Prihlásiť sa Registrujte sa Pre ubytovateľov
Môj výber

Turiec - región Slovenska, ktorý ponúka svojim návštevníkom komplet všetko

23. 11. 2018 | Zaujímavosti o Slovensku


Na Turci je možné zažiť prakticky všetko, čo si môže turista zmyslieť a pokiaľ náhodou niečo nenájde, výhodná poloha medzi Liptovom, Žilinou a Banskou Bystricou umožní ľahký prístup naozaj všade. Nachádzajú sa tu lyžiarské strediská, národné parky, skanzeny, múzeá a mnoho iného. Turiec je skrátka miesto, ktoré vďaka širokému spektru atrakcií ponúka nezabudnuteľné zážitky pre všetkých, a práve preto je idálnym miestom na strávenie dovolenky alebo pekného víkendu počas celého roka. Aby sme vám uľahčili plánovanie v tomto regióne Slovenska, pripravili sme pre vás prehľad najzaujímavejších atrakcií.

© mapio.net

História

Mesto Martin malo v histórii významnú úlohu, najmä čo sa týka kodifikácie nášho jazyka. Nachádza sa tu preto mnoho historických budov, ktoré odkazujú na významnú minulosť mesta. Preto centrum patrí medzi najhistorickejšie a najkrajšie na Slovensku, nachádza sa tu viacero pamätných domov, napríklad J. C. Hronského alebo J. G. Tajovského. Veľmi navštevovaným miestom je Národný cintorín, kde sú pochované mnohé osobnosti národného významu, sú tu pochovaní Martin Kukučín, Janko Kráľ i J. C. Hronský. Veľmi pekný je výhľad z hradiska Vyšehrad pri Turčianskych Tepliciach, ktorý je ľahko dostupný a za návštevu stojí aj zrúcanina Sučianskeho hradu. V blízkom okolí Martina sa taktiež rozprestiera veľký skanzen, ktorý prezentuje ľudovú architektúru Turca, Oravy, Kysúc i Liptova.

© pozicovnabicyklov.sk

Kultúra

Turiec ponúka množstvo kultúrnych podujatí najmä počas letných mesiacov v hlavných centrách regiónu - Martin a Turčianskych Tepliciach. Turčianske Teplice organizujú pravidelné kultúrne akcie najmä hudobného charakteru, aby zabezpečili maximálny zážitok pre kúpeľných hostí a  o zábavu je postarané. V Martine môžete navšíviť napríklad Maticu slovenskú, v ktorej sa dozviete viac o našej vlasti, keďže jej hlavným poslaním je dbať na uchovávanie informácií o našej vlasti a organizuje rôzne výstavy vo vzťahu k výročiam významných udalostí na Slovensku. Dobrým nápadom môže byť navštíviť Turiec počas augusta, kedy sa v Martine koná Martinské kultúrne leto.

© turiec.com

Príroda

Región má pre svojich návštevníkov pripravenú nádhernú prírodu, ktorá je na dosah ruky od obľúbených turistických destinácií. Je to iba na skok do národných parkov Veľká a Malá Fatra, kde si môžete vybrať trasu podľa vašich predstáv a schopností. Okolité lesy a lúky sú ideálne pre prechádzky v prírode a hubárov. Cyklisti si prídu na svoje na cestách s ľahkou premávkou, kde sa nemusia báť o svoje zdravie a vďaka málo zvlnenému regiónu nie je cyklistika na Turci náročná. Horských cyklistov poteší mnoho trailov v okolitých lesoch a poliach, kde sa môžu bicyklovať do sýtosti.
Pozývame Vás napríklad využiť aj službu požičovne elektrobicyklov a vychutnať si krásu Turčianskej prírody zo sedla horských elektorbicyklov. 


© apartmany-terchova.sk

Kúpaliská a vodné nádrže

O osvieženie sa počas dňa pri vode sa stará Spa & Aquapark Turčianske Teplice, ktorý kombinuje kúpeľnú liečbu s verejným termálnym kúpaliskom. Mladším návštevníkom môžu poslúžiť rôzne tobogány a tí starší si zas veľmi dobre oddýchnu v relaxačných bazénoch. Pokiaľ si budete chcieť oddýchnuť ešte viac, môžete využiť kúpeľné služby, masáže a iné terapie. Vďaka dobrej polohe je to blízko aj do do iných aquaparkov, ktoré je možné navštíviť v neďalekej Žiline, Terchovej, alebo Dolnom Kubíne. Veľmi obľúbeným aquaparkom je Gino Paradise Bešeňová, ktorý patrí medzi najnavštevovanejšie na Slovensku.

© therme.sk

Zimné športy

Návštevníci nezostanú sklamaní ani v prípade, že prídu na dovolenku počas zimných mesiacov. K dispozícii je hneď niekoľko lyžiarských stredísk, medzi najväčšie sa radí stredisko vo Vrátnej, ktoré vám poskytne možnosť užiť si lyžovanie v špičkových podmienkach. Ďalším zaujímavým miestom pre lyžiarov je lyžiarske stredisko Martinky, veľmi obľúbené miesto Martinčanov, ktoré z výšky ponúka nádherný výhľad na celý región, či už v lete alebo v zime. Menšie strediská nájdeme v Valči a Jasenskej doline, na polceste medzi Martinom a Turčianskymi Teplicami.

© infoglobe.sk

Ostatné atrakcie

Príjemným spestrením dovolenky môže byť splav rieky Váh, ktorá prechádza regiónom v severnej časti, alebo paintball pri lyžiarskom stredisku vo Valči. Paragliding si môžete vyskúšať v okolí Žiliny, odkiaľ uvidíte celý kraj ako na dlani a tento nádherný zážitok sa vám zaryje do pamäti. Ak by ste mali po týchto atrakciách stále málo adrenalínu v krvi, môžete navštíviť lanové centrum v Turčianských Tepliciach, ktoré zaručene preverí vaše fyzické schopnosti a limity. Pokiaľ ste si vybrali ubytovanie na juhu Turca, môže pre vás byť zaujímavou možnosťou výlet do neďalekých Bojníc, kde sa nachádza ZOO aj prekrásny zámok.

Zdroj: slovenskehrady.sk, mojmartin.sk


Vyberte si z našej ponuky ubytovania

Zdieľajte článok

Ďalšie články z kategórie Zaujímavosti o Slovensku

V hoteli Jasná je všetko je jasné!

V hoteli Jasná je všetko je jasné!

31. 10. 2021

V hoteli Jasná je všetko je jasné!   Nám určite počasie doprialo a mali sme krásny čas v Jasnej, zvolili sme si destináciu...

Celý článok
Ružomberok Hrabovo

Ružomberok Hrabovo

16. 10. 2021

Ružomberok Hrabovo   https://pixabay.com/   Opäť a opäť široká škála možností. Môžeme byť naozaj hrdí pretože Slovensko má čo ponúknuť...

Celý článok


Vyberte si z našej ponuky ubytovania
Kategórie





e-mail Napíšte nám!×