Prihlásiť sa Registrujte sa Pre ubytovateľov
Môj výber

Starý Smokovec: zaujímavosti, atrakcie a tipy na výlety

7. 6. 2018 | Zaujímavosti o Slovensku


Starý Smokovec leží v centre Vysokých Tatier a patrí k najstarším tatranským osadám. Pre svoju výhodnú polohu patrí medzi najvýznamnejšie strediská cestovného ruchu. V Starom Smokovci sa nachádza mestský úrad, hotely, obchody, požičovne aj cestovné kancelárie a je východiskovým bodom pre viaceré turistické trasy. Poradíme vám, čo všetko sa v jeho okolí oplatí vidieť.

Lyžiarske stredisko

Lyžiarske stredisko v Starom Smokovci sa radí k strediskám rodinného typu. Je rozdelené do dvoch areálov, ktoré sú od seba vzdialené približne 600 metrov. Jakubkova lúka a Hrebienok sú vhodné aj pre neskúsených lyžiarov a na výučbu lyžovania.

Tricklandia

V Starom Smokovci nájdete zábavnú galériu optických ilúzií - Tricklandiu. Nachádza sa v nej 24 atrakcií. Tie vyzerajú akoby naozaj existovali, no v skutočnosti ide o dvojrozmerné kresby, ktoré zaujmú deti aj dospelých. Prehliadka galéria trvá maximálne hodinu, avšak nezabudnite na povinnú rezerváciu.

Hrebienok

Na Hrebienok vedie zo Starého Smokovca pozemná lanovka, ktorá vás do výšky 1 272 m.n.m. dostane už za 7 minút. Peši sa zo Starého Smokovca na Hrebienok dostanete príjemnou prechádzkou za približne hodinu. Hrebienok je turistickým strediskom výstupov do Veľkej a Malej Studenej doliny, na Slavkovský štít a mnoho ďalších turistických trás.

hrebienok lanovka

Sánkarská dráha

Milovníci adrenalínu si prídu na svoje cestou z Hrebienka do Starého Smokovca. Tadiaľ totiž vedie 2,5-kilometrová sánkarská dráha, obľúbená atrakcia pre rodiny aj partie kamarátov. Sánkovanie je dostupné cez deň aj v noci. Lístky a požičovňu sánok nájdete pri stanici pozemnej lanovky v Starom Smokovci odkiaľ sa môžete pohodlne vyviesť na Hrebienok.

Vodopády Studeného potoka

Studený potok preteká od Rainerovej chaty až po Bilíkovu chatu obrovským terénnym zlomom a vytvára prekrásne kaskády a katarakty. Tvoria ho tri vodopády - Malý, Skrytý a Dlhý vodopád. Najkratšia cesta, ktorou sa môžete dostať k vodopádom Studeného potoka, vedie od Hrebienka, avšak značkované chodníky k nim vedú aj z Tatranskej Lesnej, Tatranskej Lomnice a Starého Smokovca.

vodopády studený potok

Pekná vyhliadka

Starý Smokovec a jeho okolie sa oplatí vidieť aj z vtáčej perspektívy. Na Peknú vyhliadku vedie približne kilometrová cesta zo Starého Smokovca a ide o nenáročnú prechádzku vhodnú aj pre menšie deti. Od roku 2015 je na Peknej vyhliadke dokončená Kalvária. Na originálnych zastaveniach Krížovej cesty sa podieľalo 14 umelcov zo Slovenska a Poľska.

Bilíkova chata

Počas túlania sa okolím Starého Smokovca si môžete oddýchnuť vo vysokohorskej Bilíkovej chate, ktorá poskytuje ubytovanie aj možnosť občerstvenia v reštaurácii. Chata leží pod Hrebienkom v prostredí Studenej doliny na juhovýchodnom úbočí Slavkovského štítu. Je pomenovaná po lyžiarovi Pavlovi Bilíkovi, ktorého zajali Nemci ako účastníka SNP pri Starom Smokovci a v roku 1944 ho popravili.

bilíkova chata

Náučný chodník

Náučný chodník sa nachádza priamo v Starom Smokovci. Pôvodne mal sedem informačných panelov, avšak dodnes je zachovaných iba šesť. Tento náučný chodník vám v krátkosti priblíži bohatú históriu Smokovcov za vyše 200-ročnú existenciu osady.

Kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie

Kostol v Starom Smokovci bol postavený v roku 1888 vo vysokohorskom alpskom štýle. Svojou jedinečnou architektúrou patrí medzi najkrajšie stavby celých Vysokých Tatier. V súčasnosti sa v ňom konajú od mája do októbra sezónne bohoslužby, avšak ak navštívite Starý Smokovec v inom období, určite si ho obzrite aspoň zvonku.

kostol starý smokovec

Rainerova chata

Najobľúbenejšia trasa vo Vysokých Tatrách vedie k Rainerovej chate. Dostať sa k nej môžete priamo zo Starého Smokovca cez Hrebienok. K chate vedie aj asfaltová cesta vhodná pre kočíky a invalidné vozíky. Časť cesty od Hrebienka k Rainerovej chate slávnostne otvorila britská kráľovná Alžbeta II. Chata dnes slúži ako informačné centrum s možnosťou občerstvenia. Nachádza sa tu tiež expozícia tatranských nosičov a historickej vysokohorskej výbavy.


Vyberte si z našej ponuky ubytovania

Zdieľajte článok

Ďalšie články z kategórie Zaujímavosti o Slovensku

V hoteli Jasná je všetko je jasné!

V hoteli Jasná je všetko je jasné!

31. 10. 2021

V hoteli Jasná je všetko je jasné!   Nám určite počasie doprialo a mali sme krásny čas v Jasnej, zvolili sme si destináciu...

Celý článok
Ružomberok Hrabovo

Ružomberok Hrabovo

16. 10. 2021

Ružomberok Hrabovo   https://pixabay.com/   Opäť a opäť široká škála možností. Môžeme byť naozaj hrdí pretože Slovensko má čo ponúknuť...

Celý článok


Vyberte si z našej ponuky ubytovania
Kategórie





e-mail Napíšte nám!×