Prihlásiť sa Registrujte sa Pre ubytovateľov
Môj výber

Slovenský raj: zaujímavosti, atrakcie a tipy na výlety

17. 5. 2018 | Zaujímavosti o Slovensku


 

Národný park Slovenský raj je jedným z deviatich slovenských národných parkov. Jeho názov určite nie je náhodný, pretože sa v ňom milovníci prírody, športu a turistiky cítia naozaj ako v raji. Slovenský raj tvoria zachované krasové planiny, rozsiahle podzemné jaskyne, unikátne riečne kaňony, rozprávkové rokliny a tiesňavy s čarovnými vodopádmi. Poradíme vám 10 zaujímavostí, tipov na výlety a atrakcií, ktoré sa v Slovenskom raji oplatí vidieť.

 

slovenský raj

 

Suchá Belá

Dolina potoka Suchá Belá je jednou z najnavštevovanejších turistických trás. Priechod dolinou je dlhý 4 km a trvá približne 2 hodiny. Trasa sa začína v obci Podlesok a ako väčšina podobných trás v Slovenskom raji je jednosmerná. Nezabudnite na to pri plánovaní výletu. Počas dvoch hodín túry sa vám naskytnú unikátne pohľady, ktoré dokáže stvoriť len príroda. Rokliny, tiesňava, niekoľko vodopádov a 100 % čistý vzduch. Aj toto vás čaká v Suchej Belej.

 

Prielom Hornádu

Prielom Hornádu je jeden z najznámejších a najkrajších kaňonov na Slovensku. Chodník je priechodný vďaka mostíkom, lávkam, stúpačkam aj reťaziam, preto by ste nemali zabudnúť na vhodnú obuv. Pozdĺž trasy sa nachádzajú informačné tabule, ktoré vás oboznámia s bohatou faunou, flórou i s geomorfológiou územia.

 

prielom hornádu

 

Havrania skala

Havrania skala je jeden z najvyšších vrchov Slovenského raja. V okolí nájdete niekoľko prístupných jaskýň a na vrchole vás bude čakať krásny výhľad na okolitú prírodu. Dobrými východiskovými bodmi na skalu sú obce Dedinky, Geravy a Stratená.

 

Spišský hrad

Spišský hrad síce neleží priamo v srdci Slovenského raja, avšak 25 min cesty autom sa určite oplatí. Od roku 1993 je národnou kultúrnou pamiatkou. V jeho priestoroch nájdete prezentácie dobového života, ukážky práce hrnčiarov a iné. Na svoje si prídu milovníci kultúry aj histórie, deti aj dospelí. Spišský hrad je verejnosti sprístupnený od apríla do októbra, v mesiacoch november až marec je zatvorený. Pri návšteve hradu autom môžete využiť bezplatné parkovisko, ktoré nájdete pod hradom od obce Žehra.

 

spišský hrad

 

Palcmanská Maša

Ak neviete kam na krátku a nenáročnú prechádzku, Palcmanská Maša a jej okolie je na to ako stvorená. Najväčšia vodná nádrž na území národného parku Slovenský raj je vytvorená na hornom toku rieky Hnilec a leží neďaleko obce Dedinky. Palcmanská Maša je z jednej strany dobre prístupná, môžete sa tu na vlastné riziko okúpať, prípadne si zapožičať čln.

 

Dobšinská ľadová jaskyňa

Dobšinská ľadová jaskyňa je od roku 2000 zaradená v svetovovom prírodnom dedičstve UNESCO. Nachádza sa medzi Popradom a Rožňavou. Vchod do jaskyne je na severnom svahu vrchu Duča v nadmorskej výške 969 m. Od parkoviska v osade ku vchodu do jaskyne vedie približne 25-minútový výstup. Jaskyňa je pre návštevníkov otvorená od polovice mája do konca septembra. Prehliadková trasa trvá 30 min. Najnižšia teplota v jaskyni sa pohybuje okolo -4 °C, preto najmä v lete nezabudnite na teplejšie oblečenie.

 

dobšinská jaskyňa

 

Stratenský kaňon

Stratenský kaňon patrí k najmenej náročný túram v Slovenskom raji. Začína v obci Stratená a vedie k nemu asfaltová cesta s takmer nulovým prevýšením, preto takúto prechádzku zvládnu aj malé deti, prípadne rodičia s kočíkom a ľudia na invalidnom vozíku. Územie Stratenského kaňonu je zaradené do piateho, teda najvyššieho stupňa ochrany prírody. Je dlhý asi 2 km a jedným smerom sa dá prejsť za približne 20 minút.

 

Tomášovský výhľad

Túru na Tomášovský výhľad by nemal vynechať žiaden návštevník Slovenského raja. Z vrcholu sa vám naskytne krásny výhľad na dolinu Bieleho potoka, Prielom Hornádu a pri dobrom počasí dokonca aj na Vysoké Tatry. Od parkoviska v Čingove sa na výhľad dostanete za približne hodinu.

 

tomašovský výhľad

 

Ferrata Kyseľ

Ferrata Kyseľ je sprístupnená od roku 2016 po dlhých 40 rokoch od ničivého požiaru. Táto trasa je počas roka otvorená od polovice júna do konca októbra. Mimo tohto obdobia je pre turistov uzavretá. Trasa nie je náročná, napriek tomu ju treba absolvovať s bezpečnostným vybavením, ktoré si môžete požičať - helmou, úväzom a ferratovým setom s tlmičom pádu. Ferratu by ste mali zvládnuť za približne 2 hod. Táto trasa je mimoriadne obľúbená, preto treba rátať s vyšším počtom turistov.

 

Lyžiarske stredisko SKI Mlynky

V Slovenskom raji sa nebudete nudiť ani v zime. Lyžiarske stredisko SKI Mlynky pozostáva z troch lyžiarskych stredísk - Gugeľ, Dedinky a Biele Vody. Spolu tu nájdete deväť zjazdoviek, sedem vlekov a jednu lanovku. Pre milovníkov bežeckého lyžovania je k dispozícii takmer 35 km bežkárskych tratí.


Vyberte si z našej ponuky ubytovania

Zdieľajte článok

Ďalšie články z kategórie Zaujímavosti o Slovensku

V hoteli Jasná je všetko je jasné!

V hoteli Jasná je všetko je jasné!

31. 10. 2021

V hoteli Jasná je všetko je jasné!   Nám určite počasie doprialo a mali sme krásny čas v Jasnej, zvolili sme si destináciu...

Celý článok
Ružomberok Hrabovo

Ružomberok Hrabovo

16. 10. 2021

Ružomberok Hrabovo   https://pixabay.com/   Opäť a opäť široká škála možností. Môžeme byť naozaj hrdí pretože Slovensko má čo ponúknuť...

Celý článok


Vyberte si z našej ponuky ubytovania
Kategórie





e-mail Napíšte nám!×