Prihlásiť sa Registrujte sa Pre ubytovateľov
Môj výber

Nízke Tatry: zaujímavosti, atrakcie a tipy na výlet

7. 3. 2018 | Zaujímavosti o Slovensku


 

Nízke Tatry lákajú turistov z celého Slovenska aj okolitých krajín. Národný park na strednom Slovensku leží v údolí Váhu a Hronu a ponúka široké možnosti trávenia voľného času. V Nízkych Tatrách nájdete zaujímavé miesta, ktoré treba vidieť. Ak sa rozhodnete navštíviť tento krásny región, určite vám prídu vhod tipy na výlety, ktoré sme pre vás zostavili.

 

vlkolínec

 

História

Nadšencov histórie určite zaujme Drevený artikulárny evanjelický kostol v dedinke Svätý kríž. Patrí k najväčším dreveným stavbám Strednej Európy. V interiéri sa nachádza pozoruhodný barokový oltár z roku 1693, kazateľnica a zvonica. Neďaleko Ružomberka nájdete pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry Vlkolínec, ktorý bol v roku 1993 zapísaný do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Počas letných prázdnin je verejnosti sprístupnená Synagóga v Liptovskom Mikuláši z 19. Storočia.

 

Kultúra

V Nízkych Tatrách to žije počas letnej aj zimnej sezóny. Pravidelne sa tu organizujú hudobné zábavy so známymi dídžejmi, koncerty a rôzne cyklistické preteky, ktoré si môžete pozrieť aj priamo z lanovky. Mimo národného parku, v okolitých dedinách a mestách, nájdete kiná, múzeá, galérie a pod. Nevynechajte určite ani hrad a kaštieľ v Liptovskom Hrádku. V Demänovskej Doline by ste rozhodne nemali obísť dve známe jaskyne - Demänovskú jaskyňu slobody a Demänovskú ľadovú jaskyňu. Demänovská jaskyňa slobody očarí každého návštevníka svojou krásou a pestrosťou kvapľových útvarov. Demänovská ľadová jaskyňa je verejnosti prístupná od polovice mája do konca septembra každý deň okrem pondelka. Maximálna teplota v nej sa pohybuje do 3 °C, preto nezabudnite na teplé oblečenie.

 

demänovská jaskyňa

 

Príroda

Hlavným dôvodom, prečo ľudia chodia do Nízkych Tatier, je jednoznačne príroda. Najvyššími vrcholmi sú Ďumbier (2 043 m), Štiavnica (2 025 m), Chopok (2 024 m), Dereše (2 004 m), Chabenec (1 955 m) a Kráľova hoľa (1 948 m). Z každému vrcholu sa vám naskytne unikátny výhľad na okolitú krajinu. Po hlavnom hrebeni Nízkych Tatier vedie 9 km dlhá turistická trasa Hrdinov SNP. Miesto na oddych nájdete v príjemných horských chatách s možnosťou občerstvenia i ubytovania. Pri turistike môžete naraziť na plachých obyvateľov hrebeňov – kamzíkov. Menej náročnú prechádzku si môžete urobiť k Vrbickému plesu, na Kozí chrbát či vyhliadkovú vežu v Pavčinej Lehote. Nad strediskom Jasná v Demänovskej doline sa týči rozhľadňa Ostredok, z ktorého sa vám naskytne krásny výhľad na Chopok, Ďumbier a Dereše. Ide o nenáročný výstup, ktorý zvládnu aj malé deti.

 

nízke tatry

 

Kúpaliská a vodné plochy

V Nízkych Tatrách a bezprostrednom okolí národného parku sa môžete okúpať na viacerých miestach. Obľúbené sú termálne parky v Liptovskom Mikuláši a Bešeňovej aj kúpalisko v Podbrezovej. Voda v Bešeňovej pochádza z blízkych geotermálnych prameňov, ktoré pozitívne vplývajú na človeka a pomáhajú riešiť zdravotné problémy. V Liptovskom Mikuláši nájdete akvapark s množstvom atrakcií pre deti aj dospelých. Počas výletu určite vyskúšajte termálny prameň v Liptovskom Jáne, ktorý je známy pod názvom Kaďa. Voda v nej obsahuje množstvo síranov, avšak nedajte sa odradiť klasickým “vajcovým” zápachom.

 

liptovský ján

 

Zimné športy

Nízke Tatry ponúkajú lyžiarske strediská zo severu - od Liptovského Mikuláša aj z juhu - od Brezna. Na južnej strane nájdete lyžiarské svahy napríklad Tále, Mýto, Polomka Bučnik, Srdiečko. Dobre udržiavané trate sú určené pre náročných i menej náročných lyžiarov. Nachádza sa tu aj svah pre začínajúcich lyžiarov a trate pre bežecké lyžovanie. V severnej časti národného parku je najnavštevovanejším strediskom Jasná, najväčšie lyžiarske stredisko na Slovensku, ktorého dominantou Chopok. Na svoje si tu prídu vyznávači snowboardingu, skialpinizmu, freeridu a bežeckého lyžovania. V Jasnej sa nachádza sedem lanových dráh a množstvo vlekov, ktoré za hodinu prepravia viac než 20-tisíc ľudí. Rodičia s deťmi môžu využiť detský vlek, prípadne lyžiarsku škôlku.

 

jasná chopok

 

Ostatné atrakcie

Svoju kondičku môžete otestovať v lanových parkov v Táloch a v Demänovskej Doline. Pripravené sú tri trasy podľa náročnosti - krátka, dlhá a detská. Adrenalínom nabitá je najstrmšia bobová dráha v Pavčinej Lehote. V čase letných prázdnin navštívte zábavný park Ovečkoland, ktorý sa nachádza priamo pod bobovou dráhou. Detské srdcia si určite získa krásny Dobšinského rozprávkový svet Habakuky na Donovaloch. Malá dedinka pozostáva z viacerých rozprávkových domčekov s jedinečnou architektúrou a atmosférou. Nízke Tatry a atrakcie v nich si určite zamilujete.

 

habakuky


Vyberte si z našej ponuky ubytovania

Zdieľajte článok

Ďalšie články z kategórie Zaujímavosti o Slovensku

V hoteli Jasná je všetko je jasné!

V hoteli Jasná je všetko je jasné!

31. 10. 2021

V hoteli Jasná je všetko je jasné!   Nám určite počasie doprialo a mali sme krásny čas v Jasnej, zvolili sme si destináciu...

Celý článok
Ružomberok Hrabovo

Ružomberok Hrabovo

16. 10. 2021

Ružomberok Hrabovo   https://pixabay.com/   Opäť a opäť široká škála možností. Môžeme byť naozaj hrdí pretože Slovensko má čo ponúknuť...

Celý článok


Vyberte si z našej ponuky ubytovania
Kategórie





e-mail Napíšte nám!×