Prihlásiť sa Registrujte sa Pre ubytovateľov
Môj výber

Najkrajšie kúpeľné miesta na Východnom Slovensku

21. 11. 2018 | Zaujímavosti o Slovensku


Na Slovensku máme šťastie, že naša krajina je veľmi rozmanitá. Okrem veľhôr, národných parkov, či jaskýň máme aj pomerne veľké množstvo termálnych a liečivých vôd. Na týchto miestach počas posledných dvoch storočí vyrástli kúpele a z celkového počtu približne 120 vybudovaných kúpelov je v prevádzke 26. V prvej časti o kúpeľoch vám prinášame zoznam tých, ktoré nájdete na východe krajiny.

1. časť: Kúpele na Slovensku

Tatranské kúpele

To, že vysokohorský vzduch pôsobí veľmi pozitívne na problémy s dýchaním a na liečbu respiračných chorôb je veľmi dobre známe. Práve tieto vlastnosti tatranského vzduchu sú využívané v početných kúpelných zariadeniach a sanatóriach v našich veľhorách. Liečebných ústavov a kúpeľov nájdeme celkovo 6, medzi najznámejšie patria sanatória v Tatranskej Polianke a Tatranskej Kotline, či kúpele v Hornom Smokovci. Relax a liečebné procedúry v nádhernom prostredí Vysokých Tatier ponúknu aj kúpele v Novom Smokovci.

© pilgrimtours.sk

Kúpele Lúčivná

V obci neďaleko Vyokých Tatier sa nachádzajú kúpele, ktoré sú svojim zameraním málo zaujímavé pre turistov, avšak sú pomerne známe. Špecializujú sa na deti do 18 rokov a na liečbu chorôb dýchacích ciest podobne, ako väčšina okolitých zariadení v regióne. Ku kúpeľom patrí aj rozsiahly lesopark s rôznymi športovými ihriskami a inými atrakciami. Neďaleko sa nachádza aj lyžiarske stredisko a o zábavu i oddych tak nie je núdza.

© vodnesvety.sk

Kúpele Gánovce

V minulosti vychýrené miesto pre rekreáciu a zotavovanie sa, neskôr schátraný kúpeľný komplex. Od roku 2010 je v Gánovciach obovená rekreačná činnosť vďaka AquaSpa Gánovce. Od typických kúpeľov sa líšia zameraním, pretože neponúkajú rekreačné pobyty z dôvôdu chýbajúcej ubytovacej kapacity. Napriek tomu je toto miesto vyhľadávané, pretože ponúka 3 vonkajšie bazény s miestnou liečivou vodou, masáže, wellness i liečivé vaňové kúpele.

© slovakia.travel

Kúpele Vyšné Ružbachy

Kúpeľný komplex neďaleko Pienin a Starej Ľubovne je jednym z hlavných lákadiel tejto obce. Veľmi pekné historické budovy prispievajú k príjemnej atmosfére. Ich zameranie je takmer univerzálne, z rôznych balíkov relaxačných a liečebných pobytov si vyberie každý. Liečba spája priaznivé klimatické prostredie spolu s liečivou vodou s vysokým obsahom oxidu uhličitého. V obci je k dispozícii aj termálne kúpalisko, wellness centrum, aj lyžiarske stredisko.

© ruzbachy.sk

Kúpele Bardejov

Neďaleko poľských hraníc sa nachádzajú jedny z najstarších kúpeľov, ktorých liečivá sila spočíva v liečivých prameňoch s veľmi širokým spektrom účinnosti a preto sú považované za najuniverzálnejšie kúpele na Slovensku - pomáhajú pri liečbe prakticky všetkých ochorení. Okrem liečebných procedúr ponúka prostredie aj mnoho príležitostí na turistiku a objavovanie okolia, Wellness Spa a veľké množstvo kultúrneho programu, či už v areáli kúpeľov, alebo v meste Bardejov.

Kúpele Štós

Na juhovýchode Slovenska nájdeme ďalšie kúpele zamerané predovšetkým na liečbu dýchacích ciest. Ich poloha v hornatom teréne plnom lesov je ideálna pre liečbu takýchto problémov. Navyše, k liečbe sa využiva aj speleoterapia - terapia v unikátnom prostredí neďalekej Jasovskej jaskyne. Ku kúpeľom patrí aj rozsiahly lesopark s viac ako 200 druhmi vzácnych drevín a rastlín - perfektné miesto pre relax a odpočinok. Ďalším lákadlom kúpeľov je vitálny vodný svet, ktorý okrem rôznych bazénov a masážnych prúdov ponúka aj rôzne sauny - bilinkovú, fínsku, aj eukalyptovú.

© kupele.org


Zdroj: sanatoriumpolianka.sk, kupele.org, santk.sk, kupelens.sk, vodnesvety.sk, tatranskekupele.sk, kupele-stos.sk, tkl.sk, aquaspaganovce.sk, ruzbachy.sk, kupelebj.sk

 

Vyberte si z našej ponuky ubytovania

Zdieľajte článok

Ďalšie články z kategórie Zaujímavosti o Slovensku

V hoteli Jasná je všetko je jasné!

V hoteli Jasná je všetko je jasné!

31. 10. 2021

V hoteli Jasná je všetko je jasné!   Nám určite počasie doprialo a mali sme krásny čas v Jasnej, zvolili sme si destináciu...

Celý článok
Ružomberok Hrabovo

Ružomberok Hrabovo

16. 10. 2021

Ružomberok Hrabovo   https://pixabay.com/   Opäť a opäť široká škála možností. Môžeme byť naozaj hrdí pretože Slovensko má čo ponúknuť...

Celý článok


Vyberte si z našej ponuky ubytovania
Kategórie





e-mail Napíšte nám!×