Prihlásiť sa Registrujte sa Pre ubytovateľov
Môj výber

Spiš - klenot Slovenska

22. 11. 2018 | Zaujímavosti o Slovensku


Máloktorý región Slovenska ponúka takú krajinnú rozmanitosť, ako Spiš. Ak sa k nádhernej prírode pridá aj bohatá história plná zachovalých pamiatok spoločne s kvalitnými službami, výsledkom bude lokalita, ktorá sa o množstvo návštevníkov nemusí báť počas ktorejkoľvek časti turistickej sezóny. Ak patríte medzi tých, ktorí sa rozhodli stráviť dovolenku, či víkend na Spiši, pripravili sme pre vás krátky súhrn atrakcií, ktoré sú k dispozícii pre všetkých návštevníkov. V tomto článku nie sú zahrnuté okresy Kežmarok a Poprad, o ktorých nájdete viac tu.

© richardhlavna.sk

História

Určite najdôležitejšou a najznámejšou pamiatkou na Slovensku je Spišský hrad. Najväčší hrad v Strednej Európe je veľkým lákadlom pre slovenských, ale aj zahraničných turistov. Na zozname UNSECO je zapísaný spoločne s pamiatkami v okolitých obciach - Spišskom Podhradí a Žehre. Za návštevu určite stojí aj mesto Levoča s historickými hradbami okolo centra, na ktorom nájdeme aj Chrám sv. Jakuba, v ktorom sa nachádza najväčší gotický oltár na svete, ktorého autorom je Majster Pavol. Pekné historické kaštiele môžeme nájsť aj v Betlanovciach, Hrabušiciach alebo v Spišskej Novej Vsi.

© penzionkiska.sk

Kultúra

O kultúrny program v regióne nie je núdza najmä počas letných mesiacov. Okrem pravidelných premietaní filmov v malých a útulných kinách sa každoročne konajú Spišské trhy, ktoré sú spojením trhov, hudby a zábavy. Divadelné predstavenia sú pravidelné či už v Levoči, Gelnici, alebo Spišskej Novej Vsi. V Spišskej Novej Vsi a Levoči nájdeme expozície Spišského múzea, ktoré mapuje históriu regiónu a významné miľníky v jeho histórii. Výstavu zameranú na gotické umelecké diela môžete navštíviť v Galérii umelcov Spiša v Spišskej Novej Vsi.

© citytaxisnv.sk

Príroda

Príroda bola k Spišu štedrá a najlepšie je to možné spoznať v Slovenskom raji. Národný park nie je majestátny svojou veľkosťou, ale skôr rozmanitosťou na veľmi malej ploche. Medzi najobľúbenejšie turistické miesta patria Stratenská píla, túra na Kláštorisko a okolie vodnej nádrže Dedinky. Tiesňavy, vodopády a okolitý reliéf vás uchvátia. Jaskyňu môžete nájsť na hranici regiónu, v Dobšinej na vás čaká Dobšinská ľadová jaskyňa. Cyklisti si prídu na svoje v Slovenskom raji na nekonečných cestách alebo na juhu v okolí Mníška nad Hnilcom. Cesty mimo hlavných ťahov sú veľmi kľudné a bezpečné aj pre neskúsených cyklistov.

© slovenskyraj.eu

Kúpaliská a vodné plochy

Spiš ponúka viacero možností na kúpanie sa počas horúcich letných dní. Veľmi zaujímavou možnosťou je prírodné kúpalisko v Levočskej doline. Je rozdelené na dve časti - v jednom umelom rybníku sú chované ryby, ktoré môžu návštevníci zaujímajúci sa o rybárčenie loviť zdarma a druhý rybník je určený na kúpanie sa. V regióne veľmi známe je letné kúpalisko v Spišskej Novej Vsi, ktoré má vnútorný plavecký bazén a počas leta sa využívajú aj 3 vonkajšie bazény. Na juhu pri hraniciach s Maďarskom si môžete užiť pekný oddychový pobyt v kúpeľoch Štós.

© travelguide.sk

Zimné športy

Lyžiarských možností tu nenájdeme mnoho, ale všetky sú pomerne kvalitné, takže o kvalitnú lyžovačku je postarané za každých podmienok. Najznámejšie lyžiarske stredisko, Plejsy, sa nachádza Krompachoch, ktoré ponúka aj veľa možností wellness oddychu, ktoré vám doplnia energiu po náročnom dni na zjazdovkách. Kvalitný lyžiarsky zážitok dokáže ponúknuť aj stredisko v Levočskej doline, v ktorej nájdete plno možností na ubytovanie. V poslednej dobe sa na lyžiarsku mapu dostávajú aj menšie strediská, ako napríklad tie, ktoré sa nachádzajú v Hnilčíku a Poráči.

© go2slovakia.eu

Ostatné atrakcie

Ani ďalšie možnosti zábavy nie sú zlé, pretože pokiaľ máte voľný čas, môžete sa vybrať na splav rieky Hornád, ktorá sa tiahne od Slovenského raja, cez Košice až po maďarské hranice a pokiaľ je dobrá hladina rieky, najmä na jar, tak sa dá splaviť celý úsek. V Spišskej Novej Vsi je vybudovaná jedna zo štyroch slovenských ZOO a lanové centrá v Spišskej Novej Vsi a v Dobšinskej doline uspokoja chúťky každého nádejného lezca. Atrakcií v regióne je naozaj mnoho a pokiaľ nepreferujete dovolenku vo veľkej metropole, tak si vás Spiš svojou jedinečnou krásou určite získa.

© svetokolonas.sk


Vyberte si z našej ponuky ubytovania

Zdieľajte článok

Ďalšie články z kategórie Zaujímavosti o Slovensku

V hoteli Jasná je všetko je jasné!

V hoteli Jasná je všetko je jasné!

31. 10. 2021

V hoteli Jasná je všetko je jasné!   Nám určite počasie doprialo a mali sme krásny čas v Jasnej, zvolili sme si destináciu...

Celý článok
Ružomberok Hrabovo

Ružomberok Hrabovo

16. 10. 2021

Ružomberok Hrabovo   https://pixabay.com/   Opäť a opäť široká škála možností. Môžeme byť naozaj hrdí pretože Slovensko má čo ponúknuť...

Celý článok


Vyberte si z našej ponuky ubytovania
Kategórie





e-mail Napíšte nám!×