Prihlásiť sa Registrujte sa Pre ubytovateľov
Môj výber

Vysoké Tatry: zaujímavosti, atrakcie a tipy na výlety

25. 8. 2021 | Zaujímavosti o Slovensku


 

Vysoké Tatry lákajú turistov z celého Slovenska, ale aj okolitých krajín, vďaka širokým možnostiam trávenia voľného času, a to v každom ročnom období. V zime vítajú návštevníkov zasnežené zjazdovky, na jar, v lete a na jeseň veľkolepé štíty hôr. Vo Vysokých Tatrách je však aj mimo prírody mnoho atrakcií a zaujímavosti.
Poradíme vám 15 miest, ktoré sa oplatí vidieť.

 

vysoké tatry

 

Lomnický štít

Vyvezte sa s rodinou na najvyšší štít Vysokých Tatier. Na Lomnickom štíte váš čakajú unikátne výhľady alebo aj kaviareň. Lanovka premáva niekoľkokrát denne. Lístok odporúčame kúpiť vopred. Nielen preto, že o Lomnický štít je veľký záujem, ale aj preto, že včasná kúpa lístka je výhodnejšia.

 

Tricklandia v Starom Smokovci

V dome optických ilúzií sa zabavia ako deti, tak aj dospelí. Umelecké inštalácie v Tricklandii pôsobia akoby naozaj existovali, no v skutočnosti ide len o dvojrozmerné kresby. Na prehliadku si vyčleňte približne 45 až 60 minút. Nezabudnite si vopred vytvoriť rezerváciu a vziať so sebou aj fotoaparát.

 

Chata pod Rysmi

Chata pod Rysmi sa nachádza v nadmorskej výške 2250 m n. m. Návštevníci ju poznajú aj vďaka unikátnej kadibúdke, ktorá má presklenú prednú stranu, a tak sa každému naskytne panoramatický výhľad na Vysoké Tatry. Na Rysy vedie pomerne náročný, no obľúbený výstup zo Štrbského Plesa, na ktorý je potrebný čas približne 8 hodín.

 

chata pod rysmi

 

Chodník korunami stromov

Odporúčame jedinečný výlet do Bachledovej doliny. Výhľad z 32 metrov vysokej veže a nezabudnuteľná prechádzka v korunách stromov si vás určite získa. Okolo vyhliadkovej veže sa točí 67 metrov dlhý tobogan, ktorým si okrem obdobia zimy môžete skrátiť cestu dole a zároveň si užiť poriadny adrenalín.

 

Bobová dráha

Nezabudnuteľný adrenalínový zážitok vám môže poskytnúť bobová dráha Tatrabob v Tatranskej Lomnici. Nachádza sa na Slnečnej lúke pod Grand hotelom Praha, neďaleko Múzea Tatranského národného parku. Užijú si ju deti aj dospelí, treba však myslieť na to, že boby môžu samostatne riadiť len deti nad 10 rokov.

 

bobová dráha

 

Múzeum TANAP-u

S charakterom tatranskej prírody, jej ochranou a dejinami sa môžete oboznámiť v Múzeu Tatranského národného parku v Tatranskej Lomnici. Patrí k najnavštevovanejším múzeám tohto druhu na Slovensku.  V prípade skupinovej návštevy si okrem prehliadky môžete pozrieť tiež filmy o Tatrách. Zaujať vás môžu aj vypchávky tatranských zvierat.

 

Ski Múzeum Tatranská Lomnica

Rozmýšľali ste niekedy, ako v minulosti vyzerali lyže alebo sane? V tom prípade navštívte múzeum zimných športov v Tatranskej Lomnici. Najväčším lákadlom sú pre návštevníkov viac ako tri metre dlhé lyže z roku 1885 a expozícia starých bobov. Ski múzeum je otvorené celoročne, v lete má dokonca predĺžené otváracie hodiny.

 

Štrbské pleso

Klasika Vysokých Tatier - Štrbské Pleso. Môžete sa odviezť ozubnicovým vlakom, tzv. zubačkou, čím si ušetríte čas. Okolo Štrbského plesa odporúčame nenáročnú prechádzku, ktorú bez problémov zvládnu deti aj starší ľudia. Navyše, Štrbské pleso je východzím bodom lanovky na Solisko. Ak máte viac času, určite si požičajte čln. Naskytne sa vám unikátny pohľad na Tatry a chvíľku relaxu vám navodí pokojná hladina plesa.

 

štrbské pleso

 

Vodopád Skok

Po asi jeden a pol hodinovej túre zo Štrbského Plesa, po žltej turistickej značke, sa dostanete k vodopádu Skok. Vodopád, ktorý tečie z výšky 25 metrov, je prístupný celoročne. Vedie k nemu nenáročná cesta, ktorú zvládne každý. Počas túry Mlynickou dolinou sa vám naskytnú nádherné výhľady. Späť sa môžete vrátiť tou istou trasou alebo pokračovať po žltej značke ponad vodopád pomocou reťazí až k Bystrej lávke a cez ňu až do Furkotskej doliny. To je však už náročnejšia túra a zaberie vám takmer celý deň.

 

Kôprovský štít

Východiskovým bodom túry na Kôprovský štít je Štrbské Pleso. Odtiaľ sa turistickým chodníkom dostanete na Popradské pleso a ďalej k Hincovým plesám. Na Kôprovský štít vedie červená značka. Táto celodenná túra určite stojí za to. Výhľady z Kôprovského štítu sú priam nádherné. Z výšky 2 367 metrov sa vám naskytne krásny výhľad na hrebene Vysokých Tatier aj viaceré doliny. Možné je vidieť aj poľskú časť Tatier.

 

kôprovský štít

 

Hrebienok

Na Hrebienok sa môžete pohodlne dopraviť pozemnou lanovkou zo Starého Smokovca. Do výšky 1 272 m.n.m. sa dostanete už za 7 minút, počas ktorých môžete zažiť to, čo anglická kráľovná Alžbeta pri návšteve Vysokých Tatier. Hrebienok je turistickým strediskom výstupov do Veľkej a Malej Studenej doliny alebo na Slavkovský štít.
V zime aj počas leta tu môžete zažiť netradičnú jazdu na špeciálnych nafukovacích kolesách. Na Hrebienku tiež nájdete unikátny Tatranský Dóm počas zimnej sezóny. 

Túra na Zelené pleso 

Túra na Zelené pleso s deťmi, aj so staršími - malebné Zelené pleso sa nachádza vo východnej časti Vysokých Tatier. Jednoznačne patrí medzi najkrajšie tatranské plesáTúra na Zelené pleso z Bielej vody po žltej turistickej značke je zvládnuteľná za 6 až 7 hodín aj s návratom. Z autobusovej zastávky Bielej vody je relatívne nenáročné stúpanie v lese, asi po 2 hodinkách prejdete cez kosodrevinu a naskytnú sa vám nádherné výhľady na tatranské štíty. Potom už len kúsok cesty a pri severnom brehu plesa nájdete horskú Chatu pri Zelenom Plese. Tá ponúka turistom občerstvenie, ale aj ubytovanie. Trasa na Zelené pleso je menej náročná, takže ju zvládnu aj tí najmenší. 

Botanická záhrada

Najvyššie položenú botanickú záhradu nájdete práve vo Vysokých tatrách, v Tatranskej Lomnici. Uvidíte tu až 330 druhov tatranských rastlín. Niektoré si dokonca môžete kúpiť v podobe sadeníc alebo semien a mať aj doma kúsok Vysokých Tatier. Botanická záhrada je otvorená približne od mája do polovice septembra.
Pred plánovaním výletu si pre istotu overte otváracie hodiny na webe.

 

AquaCity Poprad

Po turistike alebo lyžovačke si môžete napríklad dopriať oddych v popradskom Aquaparku. Čakajú tu na vás masáže, wellness, vnútorné aj vonkajšie bazény, posilňovňa, laserová šou a podobne. Na svoje si prídu priaznivci adrenalínu, ktorí určite nevynechajú tobogány alebo iné zábavné atrakcie.

 

Belianska jaskyňa

Belianska jaskyňa je jediná sprístupnená jaskyňa vo Vysokých Tatrách. Verejnosti je sprístupnená už od roku 1882. Prehliadkový okruh má dĺžku 1370 metrov a trvá približne 70 minút. Uvidíte v nej krásne sintrové vodopády, pagodovité stalagmity, jazierka a mnoho ďalšieho. Beliansku jaskyňu sa rozhodne oplatí navštíviť.

 

belianska jaskyňa


Vyberte si z našej ponuky ubytovania

Zdieľajte článok

Ďalšie články z kategórie Zaujímavosti o Slovensku

V hoteli Jasná je všetko je jasné!

V hoteli Jasná je všetko je jasné!

31. 10. 2021

V hoteli Jasná je všetko je jasné!   Nám určite počasie doprialo a mali sme krásny čas v Jasnej, zvolili sme si destináciu...

Celý článok
Ružomberok Hrabovo

Ružomberok Hrabovo

16. 10. 2021

Ružomberok Hrabovo   https://pixabay.com/   Opäť a opäť široká škála možností. Môžeme byť naozaj hrdí pretože Slovensko má čo ponúknuť...

Celý článok


Vyberte si z našej ponuky ubytovania
Kategórie





e-mail Napíšte nám!×