Prihlásiť sa Registrujte sa Pre ubytovateľov
Môj výber

Najkrajšie a najznámejšie tatranské plesá

21. 11. 2018 | Zaujímavosti o Slovensku


Pleso je termín označujúci jazero nachádzajúce sa v Tatrách, ktoré je ľadovcového pôvodu. Na našom území ich je trvalých viac ako 100, no nie všetky sú sprístupnené. Sú vyhľadávané turistami, pretože sú osadené do nádhernej prírody Vysokých, Západných a Nizkych Tatier. My vám prinášame výber tých najkrajších dostupných plies na Slovensku.

Zelené pleso

Zelené pleso je medzi turistami dobre známy termín. Patrí medzi obľúbené ciele vo východných Tatrách a je veľmi dobre prístupné. Pleso dostalo názov podľa vody, ktorá má veľmi zaujímavý zelenkastý nádych. K jazeru sa dá dostať mnohými cestami, zvyčajne sa tam chodí z Tatranskej Lomnice cez Skalnaté pleso a potom po Tatranskej magistrále až k plesu. Východná cesta väčšinou začína v Tatranskej Kotline a cez Plesnivec a Veľké biele pleso sa dostaneme k cieľu. Pri plese sa nachádzá aj chata, ktorá ponúka stravovacie a ubytovacie služby. Každoročne sa tu koná Beh na Zelené pleso.

© fotky.sme.sk

Trojrohé pleso

Toto veľmi plytké jazero sa nachádza len kúsok od vyššie spomínaného Zeleného plesa. Okolo neho vedie najvýznamnejší turistický chodník v Tatrách - Tatranská magistrála a môžete sa k nemu dostať z ktoréhokoľvek napojenia na Tatranskú magistrálu. Nedá sa prehliadnúť, aj keď patrí skôr k menším plesám. 200m od neho sa nachádza ďalšie pleso, Veľké Biele pleso.


© fotky.sme.sk

Červené pleso

 Ak by sme sa vydali z Chaty pri Zelenom plese smerom na severozpápad, na Jahňací štít, tak by sme vo výške 1811m n.m. mohli nájsť prekrásne Červené pleso. Kvôli svojej polohe nemá stály prítok a preto jeho veľkosť záleží od ročného obdobia a poveternostných podmienok. Názov dostali podľa červenkastého sfarbenia vody, ktoré je spôsobené odrazom od podobne sfarbených skál na dne. Túra k plesu je náročná a treba si na ňu vyhradiť celý deň.


© panoramio.com

Nižné a Vyšné Temnosmrečianské plesá

Územie Tatier severne od Štrbského plesa je priam posiate jazerami a medzi najkrajšie patria Temnosmrečianské plesá. Nižné pleso je dokonca 3. Najväčšie v celých Tatrách a rozhodne stojí za návštevu. K plesám sa dá dostať z Troch studničiek cez Kôprovú dolinu, kedy uvidíme aj najväčší vodopád na Slovensku - Kmeťov vodopoád. Druhou alternatívou je celodenná náročná trasa z Podbanského Tichou dolinou a cez sedlo Závory.


© goat.cz

Rohačské plesá

Rohačská dolina ponúka okrem múzeí, vodopádov a jaskýň aj ďalšiu atrakciu - 6 nádherných plies. K plesám vedie náučný chodník, ktorý nie je veľmi náročný, začína pri chate Zverovka, kde končí asfaltová cesta. Počas túry navštívite Rohačské vodopády a spoločne s okolitými vrcholmi dotvoria perfektnú scenériu. Roháče sú ideálnym miestom pre každého, kto hľáda prírodnú krásu.

© dobrodruh.sk

Jamnické plesá

Jamnické plesá sa nachádzajú v Jamnickej doline v Západných Tatrách. Sú 2 - nižné, najväčšie v doline, a vyšné. K plesám sa najľahšie dostaneme po modrej turistickej značke od Račkovej doliny (severne od Pribyliny), alebo smerom od Hút a Zuberca pri lyžiarskych vlekoch v Spálenej doline. Túra je pomerne dlhá a stredne náročná, je nutné počítať s tým, že zaberie minimálne pol dňa, prípadne ju plánovať ako celodenný výlet. Z Jamnických plies je možné vystúpit na Volovec, ktorý sa týči približne kilometer od plies.

© kachahaha, deviantart.com

Vrbické pleso

Vrbické pleso je jediné pleso v Nízkych Tatrách a nájdeme ho v Demänovskej doline. Od roku 1975 je národnou prírodnou pamiatkou a je dobre prístupné po turistických chodníkoch. K plesu sa dá dostať nenáročnou turistickou trasou a je východiskovým bodov pre rôzne trasy. Dá sa pokračovať k Demänovskej jaskyni alebo na sedlo Poľany.


© vistiliptov.sk


Zdroj: hiking.sk, travelportal.sk, vypadni.sk, chataprizelenomplese.sk, visitliptov.sk, kamnahory.sk

 

Vyberte si z našej ponuky ubytovania

Zdieľajte článok

Ďalšie články z kategórie Zaujímavosti o Slovensku

V hoteli Jasná je všetko je jasné!

V hoteli Jasná je všetko je jasné!

31. 10. 2021

V hoteli Jasná je všetko je jasné!   Nám určite počasie doprialo a mali sme krásny čas v Jasnej, zvolili sme si destináciu...

Celý článok
Ružomberok Hrabovo

Ružomberok Hrabovo

16. 10. 2021

Ružomberok Hrabovo   https://pixabay.com/   Opäť a opäť široká škála možností. Môžeme byť naozaj hrdí pretože Slovensko má čo ponúknuť...

Celý článok


Vyberte si z našej ponuky ubytovania
Kategórie





e-mail Napíšte nám!×