Prihlásiť sa Registrujte sa Pre ubytovateľov
Môj výber

Vianoce a tradície na Slovensku

14. 12. 2017 | Zaujímavosti o Slovensku


Nie nadarmo sa hovorí o Vianociach, že sú najkrajšími sviatkami v roku. Zasnežené lúky a vyzdobené mestá tvoria neopakovateľnú vianočnú atmosféru, ktorá vnesie pokoj a lásku do srdca každému. Je to ale tiež vynikajúci čas vybrať sa na pár dni do hôr alebo navštíviť vianočné trhy a prekrásne vyzdobené mestá. Slovensko ponúka všetko to, po čom by zimní turisti a cestovatelia mohli zatúžiť. V tomto článku si priblížime, čo patrí k tradičným slovenským Vianociam a čo by si nemal nechať ujsť žiaden návštevník.


© visitpoprad.sk

Na Štedrý večer
K Vianociam neodmysliteľne patrí vianočný stromček, výzdoba z vetvičiek ihličnatých stromov a najrôznejšie ozdoby s vianočnými motívmi. Samozrejme, všetci vieme, že počas Štedrého dňa sa nemá jesť, pretože ak vydržíme celý deň nejesť, večer uvidíme zlaté prasiatko. Večera má hneď niekoľko chodov. Pred hlavným chodom sa prekrajuje  jablko pre šťastie, ako prvé jedlo sa podáva oblátka s medom a plátkom cesnaku, aby rodina držala pokope, bola k sebe počas celého roka milá a, samozrejme, aby sa jej vyhýbali všetky choroby. Pod štedrovečerný obrus sa zvyknú dávať šupiny z kapra alebo peniaze, aby bol počas roka dostatok peňazí a hlava rodiny zvykne predniesť prípitok.


© sme.sk

Kapustnica a ryba

Následne počas hlavného chodu nemôžu chýbať tradičné vianočné jedlá. Väčšina rodín má kapustnicu, no líši sa to od rodiny k rodine a zvykne sa podávať aj šošovicová, alebo fazuľová polievka. Aj k tomu sa viaže symbolika - strukoviny totiž symbolizujú hojnosť a majú zabezpečiť dobrú úrodu na ďalší rok. Ako druhé jedlo sa podáva ryba, typický je kapor, ale dnes už v podstate akákoľvek ryba s asi najobľúbenejším vianočným jedlom - zemiakovým šalátom. Na niektorých stoloch je ryba nahradená rezňami. Samozrejme, nesmú chýbať zákusky, zväčša rôzne rezy, zdobené medovníky alebo parížske rožky.


© pinterest.com

Vianočný program

Počas celých Vianoc sa konajú rôzne zábavy, trhy a kultúrne akcie. Už začiatkom decembra sa zvyknú konať vianočné trhy, najmä vo väčších mestách. Veľmi známe sú bratislavské vianočné trhy, ktoré ročne navštívia tisícky ľudí, no za návštevu stoja aj trhy v Banskej Bystrici, Trnave, Poprade, či Košiciach. Pre mladých je veľmi zaujímavý 26. december, kedy sa konajú prakticky všade Štefanské zábavy - veľké párty pre každého, ktoré trvajú nezriedka až do skorého rána. Na Silvestra sa oplatí vybrať sa do väčších miest, pretože aj napriek veľkému počtu ľudí, je väčšinou pripravený veľmi kvalitný sprievodný program s veľmi pekným ohňostrojom, na ktorom si dá záležať každé mesto.


© visit.bratislava.sk

Zimné športy

Pretože sú Vianoce uprostred zimy, je veľmi dobrým nápadom prežiť sviatky na horách alebo v prírode. Koncom roka je už sneh takmer na celom území Slovenska a je to ideálna príležitosť vyjsť na čerstvý vzduch a užiť si pekné slnečné počasie, ktoré počas Vianoc býva. Mnohé lyžiarske strediská pripravujú rôzne akcie pre návštevníkov, najmä nočné lyžovanie počas Silvestra, rôzne lyžiarske súťaže i program pre najmenších. Práve počas sviatkov je teda na svahoch veľa lyžiarov a ubytovacie kapacity sú väčšinou plné. Je dobre si preto rezervovať ubytovanie už skôr, aby ste si dokázali nájsť to pravé ubytovanie pre vás. 


© druzbahotel.sk


Vyberte si z našej ponuky ubytovania

Zdieľajte článok

Ďalšie články z kategórie Zaujímavosti o Slovensku

V hoteli Jasná je všetko je jasné!

V hoteli Jasná je všetko je jasné!

31. 10. 2021

V hoteli Jasná je všetko je jasné!   Nám určite počasie doprialo a mali sme krásny čas v Jasnej, zvolili sme si destináciu...

Celý článok
Ružomberok Hrabovo

Ružomberok Hrabovo

16. 10. 2021

Ružomberok Hrabovo   https://pixabay.com/   Opäť a opäť široká škála možností. Môžeme byť naozaj hrdí pretože Slovensko má čo ponúknuť...

Celý článok


Vyberte si z našej ponuky ubytovania
Kategórie





e-mail Napíšte nám!×