Prihlásiť sa Registrujte sa Pre ubytovateľov
Môj výber

Zoologické záhrady na Slovensku

15. 10. 2018 | Zoologické záhrady


Medzi najväčšie atrakcie mnohých miest u nás i v zahraničí patria určite aj zoologické záhrady. Vďaka rôznym druhom zvierat na jednom mieste zaujmu dospelých i deti a sú finančne veľmi dostupné.Na Slovensku máme 4 veľké ZOO spolu s niekoľkými menšími a v nasledujúcom zozname vám ich všetky priblížime.



ZOO Košice

druhom najväčšom meste na Slovensku je zoologická záhrada už od roku 1979. Napriek značne mladšiemu veku je pomerne veľká a nájsť tu môžeme 232 rôznych druhov zvierat. Okrem zvieracích ohrád, kde sú šelmy, vysoká zver, zebry, či pštrosy, môžeme nájsť aj pavilóny so zameraním na vodné vtáctvo, opice aj vtáky. Košická zoologická záhrada teda ponúka celoročne kompletný zážitok pre deti i dospelých. Do ZOO je dobrý prístup, keďže sem jazdí pravidelná autobusová linka.

                                                                                                           

 © zookosice.sk

 

 ZOO Spišská Nová Ves

Aj zoologická záhrada na Spiši má už dlhoročnú tradíciu od roku 1989. Podobne, ako ostatné, aj táto má okrem turistickej aj ochrannú funkciu, takže jej návštevou pomôžete aj zvieratám vo voľlnej prírode. O dôvod viac ísť do jednej z našich slovenských ZOO. Na ôsmich hektároch natrafíme na až 110 druhov zvierat, medzi najzaujímavejšie určite patria ohrozené druhy - leopard škvrnitý a tiger ussurijský, ťava dvojhrbá aj roztomilá kapybara.

.

ZOO Bratislava

Známa ZOO, založená už v roku 1960, má čo ponúknuť každému návštevníkovi. Napriek rôznym zásahom do chodu ZOO z dôvodu okolitej výstavby je veľmi pútavá a jej početné výbehové zóny a ohrady sú domovom pre dokopy až 167 druhov zvierat a takmer tisíc jedincov. Zoologickej záhrade sa darí aj čo sa týka ďalšieho rozmnožovania - bola napríklad jedna z prvých, kde sa podarilo rozšíriť populáciu rysa ostrovida v zajatí. Z exotických zvierat tu uvidíme napríklad leňochoda dvojprstého, pandu červenú aj krokodíla čelnatého. Okrem zvierat môže pobyt návštevníkom Bratislavy spríjemniť aj návšteva Dinoparku, ktorý je však počas zimných mesiacov v obmedzenej prevádzke.

ZOO Bojnice

ZOO v Bojniciach má spomedzi všetkých slovenských najldhšiu históriu, ktorú začala písať už v roku 1955. Počas všetkých tých rokov sa postupne rozrastala až do súčasných rozmerov. Na dvadsiatich hektároch nájdeme až 448 druhov zvierat, z toho väčšinu tvoria vtáky a ryby. Medzi najzaujímavejšie môžeme zaradiť krokodíla, najrôznejšie druhy pavúkov, anakondu žltú, alebo leoparda obláčkového. ZOO je prístupná verejnosti počas celého roka.

                                                                                                           

 © bojnice.eu

Ostatné ZOO

Ďalšie zoologické záhrady môžeme nájsť pri Tatralandii v Liptovskom Mikuláši, ponúkajúca napríklad kontaktnú expozíciu s plazmi a hmyzom. Veľká Lomnica ponúkne náučnú prehliadku parku plnú plazov, opíc aj mačkovitých šeliem. Neďaleko od Žarnovice v Revišťských Repištiach je ZOO so skôr domácimi zvieratami, no nájdeme tu aj páva, losa zo Škandinávie, či holandskú minikozu. Orechová Potôň láka návštevníkov okrem pretekárskeho okruhu aj svojou vlastnou ZOO. Okrem prevádzky záhrady sa zaoberajú aj pomáhaním cirkusovým zvieratám, aby mali pokojný a šťastný život. Môžeme tu vidieť a kŕmiť tigre, korytnačky i lemury. Modrová pri Novom Meste nad Váhom je tématicky orientovaná ZOO so zvieratami z Nového Zélandu, ako sú novozélandské ovce, no nájdeme tu aj klokany a emu. Ranč pod Babicou pri Topolčanoch má tiež vlastnú ZOO so surikatami, medveďmi aj levmi. V Topolčiankach si zas môžete odfotiť na ako jedinom mieste na Slovensku zubra - miestna zvernica ich chová, pretože vo voľnej prírode sa už nenachádzajú a aspoň takýmto spôsobom sa ich snažia zachrániť. Ani úplný východ Slovenska sa nezaobíde bez vlastnej ZOO - v Stropkove. Záhrada má 40 zvierat a veľké množstvo druhov zvierat spoločne s ďalšími detskými zariadeniami vytvorí perfektný zážitok.

                                                                                                         

  © tripadvisor.com 

Zdroj: zoo-farma.sk, zveropark.sk, zookontakt.sk, wildpark.sk, malkiapark.sk, rancpodbabicou.sk, slovakia.travel, zookosice.sk, zoobratislava.sk, zoosnv.sk, zoostropkov.sk, zoobojnice.sk


Vyberte si z našej ponuky ubytovania

Zdieľajte článok


Vyberte si z našej ponuky ubytovania
Kategórie





e-mail Napíšte nám!×