňa Aksamitka v Červenej skale. Dĺžkou chodieb 330 metrov je najdlhšia v celom bradlovom pásme. Túru možno začať v obci Haligovce, Červený Kláštor, Lesnica a Veľký Lipník.

 

Malé Pieniny – Vysoké skalky

Každý z nás si už podľa názvu pomyslí, že sú naozaj malé. Ale v skutočnosti to tak nie je. Malé Pieniny sú v celom pohorí najvyššie. Na pohraničnom hrebeni nachádzame najvyšší vrch Pienin – Vysoké skalky, ktoré sa nachádzajú v nadmorskej výške 1 050 m. n. m. Peší prechod malými Pieninami je nevšedný turistický zážitok. Dlhé úseky v otvorenej lúčnej krajine poskytujú obdivuhodný výhľad na malebnú zamagurskú prírodu. Hrebeň Malých Pienin na mnohých miestach spestrujú vápencové bradlá. Na jeho vrchole sa nachádza vyhliadková plošina, ktorá je ohradená zábradlím, kde sa vám naskytne fantastický kruhový výhľad na skalné masívy, pomedzi ktoré sa prediera rieka Dunajec. Túru na najvyšší vrch Pienin možno začať zo slovenskej strany po zelenej značke od obce Stráňany. Výstup trvá približne hodinu a pol.

 

Niedzica

Obec Niedzica sa nachádza v Poľsku, neďaleko mesta Spišská Stará Ves. Poskytuje veľa možností na oddych a rekreáciu. V Niedzici sa nachádza Czorstynske jazero. Na jeho moste je unikátna 3D maľba vodopádov. Počas letnej sezóny môžete využiť plavbu na výletnej lodi, kúpanie na pláži či v zákutiach priehrady. Nad priehradou sa rozprestiera hrad Niedzica. 

V blízkosti sa tiež nachádza zrúcanina hradu Czorstyn, miniatúry hradov Spiša. Ak sa vyberiete na výlet do Niedzice, tak máte o program postarané na celý deň.

 zamagurie Niedzica

Ak budete obdivovať krásy Pienin regiónu Zamaguria, tak nebudete počuť miestnych ľudí hovoriť slovenčinou, ale ich tradičným goralským jazykom. Tento dialekt znie skoro ako poľský jazyk, hrdí gorali sa ním pýšia od nepamäti. Goraľa spoznáte aj vďaka klobúka s mušličkami. Každoročne sa tu koná niekoľko zaujímavých akcií. Tie najznámejšie sú Zamagurské folklórne slávnosti (jún), Stretnutie goralov v Pieninách (august), a Pochod dobrej nálady, známejší skôr ako pivný pochod (jún). Najmä v tomto období je ubytovanie v Zamagurí rýchlo obsadené. Odporúčame si ho preto rezervovať s predstihom. Obľúbenou voľbou sú chaty v Pieninách.


Vyberte si z našej ponuky ubytovania

Zdieľajte článok

Ďalšie články z kategórie Zaujímavosti o Slovensku

V hoteli Jasná je všetko je jasné!

V hoteli Jasná je všetko je jasné!

31. 10. 2021

V hoteli Jasná je všetko je jasné!   Nám určite počasie doprialo a mali sme krásny čas v Jasnej, zvolili sme si destináciu...

Celý článok
Ružomberok Hrabovo

Ružomberok Hrabovo

16. 10. 2021

Ružomberok Hrabovo   https://pixabay.com/   Opäť a opäť široká škála možností. Môžeme byť naozaj hrdí pretože Slovensko má čo ponúknuť...

Celý článok


Vyberte si z našej ponuky ubytovania
Kategórie





e-mail Napíšte nám!×